سنندج - ایرنا - استاندار کردستان به نارضایتی برخی بهره‌برداران استان در محدوده سدهای مورد اشتراک با استان‌های همجوار اشاره کرد و گفت: با توجه به مصوبه دولت مبنی بر بهره‌برداری مشترک از این سدها، پیگیری می‌کنیم در حوزه مدیریت و تصمیم‌گیری هم نیازی به شرکا نداشته باشیم.

بهمن مرادنیا عصر دوشنبه در دومین جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان کردستان اظهار داشت: پیش از این مصوب شده که مدیریت سدهایی که به صورت مشترک بهره‌برداری می‌شوند اشتراکی باشد، بنابراین بهره‌برداران نباید برای انجام امور خود ناچار باشند به استان‌های همجوار مراجعه کنند.

وی بر ضرورت مدیریت سدهای مشترک استان با استان‌های همجوار از جمله گاوشان و تلوار متمرکز بر وزارت نیرو تاکید کرد و افزود: اینکه بهره‌برداران استان در حوزه و پایاب این سدها برای انجام کارهای خود ناچار به مراجعه به شرکت آب منطقه‌ای استان همجوار باشند، مطلوب نیست.

استاندار کردستان یادآور شد: براساس مطالعات انجام گرفته، از محل چشمه‌ها و قنات‌های شهر سنندج ۲۵ لیتر در ثانیه می‌توان آب تامین کرد که از آن بهره‌برداری نمی‌شود، بنابراین منابع آبی باید ساماندهی و برای آبیاری فضای سبز از آن استفاده کرد.

مرادنیا با اشاره به اینکه در حال حاضر ۳۰۰ لیتر آب در ثانیه صرف آبیاری فضای سبز در سنندج می‌شود، یادآور شد: شهرداری باید به سمتی برود که از ظرفیت آب قنات‌ها و چشمه‌ها یا پساب موجود برای ابیاری فضای سبز شهر بهره‌برداری کند، چراکه فضای سبز همچنان در حال افزایش بوده و استفاده از اب شرب برای آن قابل قبول نیست.

وی به ذهنیت اشتباه موجود در جامعه مبنی بر مضر بودن فعالیت معادن برای آب‌های زیرزمینی و شرب در استان اشاره کرد و گفت: کسانی دنبال سواستفاده هستند تا از این موضوع برای تخریب اذهان عمومی نسبت به معادن و کسب و کار بهره گیرند، پس می‌طلبد کارشناسان در این زمینه اطلاع‌رسانی کرده و مردم را آگاه کنند.

استاندار کردستان همچنین از فرمانداران، بخشداران و دهیاران در مناطق مختلف استان خواست مانع ورود فضولات حیوانی به سدها و آلودگی منابع آبی شوند، ضمن اینکه موضوع کیفیت آب شرب سنندج در حال پیگیری است.

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کردستان هم با بیان اینکه در زمینه مدیریت سدهای مشترک با استان‌های همجوار دچار مشکل هستیم، افزود: بهره‌برداران حوزه و پایاب سد تلوار، ناچار هستند برای انجام امور به آب منطقه‌ای زنجان مراجعه کنند که اغلب به خواسته‌های آنان توجه نمی‌شود.

بهرام نصراللهی زاده یادآور شد: برای ایجاد تصفیه‌خانه آب شرب در حوزه سد گاوشان کامیاران هم باید شرکت آب منطقه‌ای کرمانشاه تصمیم بگیرد، در حالیکه ردیف بودجه آن مشخص و مناقصه نیز ه زودی برگزار می‌شود، بنابراین وزارت نیرو باید برای مدیریت مشترک بر چنین سدهایی گام‌های اساسی بردارد.

وی تاکید کرد: اینکه سدی در خاک استان کردستان بوده اما مدیریت آن در دست استان همجوار باشد اصلا قابل قبول نیست و باید این موضوع تعیین تکلیف شود تا بتوان در داخل استان تصمیم‌گیری کرد.

کاهش ۲۶ درصدی میانگین بارندگی‌ها در کردستان
مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان با اشاره به اینکه حجم آب سدهای استان در حال حاضر یک میلیارد و ۷۵۵ میلیون مترمکعب است، افزود: این در حالی است که میزان آب ذخیره شده در سدهای تحت مدیریت استان ۶۹۷ میلیون مترمکعب است.

کامران خرم میانگین بارندگی استان در سال زراعی جاری را ۴۷۲ میلیمتر اعلام کرد و یادآور شد: میزان بارندگی استان در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته ۲۶ درصد کاهش یافته و در مقایسه به دراز مدت ۲ درصد افزایش دارد.

وی با بیان اینکه وضعیت آبنمود آبرفتی کردستان نشان از کاهش شیب آبخوان‌ها در شرق استان از سال ۹۵ به بعد به ویژه در دشت دهگلان دارد، اضافه کرد: این مهم نشان می‌دهد عملکرد آب منطقه‌ای و کشاورزان در جهت کاهش میزان برداشت آب و نصب کنتورهای هوشمند در مناطق شرقی استان بسیار تاثیر گذار بوده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان میزان کسری مخزن سفره‌های زیرزمینی دشت دهگلان را ۵۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: در صورت ادامه روند استفاده بی‌رویه آب در دشت خورخوره سقز، احتمال ممنوعیت حفر چاه و برداشت آب در این منطقه نیز مطرح شود.

هزینه‌کرد ۲۰ میلیارد تومان برای لایروبی رودخانه‌ها
معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان نیز اظهار داش: در طول چند سال گذشته اقدامات بسیار خوبی در زمینه مهندسی آب، لایروبی و ساماندهی رودخانه‌ها انجام داده است، به طوریکه تاکنون ۲۰ میلیارد تومان در این رابطه هزینه شده است.

عرفان مومن‌پور اضافه کرد: اجرای لایروبی ۱.۶ کیلومتر رودخانه گاوه رود با ۶۵ درصد پیشرفت، لایروبی ۴.۵ کیلومتر رودخانه نمشیر بانه(مسیر روستای رشکی) با ۵۹ درصد پیشرفت و لایروبی رودخانه حسین اباد سنندج به صورت ۱۰۰ درصدی از جمله اقداماتی است که در راستای عبور ایمن سیلاب و حفاطت از مناطق مسکونی انجام شده است.

وی به لایروبی رودخانه قشلاق مابین پل قدیم و جدید در سال گذشته اشاره کرد و یادآور شد: با هماهنگی شهرداری لایروبی رودخانه قشلاق ناحیه گریزه سنندج به طول ۲۵۰ تا ۳۰۰ متر در بالا و پایین دست آن انجام شده در حالیکه این کار وظیفه شهرداری است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان اضافه کرد: برنامه جامعی برای طراحی و شبکه پایش مستمر منابع آب به ویژه شرب در ۲ سال گذشته انجام شد که اکنون به عنوان نقشه تهدیدها و آلاینده‌های استان تهیه شده تا تصمیمی درست برای حفاظت از منابع آبی گرفته شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان هم با بیان اینکه به ازای هر نفر، ۶.۳ مترمکعب فضای سبز در سنندج وجود دارد، افزود: ۳۰۰ لیتر آب شرب در ثانیه تحویل شهرداری برای آبیاری فضای سبز می‌شود که ۲۰ درصد مصرف آب شرب سالانه استان است.

محمدحسین محمدی با اشاره به اینکه سالانه برای ۳۰۰ هکتار فضای سبز سنندج ۷ میلیون مترمکعب آب شرب مصرف می‌شود، اضافه کرد: استفاده از آب شرب برای آبیاری فضای سبز ممنوع است که شهرداری توجهی ندارد، در حالیکه ببش از ۱۰۰ لیتر بر ثانیه آب قنات در سنندج داریم که می‌توان از آن برای فضای سبز بهره برد.
ریحانی فرد معاون شهردار سنندج نیز اظهار داشت: مطالعات تامین آب فضای سبز شمال شهر سنندج از طریق قنوات، چشمه‌ها و چاه‌ها در دستور کار است تا کمتر از آب شرب استفاده شود.