تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۰

تهران-ایرنا- با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رویکرد دو نامزد جمهوریخواه و دمکرات زیر ذره بین کشورها قرار گرفته و چین نیز از جمله کشورهایی است که ترجیح می دهد که با وجود برخی رویکردها ضدچینی بایدن، این نامزد دموکرات در انتخابات پیروز شود.

ترامپ در روزها، هفته ها و ماه های اخیر بارها مدعی شد که در صورت پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری، چین «مالک» آمریکا خواهد شد و آمریکایی ها باید زبان چینی بیاموزند!

اکنون که ترامپ خود را آماده می کند برای بار دوم در انتخابات پیروز شود، دولت او بار دیگر لفاظی ها علیه چین را تشدید کرده است.

در آستانه گردهمایی ملی جمهوریخواهان کمپین ترامپ دستورکار دوره دوم ریاست جمهوری اش را اعلام کرد که ۱۰ اولویت در آن تعریف می شد. در صدر این فهرست «پایان دادن به وابستگی آمریکا به چین» بود که بعد از «ایجاد فرصت های شغلی» و «مبارزه با کرونا» قرار می گرفت.

از زمان روی کار آمدن ترامپ، روابط بین دو کشور به پایین ترین سطح در چند دهه گذشته رسیده است و ترامپ درگیر جنگ تجاری با چین شده است. او همچنین پکن را به دلیل حمایت از تایوان و منع فعالیت شرکت های جینی در آمریکا از جمله هواوی عصبانی کرده است.

هرچند که نگرانی ها درباره چین در سال های اخیر ناشی از تصمیم گیری های هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات بوده است بسیاری در واشنگتن بر این باورند که مقامات چینی ترجیح می دهند بایدن پیروز انتخابات ۲۰۲۰ باشد زیرا بدرستی دریافته اند که ترامپ تا چه حد می تواند برای آینده روابط پکن-واشنگتن و نیز برای امنیت جهان مضر و خطرآفرین باشد.

نیکی هیلی فرماندار سابق کارولینای جنوبی و سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد در نطق افتتاحی اولین شب گردهمایی جمهوریخواهان گفت بایدن برای چین کمونیست فوق العاده خواهد بود.

اما کارشناسان نظر دیگری دارند و می گویند واقعیت بسیار پیچیده تر است و رهبری چین با توجه به اهداف راهبردی این کشور دچار اختلاف نظر است.

از نظر چینی ها ترامپ ظاهرا ائتلافات سنتی و وجهه این کشور در سطح بین المللی را تضعیف کرده است. دستگاه تبلیغاتی چین واکنش ترامپ به همه گیری کرونا را که باعث کشته شدن نزدیک به 200 هزار نفر شده است شاهدی دال بر شکست نظام سیاسی آمریکا و نقش رهبری متزلزل این کشور قلمداد می کند.

استفن اورلینز رئیس کمیته ملی روابط آمریکا و چین گفت: چینی ها می دانند که بایدن در حوزه های امنیتی و تجاری و حتی حقوق بشر چندجانبه گرا خواهند بود. بایدن رویکردی چندجانبه گرایانه با چین خواهد د اشت به خاطر همین چینی ها نگران ریاست جمهوری بایدن هستند.

در دوران ریاست جمهوری ترامپ، چین فرصتی برای فعالیت قاطعانه تر در عرصه بین المللی داشته است و نشانه آن کمک ۲ میلیارد دلاری چین در یکدوره دوساله برای مبارزه با کرونا به سازمان جهانی بهداشت بعد از خروج ترامپ از این سازمان است.

«مینسکین پای» استاد دانشگاه مک کنا در ایالت کالیفرنیا و نویسنده کتاب «کاپیتالیسم چین» گفت بایدن حمایت آمریکا از سازمان های چندجانبه گرا  از جمله سازمان جهانی بهداشت را افزایش خواهد داد و روابط تجاری و ائتلافات نظامی با ناتو را تقویت خواهد کرد که همه این اقدامات چین را محدود خواهد کرد.

غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ

در حالی که ریاست جمهوری احتمالی بایدن چالشی برای پکن خواهد بود دمدمی مزاج بودن ترامپ نیز چالش بیشتری برای این کشور خواهد بود.

براساس یک گزارش اطلاعاتی جدید «غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ» علت تمایل چین به ریاست جمهوری بایدن معرفی شده است.

به گفته کارشناسان این نوع از قابل پیش بینی نبودن خطر رویارویی نظامی را در بخش هایی که منافع آمریکا و چین همپوشانی دارد مانند دریای جنوبی چین، دریای شرق چین و تایوان افزایش می دهد.

اما رسانه های دولتی چین بایدن را «نرم خوتر» توصیف کرده اند که این عامل امکان تعامل با وی را آسان تر و زمینه را برای همکاری با مسائل بین المللی از جمله تغییرات آب وهوایی و منع گسترش تسلیحات هسته ای فراهم می کند.

مینسکین پای استاد دانشگاه کالیفرنیا معتقد است اختلاف نظرات در قبال ترامپ و بایدن بستگی به این دارد که نگاه مقامات پکن به اهداف کوتاه مدت یا بلندمدت است. آنهایی که اهداف بلندمدت دارند ترامپ را به عنوان رئیس جمهوری ترجیح می دهند زیرا او را نالایق و ضعیف در حفظ ائتلافات آمریکا قلمداد می کنند و از این رو قدرت مانور چین را افزایش می دهد. دولت احتمالی بایدن می تواند یک راهبرد بلندمدت داشته باشد که پایدار است و چندجانبه گرا است و در واقع قدرت چین را مهار خواهد کرد.

این استاد دانشگاه معتقد است به نفع آمریکا نیست که روابط با مهم ترین کشور جهان را به طور کلی نابود کند.

اکنون که جهان نمی تواند قدرت اقتصادی، سیاسی، نظامی و جمعیتی چین را نادیده بگیرد، قدرتی همانند آمریکا نیز ناگزیر به جستن راهی برای کنار آمدن با اژدهای زرد است و اگرچه مقامات واشنگتن هیچ گاه دل خوشی از چینی ها نداشته اند اما دست کم در شرایط کنونی که چین یکی از طرف های بلامنازع توازن قدرت در جهان است، راهی جز پذیرفتن این واقعیت ندارند و بدرستی نسبت به این واقف اند که به نفع آنها نیست بیش از این رو در روی چشم بادامی های سرزمین اژدهای زرد بایستند.