قم - ایرنا- مردم مومن و خداجوی قم امروز با حفظ پروتکل‌های بهداشتی برای کمک به مهار شیوع کرونا، تاسوعایی متفاوت از سال‌های قبل به نمایش گذاشتند اما این تفاوت نه در شکوه عزاداری و میزان ابراز محبت و عشق به اهل بیت (ع) و بخصوص سالار شهیدان و یاران کربلای اش بلکه در نحوه برگزاری آیین ها و مدیریت اجتماعات بود، امری که به نوبه خود مایه اندوهی مضاعف برای مردم و عزاداران قمی شد.

از آغاز ماه محرم خیابان‌ها و معابر شهری قم سیاه‌پوش شده و فضای معنوی و دل‌انگیزی از پرچم‌های همیشه در اهتزاز سید و سالار شهیدان(ع) شهر را فراگرفته است. 

حال و هوای امروز حرم مطهر و صحن‌های آن متفاوت از تمام دهه‌های محرم در سال‌های گذشته است و نوای غم‌انگیز طبل،دمام، زنجیرزنی و نوحه‌خوانی گوش و جان آدم را نمی‌نوازد.

با ممنوعیت حرکت دسته‌های عزاداری در محرم امسال برای پیشگیری از سرایت و جولان بی‌امان کرونا در قم، تاسوعای ۹۹ رنگ و بوی دیگری دارد. بیشتر مردم به‌صورت خانوادگی و با حفظ فاصله مناسب از دیگران در گوشه و کنار صحن‌های حرم مطهر کریمه اهل‌بیت(س) زانوی غم بغل گرفتند و عقلانیت دین را در عاطفه و احساس آن پیوند زدند و ثابت کرده‌اند که تشییع مسلک پویایی است که از افراط‌وتفریط‌های کشنده و مهلک به دور است.

همچنان صحن‌ها و شبستان‌های مسقف حرم بسته است اما تمام صحن‌های روز باز حرم مطهر مفروش شدند و عزاداران و سینه‌چاکان اهل‌بیت(ع) به‌صورت جمعی و فردی در آنها اقامه عزا می‌کنند.

همزمان با اذان ظهر تاسوعای حسینی و به یاد آخرین نماز امامی که در لحظات آخر زندگی خود فرمود: "من به نماز عشق می‌ورزم"، صفوف نماز ظهر و عصر با رعایت فاصله‌های ایمن شکل گرفت و نماز باشکوهی به اقامت تولیت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) در تمام صحن‌های روز باز حرم اقامه شد.

"محسن اروجی" مدیرکل مدیریت بحران قم در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، عنوان کرد: عملکرد کلی هیات های مذهبی و دسته‌های عزا از ابتدای ماه محرم تاکنون رضایت‌بخش بوده است.

وی اضافه کرد: هیات های مذهبی با درصد بسیار بالایی به شیوه‌نامه‌ها و ابلاغیه‌های ستاد ملی مقابله با کرونا پایند بودند و نگرانی از عملکرد آنها تاکنون گزارش نشده است.

در مسجد مقدس جمکران بقاع متبرکه دیگر نیز وضعیت به همین ترتیب است و مردم عزادار در صحن‌های روز آن به اقامه عزا و دلدادگی دیرینه به حضرت قمر بنی‌هاشم(ع) می‌پردازند.

همچنین در گوشه و کنار شهر نیز خبری از دسته‌های عزاداری به شکل سالهای قبل آن دیده نمی‌شود. مردم بصیر قم با درک صحیح از شرایط کنونی جامعه و اهمیت حفظ سلامت عمومی با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، عزاداری‌های خود را به‌صورت ایستا و یا در خانه‌های خود و درنهایت اخلاص و شعور انجام می‌دهند.

سبک و شکل توزیع نذری‌های محرم امسال نیز با سال‌های قبل متفاوت شده و هیات های مذهبی از توزیع اقلامی که احتمال سرایت کرونا در آن بیشتر باشد خودداری کردند. یکی از نانوایان در گوشه‌ای از خیابان با دسته‌ای از نان بربری ایستاده و در بین خودروهای عبوری نان پخش می‌کند.

این نانوا به خبرنگار ایرنا، گفت: هرسال در این روز نوشیدنی و برخی اقلام دیگر توزیع می‌کردیم اما امسال برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی که پایبندی به آن ازنظر شرعی و قانونی واجب است، نذرهای خودمان را به سمتی بردیم که با کمترین تجمعی انجام بگیرد..

همچنین در گوشه و کنار شهر نیز همزمان با گلبانگ اذان ظهر، نماز جماعت اقامه می‌شود. درمجموع معابر و خیابان‌های شهر قم امسال در مقایسه با سالهای گذشته بسیار خلوت‌تر است که نشان از عملکرد مطلوب مردم مطابق با توصیه ها و پروتکل های اعلامی از سوی ستاد کرونا و دانشگاه علوم پزشکی قم دارد.

۱۰۰ مدرسه و مرکز آموزشی قم نیز از ابتدای محرم میزبان هیات های مذهبی شده و در فضای باز مدارس مردم عزاداری می کنند.

در این بین کودکان و نوجوانان با برپایی دسته های کوچک عزا مشغول کوچه گردی در شهر هستند و به نوبه خود حال و هوای دیگری به شهر قم بخشیده اند.

در مجموع عزاداری های امسال ماه محرم و روز تاسوعا با حالتی غریبانه و مظلومانه در حال برگزاری است که به نوبه خود از اخلاص، هوشمندی، درک از شرایط خطرناک کرونایی و اهمیت دادن به سلامت عموم مردم حکایت دارد.

بااین‌وجود تعداد اندکی از دسته‌های عزاداری از دیشب تاکنون به سمت حرم مطهر حضرت معصومه(س) حرکت کردند که این اقدام با توجه به ممنوعیت حرکت دادن دسته‌های عزاداری در روزهای تاسوعا و عاشورا، نوعی بی‌توجهی به مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا محسوب می‌شود.

البته بسیاری از هیات مذهبی به‌ویژه هیات های بزرگ با چند هزار نفر عزادار اعلام کردند که تابع مصوبات ستاد هستند که باید قدردان آنها بود.

عباس بن علی با کنیه «ابوالفضل» و «ابوفاضل» و لقب های قمر بنی‌هاشم، سقا، صاحب لواء الحسین، علمدار، ابوالقِربه، عبد صالح و باب الحوایج، فرزند امیرالمومنین امام علی(ع) و ام البنین در ۴ شعبان سال ۲۶ هجری قمری در مدینه متولد شد.

ایشان در مکتب امام علی(ع) و برادرانش امام حسن و حسین(ع) تربیت یافت و در واقعه عاشورا به عنوان فرمانده و پرچمدار سپاه امام حسین(ع) و سقایی خیمه های اطفال و اهل‌بیت امام حضور داشت.

مرقد مطهر حضرت ابوالفضل العباس(ع) در نزدیکی مرقد مطهر برادرش امام حسین(ع) در شهر مقدس کربلا در عراق مامن عاشقان و ارادتمندان خاندان اهل‌بیت عصمت و طهارت شده است./