گچساران - ایرنا -درآمدهای مالیاتی نقش مهمی در تعدیل ثروت، تحقق عدالت اجتماعی و اقتصادی، پیشگیری از افزایش نابرابری‌های درآمدی و توسعه پایدار کشور و استان کهگیلویه و بویراحمد به ویژه در شرایط تحریم‎ دارد.

به گزارش ایرنا، مالیات به عنوان وجوهی که دولت برای تامین هزینه های خود از شهروندان اخذ می کند در همه کشورهای جهان امری پذیرفته شده است و بهترین راهکار برای تامین بودجه و افزایش درآمدهای ملی محسوب می شود.

با توجه به توسعه یافتگی کشورها تکیه دولت ها بر اخذ مالیات های گوناگون از مالیات بر ارث و املاک گرفته تا حقوق و درآمد افزایش می یابد.

مالیات ابزاری برای توزیع بهتر و عادلانه تر درآمدهاست اما هزینه شدن بخش قابل توجهی از درآمدهای مالیاتی برای تامین تجهیزات بیمارستانی و تخصیص بخش چشمگیری از این درآمدها به شهرداری ها، دهیاری ها و فرمانداری ها برای توسعه  امکانات رفاهی خود می تواند مشوقی برای پرداخت مالیات باشد.

پرداخت مالیات در ایران کمتر از جهان

در حالی که در بسیاری از کشورها ۲۵ درصد از درآمدهای مردم صرف پرداخت مالیات می شود اما این رقم در ایران ۸.۵ درصد است.

به اعتقاد برخی از کارشناسان دلایل فرار از پرداخت در کشور را باید در پیش از انقلاب و در میزان درآمدهای دولت و نوع نگاه به مالیات و عدم شفافیت اقتصاد در دوران بعد از جنگ در کشور جست و جو کرد.

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران تحریم نبود و درآمدهای نفت هم در کنار کم بودن شمار جمعیت سبب شده بود تا تمام هزینه ها و منابع کشور از طریق فروش نفت تامین شده و دولت هم نیازی به گرفتن مالیات از مردم احساس نکند.

صاحب نظران اقتصادی معتقد هستند که با توجه به شرایط سخت اقتصادی و لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای پیشبرد اهداف اقتصادی کشور ضروری است تا شناسایی منابع جدید مالیاتی مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

تاریخچه مالیات در ایران و جهان

تاریخ وصول مالیات در جهان به پیش از میلاد مسیح باز می‌گردد که مردم سهم درآمدهای مالیاتی خود را در قالب برداشت محصولات کشاورزی، پول و زمین پرداخت می‌کردند.

پس از آن به تدریج و با پیشرفت کشورها، نحوه دریافت مالیات‌ها نیز تغییر یافت تا جایی که بسیاری از کشورهای توسعه یافته امروزی سهم بیشتری از تولید خود را به مالیات اختصاص داده‌اند.

براساس شواهد تاریخی اخذ و پرداخت مالیات در ایران از زمان هخامنشیان تاکنون سابقه داشته و به مرور زمان تکامل یافته است.

بررسی اسناد تاریخی نشان می دهد نخستین بودجه ایران یکصد سال پیش  با ۱۴ میلیون ۱۱۶ هزار و ۶۰۰ تومان تدوین شد اما از سال ۱۳۲۰ نفت نیز وارد بودجه ایران شدتا جایی که در دوران طلایی دهه‌های ۴۰ و ۵۰ نفت، اتکا به درآمدهای نفتی در بودجه به ۹۰ درصد نیز رسید.

توجه به ماده ماده ۱۳۲ قانون مالیات‌های مستقیم نشان می دهد که شرکت‌های خصوصی ، تولیدی و معدنی معاف از مالیات بوده و مالیات آنها با نرخ صفر محاسبه می شود.

قانون ۱۴۱ هم برای صادرات معافیت قایل شده و صادرکنندگان غیرنفتی نیز می‌توانند معافیت‌های خوبی دریافت کنند و قانون در عین حال حتی به صادر کنندگان مواد خام هم معافیت‌هایی اعطا می کند.

مالیات در روزگار کرونا

امسال که کشورمان همزمان با تحریم های ناجوانمردانه و مهمان ناخوانده کرونا شرایط سخت اقتصادی را سپری می کند کمک به تحقق درآمدهای مالیاتی به ویژه از سوی افراد باتمکن مالی بهتر راهکاری کارآمد برای به گردش درآمدن چرخ اقتصاد کشور محسوب می شود.

مهمان ناخوانده ویروس کرونا با تمام پیامدهای مرگبار و چالش هایی که برای اقتصاد ایران و جهان ایجاد کرد اما نقش مالیات در رفاه ایرانیان را روشن تر کرد.

اقدام خوب قوای سه گانه برای پذیرش کمک های مردمی تامین تجهیزات بیمارستانی به عنوان مالیات منجر به کمک بزرگی به بیمارستان ها در دوران کرونا شد.

به طوری که در استان کوچک کهگیلویه و بویراحمد بیش از۳۰ هزار قلم تجهیزات بهداشتی و پزشکی به ارزش ۱۰ میلیارد ریال از سوی فعالان اقتصادی این استان به کادر درمانی و مردم نیازمند اهدا شده است.

مانیتور اعلام علائم حیاتی،پالس  اسیمتر انگشتی،تب سنج دیجیتال، لباس قابل شست وشوی ایزوله،شیلد محافظ صورت،عینک یکبار مصرف ،کلاه یکبار مصرف و سفید تمام فیلتر، لباس اورال،ست حفاظت فردی شامل گان،کلاه،کاور،شلوار و کفش از مهمترین اقلام بهداشتی و پزشکی اهدا شده به بیمارستان های کهگیلویه و بویراحمد بوده است.

کمک‌های اهدایی اتاق بازرگانی و کمپین نفس با نظارت نمایندگان اتاق یاسوج و با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی، در بیمارستان‌های استان شامل شهید جلیل، شهید بهشتی، امام سجاد (ع) شهر یاسوج، امام خمینی شهر دهدشت و شهید رجایی شهر دوگنبدان توزیع شده است.

در مجموع سازمان امور مالیاتی در زمینه مالیات بر ارزش افزوده هفت اقدام و در زمینه مالیات مستقیم، ۱۴ اقدام اعم از معافیت یا امهال برای مودیانی که شامل فهرست ۱۰ گروه اقتصادی که دولت به عنوان مشاغل آسیب دیده از کرونا معرفی کرده بود در نظر گرفت.

نقش مالیات در توسعه کهگیلویه و بویراحمد

شهردار یاسوج معتقد است که اعتبارات اختصاصی از محل ارزش افزوده به شهرداری ها نقش موثری در اجرای طرح های عمرانی دارد.
نستهن مقدم اعتبارات تزریقی از محل مالیات بر ارزش افزوده را حیاتی دانست و افزود: بسیاری از کدهای درآمدی شهرداری حذف شده و برای توسعه خدمات عمومی در شهرها به حمایت بیشتر دولت به ویژه از محل مالیات برارزش افزوده نیاز است.
وی اظهار داشت: همکاری با اداره کل امور مالیاتی در زمینه شناسایی منابع جدید مالیاتی و افزایش درآمدهای مالیاتی با معرفی فعالان اقتصادی و مجریان ساخت و ساز و دیگر طرح های عمرانی طرف قرارداد به امور مالیاتی در اولویت شهرداری است.

شهردار یاسوج بیان کرد:با شناسایی و معرفی صاحبان سرمایه و درآمد درشهرها به امورمالیاتی بستر خوبی برای جلوگیری از فرار مالیاتی،تامین منابع درآمدی بیشتر و کمک به توسعه خدمات عمومی از طریق اعتبارات مالیات بر ارزش فراهم می شود.

مالیات و تحقق اقتصاد غیر نفتی

نماینده ولی فقیه در کهگیلویه وبویراحمد و امام جمعه یاسوج گفت: برای تحقق اقتصاد غیرنفتی باید به وصول مالیات عادلانه کمک کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سید بصیرحسینی اهمیت وصول مالیات را برای اقتصاد کشورحیاتی دانست.

وی با اشاره به تهدیدهای اقتصاد متکی به درآمدهای نفتی تاکید کرد: برای جایگزینی اقتصادغیرنفتی همه باید به امر ترویج فرهنگ مالیاتی کمک کنند.
 

نفت یاری گر تحقق درآمدهای مالیاتی

مدیرکل امور مالیاتی کهگیلویه وبویراحمد گفت: بخش عمده ای از درآمدهای مالیاتی مصوب استان از طریق شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تامین می شود و مالیات وصولی این بخش کمک خوبی به شهرداری ها و دهیاری های استان است.

محمدعلی غفاری افزود: با توجه به اینکه کهگیلویه و بویراحمد جزو مناطق نفتخیز و توسعه نیافته محسوب می شود برای پیشگیری از فشار به تولید کنندگان و مودیانی مانند اصناف از ظرفیت نفت برای تحقق درآمدهای نفتی استفاده می شود.

کمک به توسعه شهرها و روستاها از طریق درآمدهای مالیاتی

وی با یادآوری اینکه از ابتدای سال ۱۳۹۸ تاکنون ۸۹۰ میلیارد ریال از محل درآمدهای مالیاتی به شهرداری ها،دهیارها  و مناطق عشایری  کهگیلویه و بویراحمد کمک شده است افزود: تحقق مالیات های مصوب نقش اثرگذاری در توسعه و افزایش زیرساخت های رفاهی در استان دارد.

وی تاکید کرد:در سال ۹۸ افزون بر۷۸۵میلیارد ریال و در چهار ماهه نخست سال ۱۳۹۹نیز بیش از ۹۵میلیارد ریال اعتبار از محل مالیات برارزش افزوده بین شهرداری ها، دهیاری ها،فرمانداری ها و مناطق عشایری استان توزیع شد.

مدیرکل امورمالیاتی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: زیرساخت های رفاهی زندگی مردم این استان با وجود سرمایه های طبیعی و انسانی مطلوب نیست و نیازمند تعامل همه دستگاه های اجرایی برای بهبود  شرایط محیطی زندگی مردم است.

تلاش برای شناسایی ظرفیت های جدید مالیاتی

غفاری با اشاره به نقش درآمدهای مالیاتی در شرایط تحریم عنوان کرد:طرح واحدیابی مالیات از اولویت های این اداره متولی در سال جاری است.

وی افزود: طرح واحدیابی با هدف شناسایی مراکز کسب کار بدون پرونده مالیاتی با تشکیل یک تیم از کارکنان اتاق اصناف و این اداره کل با پیش بینی وسیله نقلیه به صورت مشترک در یاسوج مرکز استان در حال انجام است.

غفاری با اشاره به همکاری مطلوب اتاق اصناف با اداره کل امور مالیاتی تصریح کرد:اجرای این طرح به عدالت مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی کمک می کند.

وی عنوان کرد: پرونده مالیاتی برای۲۲ باغ خدمات رفاهی در محدوده آبشار بشار یاسوج تشکیل شده است.

اقدامات جبرانی در بحران کرونا

مدیرکل امور مالیاتی کهگیلویه وبویراحمد گفت: تمدید زمان اظهار نامه های مالیاتی،استفاده از سامانه های الکترونیک با هدف تحقق فاصله گذاری اجتماعی،بخشودگی جرایم مالیاتی تا سقف ۹۰درصد و پذیرش کمک به تامین تجهیزات بیمارستانی به عنوان مالیات از جمله راهبردهای دولت در روزگار کرونایی است.

محمدعلی غفاری افزود:بخشودگی جرائم مالیاتی قابل بخشش مودیان خوش حساب بخش تولید تا ۹۰درصد در نظر گرفته شده است.

وی اظهار داشت:با هدف کاهش مشکلات ناشی از بیماری کرونا برای فعالان اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد آن دسته از اشخاص حقوقی و حقیقی غیردولتی که تا پایان خرداد ماه سال جاری نسبت به پرداخت اصل بدهی و جرائم غیر قابل بخشش اقدام کردند ، از بخشودگی های ویژه ای برخوردار می شوند.
وی اظهار داشت: بنا به توصیه مقام معظم رهبری در حمایت از جهش تولید در سال ۹۹، این بخشودگی برای فعالان اقتصادی بخش تولید تا ۹۰ درصد و برای سایر مودیان تا ۸۰ درصد اعمال خواهد شد.
غفاری ابراز داشت: زمان قانونی بخشودگی های مالیاتی تا پایان اسفند ۹۸ بود اما به دلیل شرایط کرونایی تا پایان خرداد سال جاری تمدید شد که فعالان اقتصادی می توانند با اقدام به موقع از این تسهیلات بهره مند شوند.
مدیرکل امور مالیاتی کهگیلویه وبویراحمد جرائم غیرقابل بخشش را مربوط به کتمان مالیاتی دانست و افزود: طبق ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم هر گونه کتمان مالیاتی صاحبان مشاغل و شرکت ها مشمول ۳۰درصد جریمه خواهد شد.
غفاری تصریح کرد: سازمان امور مالیاتی برای حمایت از مودیان در سال جاری مهلت ارائه اظهارنامه مالیات برارزش افزوده دوره چهارم سال ۹۸ را که طبق قانون تا پانزدهم فرودین بود تا پایان فروردین تمدید کرد و سر رسید مالیات برارزش افزوده این دوره را تا پایان اردیبهشت تعیین کرده است.

مدیرکل امور مالیاتی کهگیلویه و بویراحمد گفت: براساس بخشنامه سازمان امور مالیاتی خیرانی که برای کمک به مهار ویروس کرونا اقدام به کمک های نقدی و غیرنقدی به مراکز درمانی استان کرده اند حمایت می شوند.

محمدعلی غفاری اظهار داشت: براساس این دستورالعمل خیرانی که در ماه های اسفند تا پایان سه ماهه نخست امسال اقدام به تامین اقلام بهداشتی و پزشکی بیمارستان های دولتی،تامین اجتماعی،نیروهای مسلح و سایر مراکز درمانی مورد قبول وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی  کنند هزینه های انجام شده از بدهی های مالیاتی آنان کسر خواهد شد.

وی بیان کرد: این اقدام در راستای تامین تجهیزات پزشکی و بهداشتی می تواند به عنوان سهم امور مالیاتی برای مهار ویروس کرونا محسوب شود.

غفاری اظهار داشت: این اقدام در راستای حفظ حقوق شهروندی،تکریم فعالان اقتصادی و کمک به سلامت جامعه اجرایی شده است.

میزان درآمدهای مالیاتی سال ۱۳۹۸کهگیلویه وبویراحمد حدود چهار هزار میلیارد ریال اعلام شده است.

در کهگیلویه و بویراحمد حدود ۵۰ هزار مؤدی حقیقی و حقوقی فعال وجود دارد.

این استان با هشت شهرستان بیش از ۷۲۳ هزار نفر جمعیت دارد.