به گزارش پایگاه خبری ساینس، مقاومت ضدمیکروبی به مقاومت یک میکروارگانیسم (شامل باکتری، قارچ، ویروس و انگل) در برابر داروهای ضدمیکروبی، برای درمان عفونت ناشی از آن گفته میشود.
زمانی که این میکروارگانیسمها نسبت به داروهای ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس مقاوم شوند، داروهای استاندارد بی اثر میشوند، عفونت در بدن باقی میماند و به راحتی منتقل میشود.
مقاومت آنتی بیوتیکی به یک معضل جهانی تبدیل شده است و بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، تعداد قربانیان ناشی از این بحران تا سال ۲۰۵۰ میلادی از سرطان تجاوز میکند.
درمان بسیاری از بیماریهای کشنده مانند سل، فقط با آنتی بیوتیک امکانپذیر است و همین یک مورد نشان میدهد مقاومت در برابر این گروه درمانی تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، نسبت بالایی از باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک که سبب عفونتهای شایعی مانند عفونتهای دستگاه ادراری، ذات الریه و عفونتهای خون میشوند، وجود دارند.
ناکارا بودن دارو نسبت به عفونت به معنای افزایش نرخ ناتوانی و مرگ و تحمیل هزینههای هنگفت در حوزه بهداشت است.
تحقیقات گستردهای به منظور راهکار مقاومت در برابر آنتیبیوتیک در سراسر جهان وجود دارد.
در این راستا محققان دانشگاه رایس در آمریکا موفق به تولید نانوذراتی شدهاند که درون لایهای از جنس اکسید گرافین قرار دارند و قادر به نابودی باکتری های مقاوم به دارو در فاضلاب هستند.
باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک میتوانند ژنهای مقاوم را به یکدیگر منتقل کنند؛ ولی نانوذرات پیچیدهشده در اکسید گرافین قادرند علاوه بر از بین بردن این باکتریها، این ژنهای مقاوم را نیز نابود کنند.
این نانوذرات به شکل نانوکره هستند و از بیسموت، اکسیژن و کربن ساخته میشوند و زمانی که توسط نور تحریک شوند، قادر به تولید مولکولهایی به نام گونههای اکسیژن فعال (ROS) هستند که میتوانند باکتریها را نابود کنند.
مطالعات نشان میدهد اگر این نانوکرهها در غلافی از جنس اکسید گرافین قرار بگیرند، عملکرد بهتری دارند و میتوانند باکتریهای مقاوم به داروی موجود در فاضلاب را نابود کنند.
نتایج این مطالعه در نشریه Water Research منتشر شده است.