به گزارش خبرنگار ایرنا ، در حالی این روزها مازنی ها با کمبود ماسک پزشکی به عنوان یکی از مهمترین تجهیزات حفاظتی مواجه اند که بنا به اظهار سازمان بهداشت جهانی و درمانگران تا حدود ۹۰ درصد می تواند از انتقال ویروس کرونا پیشگیری کند.
کمبود ماسک در مازندران در حالی است که براساس مصوبه ستاد ملی و استانی مقابله با کرونا دریافت خدمات از ادارات ، دستگاههای دولتی و غیر دولتی ، بانک ها، حتی اماکن عمومی و اصناف نیز بدون پوشش ماسک ممنوع شد و این کمبودها که ناشی از تاخیر در تامین مواد اولیه و استقبال مردم از این تجهیزات حفاظتی است صرفنظر از برخی سودجویی ها مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرد.
استقبال از ماسک دلیل کمبود
اگرچه در ابتدای شیوع ویروس کرونا در اواخر سال گذشته چندین ماه به دلیل آنچه ناشناخته بودن ویروس کمبود تجهیزات حفاظتی ماسک و دستکش و حتی دستگاههای اکسیژن ساز به عنوان یکی از دستگاههای کمک درمانی بیماران کووید-۱۹ در اکثر کشورهای درگیری از جمله ایران با کمبودهایی مواجه شد، ولی بسیج عمومی برای تامین مایحتاج به ویژه ماسک و دستکش باعث شد تا این کمبودها در کمترین زمان ممکن تامین و وضعیت به حالت عادی برگردد.
اما این روزها بار دیگر وضعیت کرونایی در استان مازندران به حالت قرمز برگشته و حدود ۱۳ شهرستان از ۲۲ شهرستان درگیری این وضعیت شدند، در حالی که استفاده از ماسک به عنوان یکی از مهمترین پروتکل های بهداشتی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تشخیص داده شد و مردم نیز به ناچار خود را ملزم به استفاده از پوشش ماسک کردند، بار دیگر کمبود این تجهیزات حفاظت فردی و به دنبال آن افزایش قیمت خارج از ضوابط آن با وجود نرخگذاری رسمی ، مردم را دچار مشکل کرد.
در حالی این روزها قفسه های داروخانه ها و فروشگاههای لوازم بهداشتی خالی از ماسک است که طبق آمار رسمی روزانه حدود ۳۰۰ هزار ماسک در واحدهای صنعتی استان صرفنظر از کارگاههای کوچک خانگی تولید می شود
یکی از داروخانه داران در ساری به خبرنگار ایرما گفت: از یک هفته قبل به دنبال افزایش آمار ابتلا به ویروس کرونا در استان و ایجاد برخی محدودیت ها از سوی ستاد ملی و استانی کرونا برای الزامی بودن استفاده از ماسک برای خدماتگیری به خصوص در ادارات دولتی، شرکتهای خدماتی، شهرداری ها و حتی واحدهای صنفی ، تقاضا برای این تجهیزات حفاظتی نیز افزایش یافت.
رضا علوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پیش از شیوع موج دوم ماسک و سایر تجهیزات حفاظتی و مواد ضد عفونی به وفور در داورخانه ها و تجهیزات حفاظتی وجود داشت، ولی در روزهای اخیر با افزایش میزان تقاضا و قیمت گذاری دولت ، واحدهای صنعتی از دادن ماسک به داروخانه ها خودداری می کنند و به بهانه نبود مواد اولیه حتی از تحویل خرید قبلی ما نیز امتناع می کنند.
وی قیمت ابلاغی برای هر نخ ماسک را ۱۵ هزار ریال اعلام کرد که پیش از این بهای آن میان ۱۸ تا ۲۰ هزار ریال در نوسان بود.
پاسکاری کمبودها بین دانشگاه و صنعت
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران با تایید کمبود ماسک در داروخانه ها و لوازم پزشکی استان گفت: دانشگاه علوم پزشکی استان صرفا وظیفه تامین تجهیزات حفاظتی و محافظتی فردی را برای بیماران و کادر درمانی خود بر عهده دارد و ما مشکلی در این ارتباط در بیمارستان ها نداریم.
دکتر محمدرضا شیران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : تامین ماسک، دستکش و مواد ضد عفونی به دلیل تولید در واحدهای صنعتی بر عهده اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان است و در ستاد استانی مقابله با کرونا نیز تامین این مایحتاج به این اداره کل واگذار شده است.
وی خاطرنشان کرد: به هر حال با پیک دوم ویروس کرونا در استان و افزایش میزان تقاضا کمبودهایی در این ارتباط وجود دارد که باید هر چه سریعتر از سوی دستگاههای متولی بررسی و نسبت به تامین آن اقدام شود.
با این وجود مدیرکل صنعت، معدن و تجارت مازندران دلیل کمبود ماسک را ناشی از وقفه در تولید به دلیل کمبود مواد اولیه ای می داند که از طریق واردات تامین می شود.
حسینعلی قوانلو به خبرنگار ایرنا گفت: پیگیری لازم از طریق وزارت صمت برای تامین مواد اولیه واحدهای صنفی فعال در این حوزه در حال انجام است و با تامین مواد اولیه مشکلی در تولید و نیاز استانی وجود نخواهد داشت و قطعا تا پایان هفته جاری این کمبودها جبران می شود.
وی اظهارداشت: در مازندران روزانه واحدهای صنفی حدود ۳۰۰ هزار ماسک تولید می کنند که با احتساب کارگاههای خانگی به احتمال این آمار به دو برابر افزایش می یابد که نیاز استان را تامین و گاها نیز بخش مازاد آن به سایر استان ها ارسال خواهد شد.
وی به مردم توصیه کرد در شرایط فعلی که به دلیل کمبود مواد اولیه مشکلاتی در تامین ماسک وجود دارد، از ماسک دست ساز خانگی استفاده کنند تا فشارها در داروخانه و سوء استفاده برخی سودجویان کاهش یابد.
ماسک خانگی جایگزین پزشکی
عضو هیات علمی کووید ۱۹ دانشگاه علوم پزشکی مازندران و مدیرگروه بیماری های عفونی این دانشگاه گفت : ماسک های دست دوز که با پارچه های بهداشتی و سه لایه در کارگاههای خانگی و یا حتی منازل دوخته می شود نیز در کارایی همسنگ ماسک پزشکی در جلوگیری از انتقال ویروس دارند.
دکتر فرهنگ بابا محمودی شرط استفاده از ماسک خانگی را استفاده درست دانست و افزود : استفاده کنندگان از ماسک های خانگی می بایست پس از هر بار استفاده ، ماسک را با آب و صابون به درستی بشورند و در معرض آفتاب قرار دهند تا خشک شود و سپس می توانند از آن استفاده کنند.
وی اضافه کرد: به هر حال تجربه نشان داده که این ماسک ها نیز می توانند تا حد زیادی از انتقال ویروس کرونا جلوگیری کنند و زمانی که ماسک های پزشکی در دسترس نبوده و یا از لحاظ تمکن مالی تامین آن دشوار است ، این ماسک ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد و تفاوت چندانی ندارد.
محمودیهمچنین به شهروندان استان توصیه کرد که از ماسک مشکی تکه لایه استفاده نکنند.
ویروس کرونا سی ام بهمن ماه با شناسایی 2 بیمار در استان مازندران شیوع یافت و در نیمه دوم تیرماه سال جاری پس از حدود 2 ماه روند نزولی بار دیگر با افزایش بیماران کووید ۱۹ به دلیل آنچه که عدم رعایت پروتکل های بهداشتی و عادی سازی رفتاری پس از برداشتن محدودیت های کرونایی اعلام شد، در مازندران روند صعود به خود گرفت به طوری که هم اکنون حدود دو هزار بیمار مشکوک به ویروس کرونا در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل بستری هستند.
حدود ۳۰۰ نفر از این بیماران با وضعیت حاد تنفسی در بخش مراقبتهای ویژه بستری اند و بیش از ۶۰ درصد از ۴۰۰ تخت مراقبت های ویژه بیمارستان های استان از سوی این بیماران اشغال شد و بیش از ۷۰ درصد از فعالیت بیمارستان های دولتی در مازندران نیز به بیماران کرونایی اختصاص یافت.