تهران - ایرنا - دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه تولیدکنندگان این صنعت با مشکل مواد اولیه تن ماهیان وارداتی روبرو هستند گفت: برای خروج از این بحران این صنعت نیازمند ۵۰ میلیون دلار نقدینگی است.

«سیدمحمد میررضوی» روز شنبه در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران ضمن انتقاد از تاخیر بانک مرکزی در تخصیص ارز مورد نیاز صنعت گفت: اکنون صنعت کنسروسازی با مشکل جدی تامین مواد اولیه  ماهی تن وارداتی روبروست که درصورت عدم توجه این صنعت با مشکل جدی روبرو می شود.

وی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر علاوه بر کاهش صید تن ماهیان داخلی، میزان واردات تن ماهیان کاهش یافته است اضافه کرد: با وجود اینکه ارز رسمی به ارز نیمایی تبدیل شده اما کماکان این ارز نیز توسط بانک مرکزی تخصیص داده نمی شود.

دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران  اظهارداشت: در سال ۹۶ نزدیک  ۱۵ هزارتن ماهی تن با ارز رسمی به کشور وارد می شد که با حذف ارز رسمی، این میزان در سال ۹۸ به پنج هزارتن و در سال ۹۹ به یک هزارو ۵۰۰ تن رسیده است.

وی با اشاره به تمایل اقشار کم درآمد جامعه به کنسرو، این محصول را  پرمصرف برای موارد بحرانی زلزله و جنگ دانست و تصریح کرد: دولت در صورت  تامین ٥٠ میلیون دلار ارز مورد نیاز این صنعت می تواند از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان حمایت کند.

میررضوی اظهارداشت: این درحالیست که کشور سالانه ۵۰۰ میلیون دلار از محل صادرات محصولات شیلاتی ارزآوری دارد.

قیمت تمام شده هر عدد کنسرو ماهی ۳۰ هزارتومان

دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه ۷۰ تا ۸۰ درصد یک کنسرو را ماهی تشکیل می دهد گفت: در فصل صید قیمت هر کیلوگرم ماهی تن داخلی نزدیک ۳۵ هزارتومان و ماهی وارداتی بین ۴۰ تا ۴۵ هزارتومان است.

میررضوی افزود: با توجه به هزینه های تمام شده تولید اکنون نرخ واقعی هر عدد کنسرو ماهی ۳۰ هزارتومان است که این رقم مورد تایید سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: صنعت کنسروسازی برای اینکه این محصول در دسترس تمامی اقشار جامعه قرار بگیرد با قیمت گذاری هر عدد کنسرو ماهی به نرخ  ۲۷ هزارتومان توافق کرده اند.

بیکاری ۶۰ هزار نفر در صورت تعطیلی برخی کارخانجات کنسروسازی 

«مسعود بختیاری » نایب رییس سندیکای کنسروسازی ایران گفت: اکنون از تعداد  ۱۳۵ کارخانه کنسرو سازی در کشور تنها ۳۰ کارخانه فعال هستند که بخش عمده انان با یک سوم از توان خود مشغول به کارهستند. 

وی با بیان اینکه این کارخانجات در مناطق کم برخوردار قرار دارند افزود: با توجه به اینکه ماهی به صورت دستی پاکسازی می شود، ظرفیت اشتغال در این صنعت بالاست.

نایب رییس سندیکای کنسروسازی ایران اظهارداشت: در صورت ادامه این وضعیت احتمال خروج برخی کارخانجات از چرخه تولید وجود دارد که می تواند بیکار ۶۰ هزار نفر را در پی داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه سرانه مصرف ماهی در ایران کمتر از نصف میانگین جهانی است ادامه داد: ایران از لحاظ مصرف محصولات شیلاتی در رتبه ۱۰۰ و از لحاظ مصرف تن ماهیان در رتبه چهارم قرار دارد.

بختیاری با بیان اینکه واردات تن ماهیان امری اجتناب ناپذیر است گفت: بحران این صنعت به عدم حمایت دولت در تخصیص ارز نیمایی و نبود قیمت گذاری مناسب برمی گردد 

وی ادامه داد: سازمان شیلات سوخت یارانه ای برای  ۲۰۰ هزار تن صید در اختیار صیادان کشور قرار داده درحالی که صید داخلی محصولات شیلاتی حدود ۷۰ هزار تن است.

رسوب ۵ هزارتن ماهی تن در گمرکات 

« سید جلال الدین بنی هاشمی» یکی از تولیدکنندگان کنسروماهی گفت: از ابتدای خردادماه تاکنون پنج هزارتن ماهی تن به دلیل عدم تخصیص ارز نیمایی در گمرکات باقیمانده است.

وی با بیان اینکه ماهی تن وارداتی در اردیبهشت ماه ثبت سفارش شده است اظهارداشت: اکنون تولیدکنندگان روزانه بابت نگهداری این میزان ماهی تن ۵۰۰ میلیون تومان دموراژ پرداخت می کنند که هزینه هنگفتی را برای صنعت در پی دارد.

یکی از تولیدکنندگان کنسروماهی محصولات شیلاتی را از محصولات فساد پذیر دانست و افزود: در نهایت مدت زمان نگهداری این محصول برای مصرف هفت ماه است.

بنی هاشمی تصریح کرد: اکنون صنعت کنسرو سازی نیازمند تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی است در غیراینصورت صنعت دچار چالش جدی و جبران ناپذیری خواهد شد.

صید داخلی پاسخگوی نیاز تولیدکنندگان نیست

«رضا لطفی» یکی دیگر از تولیدکنندگان کنسرو ماهی گفت: اکنون با توجه به شرایط منابع دریایی، صید داخلی پاسخگوی نیاز تولیدکنندگان این صنعت نیست و باید به ناچار بخشی از نیاز این صنعت از محل واردات تامین شود.

وی اظهارداشت: اکنون صید داخلی تن ماهیان به نصف رسیده است که کارخانجات تولیدکننده را با مشکل جدی روبرو کرده زیرا در بخش صادرات با کمبود مواد اولیه روبرو هستیم.

یکی از تولیدکنندگان کنسروسازی ادامه داد: این در حالیست که چرخه تولید نیازمند صادرات است.

وی تصریح کرد: با وجود مشکلات عدیده در تامین مواد اولیه این صنعت کم فروشی نمی کند مگر اینکه تولیدکنندگان کوچک و خرد چنین مسائلی را ایجاد کنند که به طور حتم سندیکا و دستگاه های نظارتی با چنین متخلفینی برخورد می کند.

صنعت با مشکل کمبود مواد اولیه روبروست

« مصطفی زفرقندی » یکی از اعضای سندیکای صنایع کنسرو ایران، مشکل صنعت را بالا بودن قیمت مواد اولیه داخلی و وارداتی عنوان کرد و گفت: اکنون صنعت کنسرو سازی با مشکل جدی تامین مواد اولیه با قیمت های بالاروبروست که حمایت دولت را می طلبد.

وی اضافه کرد: قیمت جهانی ماهی در شیوع بیماری کووید - ۱۹ افزایش پیدا کرده است که ایران مستثنی از این موضوع نیست.

وی با بیان اینکه درحال حاضر ۱۲۰ هزار نفر در صنعت کنسروسازی فعالیت دارند افزود: خروج این افراد از صنعت به تعداد بیکاران کشور می افزاید که بحثی نگران کننده است.