ساری - ایرنا - مازندران در حالی دومین پیک شیوع کرونا و ششمین ماه همه‌گیری این ویروس را پشت سر می‌گذارد که این روزها سنگینی هزینه‌های بیمارستانی ناشی از نسخه پیچی خارج از پروتکل‌های درمانی توسط برخی از پزشکان به قوز بالای قوز مشکلات بیماران مبتلا به کووید ۱۹ و خانواده‌های آنان تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، اگرچه طبق قانون بیش از ۹۰ درصد از هزینه های بیمارستانی بیماران کرونایی و بعضا غیر کرونایی در قالب طرح تحول نظام سلامت از سوی شرکت های بیمه ای و دولت تقبل می شود ، ولی این روزها نسخه پیچی خودسرانه و خارج از پروتکل های درمانی از سوی برخی از پزشکان در بیمارستان های دولتی مازندران باعث شده تا شرکت های بیمه ای زیر بار تامین هزینه های آن نروند و این خانواده بیماران هستند که باید هزینه های گاهی چند ده میلیون تومانی را تقبل کنند ، هزینه هایی که به گفته بیشتر درمانگران و مسئولان درمانی مازندران تاثیر چندانی در درمان بیماران ندارد.

سنگینی هزینه این نسخه پیچی های خودسرانه و خارج از پروتکل برای برخی بیماران موجب شده تا خانواده ها در هنگام ترخیص با مشاهده هزینه سرسام آور بیمارستانی حتی رغبتی برای ترخیص بیمارشان با وجود شرایط سخت بیمارستانی و کمبود فضا در دوران ازدحام بیماران مبتلا به کووید۱۹ نداشته باشند و به نوعی بخش زیادی از وقت مسئولان بیمارستانی صرف رتق و فتق اموری می شود که با تخلف برخی پزشکان رقم خورده است.
به عنوان مثال ؛ تجویز آمپول " آی وی آی جی " نمونه ای از چند داروی خارج از پروتکل درمانی است که قیمت چند میلیونی دارد و این روزها با نسخه پیچی خودسرانه تبدیل به بار مالی سنگینی بر دوش خانواده های بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در مازندران شده است.

سواستفاده از نگرانی خانواده بیماران 

آمپول آی وی آی جی یا همان " ایمونوگلبولین وریدی " نوعی آنتی بادی‌های خالص جمع آوری شده از پلاسمای خون اهداکنندگان خون است. این دارو به‌روش تزریق در سیاهرگ به ‌طور عمده برای درمان بیماری‌هایی به‌کار می‌رود که در آنها افراد به دلایلی دچار کاهش یا نقص در توانایی تولید آنتی بادی هستند. این دارو که طبق تعریف پزشکی حاوی بیش از ۹۵ درصد آنتی بادی‌های خالص است ، با نگه داشتن سطح کافی آنتی بادی در بدن، به پیشگیری از عفونت ها کمک کرده و درواقع نوعی ایمنی غیرفعال ایجاد می‌کند.

این دارو عمدتا تا پیش از شیوع بیماری کووید ۱۹ برای بیماران گیرنده یک عضو پیوندی یا نوزادان کم وزن و دچار عفونت هنگام تولد کاربرد داشت و برای افرادی هم که دچار یکی از بیماری های ناشی از ضعف سامانه ایمنی بودند ، تجویز می شد .

یکی از ویژگی های داروی آی وی آی جی این است که اثرگذاری آن تقریبا ۲ هفته تا سه ماه طول می‌کشد و لازم است تقریبا هر ماه یک بار برای بیماران دارای نقص سیستم ایمنی یا گیرنده پیوند تزریق دارو انجام شود ، ولی در مورد سایر بیماران این دارو ضرورتی ندارد برای این که سرم خون انسان به ‌طور طبیعی دارای آنتی بادی‌های " آی جی ام ، آی جی جی " و آی جی ای " است و این آنتی بادی‌ها از این نظر که با ایمنی‌سازی‌ عمدی ایجاد نشده و مستقل از قرار گرفتن در معرض آنتی ژن‌ها هستند، به آنتی‌بادی‌های طبیعی بدن شهرت دارند.

مدیر یکی از بیمارستان های کرونایی مازندران با تایید نسخه پیچی خودسرانه توسط برخی پزشکان و کادر درمان ، علت این وضعیت را نبود اهرم مناسب نظارت قانونی بر عملکرد پزشکان و درمانگران در این مراکز درمانی دانست و گفت : براساس قانون روسا و مدیران بیمارستان ها و حتی سوپروایزر ها نمی توانند دخالتی بر نسخه نویسی پزشکان داشته باشند و این خلاء قانونی باعث می شود که برخی از پزشکان خیلی به پروتکل های درمانی برای بیماران بویژه بیماران مبتلا به کووید ۱۹ توجه نکنند.

وی که به خاطر ملاحظات شغلی خواست نامش در گزارش ذکر نشود ، افزود : این روزها هزینه سنگین بیمارستانی خارج از پروتکل برای بیماران کرونایی برای مدیریت ما هم مشکل ساز شده است چون خانواده این بیماران هنگام ترخیص بیمارشان متوجه هزینه سنگین می شوند و این را به حساب بیمارستان و دولت می نویسند و حتی برخی از خانواده ها به دلیل نداشتن تمکن مالی برای پرداخت هزینه گاهی از ترخیص بیمارشان با وجود محدودیت فضا امتناع می کنند.
این مدیر بیمارستان دولتی گفت : به عنوان نمونه یکی از پزشکان برای یک بیمار مبتلا به کووید ۱۹ بیش از ۱۰ آمپول آی وی آی جی تجویز کرد که هزینه هر یک از این آمپول ها بیش از یک میلیون تومان است و در زمان ترخیص خانواده بیماران توانایی پرداخت نداشتند.

بیمه‌ها می توانند پزشک را جریمه کنند 

مدیرکل بیمه سلامت مازندران هم به خبرنگار ایرنا گفت : بر اساس  دستورالعمل وزارت بهداشت ، درمان  و آموزش پزشکی شرکت های بیمه ای موظف به پرداخت هزینه های بیمارستانی بیماران مبتلا به کووید ۱۹ مطابق با پروتکل های درمانی مصوب این وزارتخانه هستند و این پروتکل ها هم به تمامی بیمارستان ها ابلاغ شده است.

دکتر رسول ظفرمند افزود : طبق این دستورالعمل وزارت بهداشت ، بیمه سلامت مازندران حدود ۹۰ درصد از هزینه بیمارستانی بیماران کووید ۱۹ فاقد ارجاع و ۹۵ درصد هزینه بیماران ارجاعی از سوی پزشک خانواده را پرداخت می کند.

وی گفت : شرکت های بیمه ای از جمله بیمه سلامت نمی توانند هزینه نسخه پیچی خارج از پروتکل های درمانی ابلاغی از سوی وزارت بهداشت را پرداخت کنند و این هزینه ها بر عهده خانواده بیماران قرار می گیرد و ارتباطی به بیمه ها نخواهد داشت.
ظفرمند افزود : علاوه بر این ، برخی از داروهایی تجویزی برای بیماران کرونایی در قالب طرح تحقیقاتی از سوی وزارت بهداشت انجام می شود که این هزینه ها نیز طبق توافق دو جانبه بیمه و وزارت بهداشت از سوی این وزارتخانه و از محل اعتبار طرح های تحقیقاتی تامین می شود.
وی ادامه داد : سایر هزینه های خارج از طرح تحقیقاتی و پروتکل های درمانی را باید خانواده بیماران پرداخت کنند و به نظر می رسد در این ارتباط وزارت بهداشت می تواند با پزشکان خاطی برخورد قانونی نیز داشته باشد.
مدیرکل بیمه سلامت مازندران گفت : اگر یکی از پزشکان تحت قرارداد شرکت بیمه نسخه پیچی خارج ازپروتکل برای بیماران داشته باشد، بیمه نه تنها این کار را تخلف اداری به حساب می آورد ، بلکه هزینه آن نسخه پیچی نیز از حقوق پزشک طرف قرارداد کسر خواهد شد و بیمار از پرداختش معاف می شود.

مدیر درمان تامین اجتماعی مازندران هم گفت که این شرکت بیمه ای صفر تا ۱۰۰ هزینه های درمانی بیماران مبتلا به کووید ۱۹ را بر اساس پروتکل های درمانی وزارت بهداشت پرداخت می کند و این برنامه برای بیماران غیر کرونایی نیز صدق می کند.
دکتر محمد خورشیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : براساس دستور العمل ، تامین اجتماعی برای بیماران غیر کرونایی نیز چنانچه هزینه های خارج از تعهد توسط پزشکی ایجاد شود ، پرداخت نمی کند و برای بیماران کرونایی در این بخش باید دانشگاه علوم پزشکی مازندران با پزشکان متخلف برخورد داشته باشد.
مدیر درمان تامین اجتماعی مازندران هم تایید کرد که گاهی برخی پزشکان با نسخه پیچی خارج از پروتکل و یا حتی تجویز داروهای غیر موثر برای درمان بیماری کووید ۱۹ ، هزینه هایی را به خانواده بیماران و حتی شرکت های بیمه ای تحمیل می کنند.
برخورد با نسخه پیچان خارج از پروتکل 
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا نسخه پیچی خارج از پروتکل درمانی ابلاغی از سوی وزارت بهداشت توسط برخی پزشکان را تایید کرد و گفت که این کار نوعی تخلف اداری محسوب می شود و متخلف مشمول برخورد قانونی و اداری خواهد شد.

دکتر محمدرضا شیران افزود : در چند روز گذشته با برخی از پزشکانی که خارج از پروتکل های درمانی نسخه پیچی داشتند و هزینه هایی را به بیمارستان و حتی بیمار تحمیل کردند ، از طریق تشکیل پرونده و معرفی به تخلفات اداری برخورد شده است.

وی اظهار داشت : با توجه به نبود داروی قطعی برای درمان بیماری کووید ۱۹ و در راستای هماهنگ سازی درمانی ، تمامی تجویز پزشکان در بیمارستان ها باید مطابق با پروتکل های درمانی ابلاغی از سوی وزارت بهداشت باشد و هیچ یک از داروهای تجویزی نمی تواند درمان قطعی برای بیماران کرونایی باشد.
دکتر شیران گفت : علاوه بر سنگینی هزینه نسخه پیچی خارج از پروتکل برای خانواده بیماران ، این کار نوعی حراج گذاشتن ذخایر برخی داروهای کمیاب است که بیشتر مورد استفاده بیماران خاص بوده و با سهمیه بندی در اختیار استان ها قرار می گیرد.

وی افزود : آمپول آی وی آی جی  یکی از دهها نمونه ذخایر دارویی است که برای بیماران خاص به صورت سهمیه ای در اختیار دانشگاه های علوم پزشکی در استان ها قرار می گیرد ولی متاسفانه با سهل انگاری برخی پزشکان متخلف این داروها به بیماران مبتلا به کووید ۱۹ تزریق می شود که نه تنها اثر چندانی در درمان آنها ندارد ، بلکه برای خانواده های بیماران هزینه سازی سربار می شود و شرکت های بیمه ای نیز زیر بار پرداخت این هزینه ها نمی روند.
معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار داشت : شرکت های بیمه ای هزینه داروهایی را پرداخت می کنند که در قالب پروتکل های درمانی باشد و سایر هزینه ها باید از جیب بیماران و یا دخل بیمارستان ها پرداخت شود.
وی افزود : البته هزینه برخی داروهایی که در قالب طرح تحقیقاتی به بیماران کرونایی پرداخت می شود نیز در پروتکل شرکت های بیمه ای قرار ندارد و این هزینه ها از سوی دانشگاه و در قالب اعتبار طرح تحقیقاتی پرداخت می شود.
این مسئول گفت : تاکنون تعدادی از پزشکان متخلفی که در بیمارستان ها پروتکل های درمانی را رعایت نکردند و نسخه پیچی خارج از پروتکل داشتند، شناسایی و به تخلفات اداری دانشگاه معرفی شدند.
وی از خانواده بیماران مبتلا به کووید ۱۹ نیز خواست که زیر بار نسخه پیچی خارج از پروتکل های درمانی نروند و تاکید کرد : تمامی داروهای مورد نیاز برای بیماران کرونایی از سوی دانشگاه علوم پزشکی تامین و در اختیار بیمارستان قرار می گیرد و نیازی به تامین دارو از سایر مراکز نیست.

ویروس کرونا که سی ام بهمن ماه سال جاری با شناسایی ۲ بیمار در بابل به مازندران رسید ، پس از فروکش کردن درم اه فروردین و طی حدود سه ماه روند کاهشی از هفته دوم تیر ماه سال جاری بار دیگر افزایشی شد. بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل هم اکنون حدود یک هزار و ۸۰۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان های استان بستری هستند.