"مصطفی ادیب" که پیش از این سفیر لبنان در آلمان بود، دیروز (دوشنبه) موفق شد اعتماد ۹۰ نفر از ۱۲۸ نماینده پارلمان این کشور را برای احراز پست نخستوزیری لبنان به دست آورد و نمایندگان فراکسیونهای مختلف پارلمانی پس از تایید ادیب به سرعت با "میشل عون" رئیس جمهوری این کشور دیدار و نظر خود را در این خصوص ارایه دادند که با نظر موافق عون نیز مواجه شدند.
«فراکسیون وفاداری به مقاومت» وابسته به «جنبش حزبالله» در پارلمان لبنان و «فراکسیون پیشرفت و آزادی» به ریاست «نبیه بری» رئیس پارلمان و «جنبش امل» و همچنین فراکسیون "لبنان قوی" وابسته به حزب «جریان آزاد ملی» به ریاست «جبران باسیل» که تمامی از جریان معروف به «۸ مارس» میباشند، همگی یکصدا از انتخاب ادیب به عنوان نخستوزیر لبنان حمایت کردند، اما برخی از احزاب و جریانهای وابسته به «جریان ۱۴ مارس» با رای به "نواف سلام" عملا مخالفت خود را با نخستوزیری ادیب اعلام کردند، هرچند رای ۱۶ نفره آنها به نواف سلام تاثیری در انتخاب نخستوزیر جدید لبنان ندارد.
در روزهای اخیر و پس از استعفای اجباری حسان دیاب نام برخی شخصیتهای لبنانی از جمله «سعد حریری»، نواف سلام و در آخر نیز نام مصطفی ادیب برای احراز پست نخستوزیری لبنان بر سر زبانها بود، ولی با توافق احزاب و جریانهای لبنانی بالاخره قرعه به نام ادیب افتاد.
پس از انفجار مهیب عصر ۱۴ مرداد ماه بندر بیروت، دیاب نخستوزیر لبنان تحت فشارهای داخلی (جریان ۱۴مارس) و خارجی (کشورهای فرانسه، آمریکا و عربستان) مجبور شد استعفای دولت خود را اعلام کند، میشل عون نیز به رغم میل باطنی خود و با قبولی این استعفا، دیاب را به عنوان نخستوزیر دولت پیشبرد امور تا تشکیل دولت جدید منصوب نماید، اقدامی که دوباره به مذاق مخالفان مردم لبنان خوش نیامد و «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه در اقدامی مداخلهجویانه با حضور در بیروت، خواستار تشکیل سریع کابینه مورد نظر خود در لبنان شد.
البته این اولین دخالت و اقدام مداخلهجویانه مکرون در امور لبنان نبود و وی مقامات لبنانی را تهدید کرد که با هماهنگی «دونالد ترامپ» تحریمهایی را برای چهرههای سیاسی لبنان اعمال کند.
روزنامه «فیگارو» فرانسه در این باره نوشت که مکرون در نظر دارد با هماهنگی ترامپ رئیسجمهوری آمریکا تحریمهایی را علیه جبران باسیل رئیس جریان آزاد ملی و همسر وی، نبیه بری رئیس پارلمان لبنان و سعد حریری نخست وزیر پیشین این کشور در نظر بگیرد.
نکتهای که در این بین وجود دارد این است که سخنان و اقدامات مداخلهجویانه مکرون در شرایط فعلی نه تنها رفع کننده مشکلات لبنان نیست، بلکه پاشیدن بنزین به بحران بوجود آمده در این کشور قلمداد میشود. لبنانی که امروز نیاز به برداشتن تحریمهای ظالمانه آمریکا برای رفع مشکلات انباشته شده خود دارد.
یکی از مشکلات مهم کنونی لبنان بازسازی بندر راهبردی بیروت است، بندری که در اقدامی مشکوک در ۱۴ مرداد ماه با انفجاری مهیب روبه رو شد که در اثر آن بیش از ۱۹۰ نفر جان سپردند و بیش از ۶ هزار نفر دیگر نیز زخمی شدند؛ انفجاری که به گفته استاندار بیروت بیش از ۱۰ میلیارد دلار و بنابر اعلام بانک جهانی نزدیک به ۸ میلیارد دلار خسارت دیده است.
یکی دیگر از مشکلات فعلی لبنان مبارزه با فسادی است که سعد حریری در دوران نخستوزیری خود به جای گذاشته و حسان دیاب نیز که عزم خود را برای رفع آنها جزم کرده بود، به دلیل دخالتهای خارجی و داخلی نتوانست به سرانجام برساند.
مهمترین نیاز امروز لبنان روی کار آمدن نخستوزیر و کابینه توانا و مقتدر است، نخستوزیری که بتواند مشکلات عدیده این کشور را سامان دهد و قبل از هر کاری، تحریمهای ظالمانه آمریکا را لغو کند.