رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان روز دوشنبه اظهار داشت: سال گذشته برای اولین بار این پرنده توسط دوستداران و کارشناسان حفاظت محیط زیست این شهرستان شناسایی شد و در اواخر تیرماه سال جاری هم زادآوری کوکوی خالدار مشاهده شد.
ابراهیم همت بلند افزود: پرسنل یگان حفاظت این اداره حین گشت و کنترل این تالاب دو قطعه جوجه کوکوی خالدار را مشاهده کردند که نتیجه زادآوری این پرنده در تالاب زریوار (زریبار) بوده است و ادامه حیات این پرنده نشان از امنیت بالای این تالاب در جذب پرندگان آبزی، کنارآبزی و غیر آبزی دارد.
وی با اشاره به اینکه طول بدن کوکوی خالدار بزرگ ۳۹ سانتی متر است، اضافه کرد: نشانههای تشخیص آن عبارتند از کاکل مشخص، دم دراز با کناره های سفید که شاهپرهای آن از وسط به کنار به تدریج کوتاهترمیشود، است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان یادآور شد: حلقه چشمی این پرنده به رنگ نارنجی روشن است و در فصل زاد آوری خیلی پر سر و صدا و خودنماست و اغلب روی پرچین هامینشیند.
همت بلند اظهار داشت: زیستگاههای کوکوی خالدار در حاشیه یا فضاهای باز وسط جنگل، باغات زیتون دشتهای پر بوته و کم درخت است و از نظر لانه سازی، معمولا در آشیانه پرندگان خانواده کلاغ (به خصوص زاغی) چند تخم گذاری میکند.
تالاب زریبار هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین المللی رامسر است ، پناهگاه حیات وحش و تالاب زریبار دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج میشود.
طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است.
زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشهزارهای نیمه انبوه تشکیل میدهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.
گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونههایی از گیاهان خاردار و گونههای نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل میدهد.
سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونههای بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونههای غیربومی این دریاچه است.
شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.