امیر عبدوس روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: درهای هیرولیک خودکار برای جذب یوز یا یوزهای نر و به اسارت درآوردن آن ها برای ملاقات با یوزپلنگ ماده «ایران» که به آن حوالی نزدیک میشود نصب شده و در حال بهره برداری است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان تصریح کرد: انتقال یوزپلنگ ماده با نام ایران به زادگاهش در پارک ملی توران در استان سمنان شرایط اولیه برای زادآوری این گونه ارزشمند در خطر انقراض را مهیا کرد.
وی بیان کرد: حال عمومی سه یوزپلنگ آسیایی انتقال یافته به پارک ملی توران در شرق استان سمنان در شهرستان شاهرود خوب است و شرایط برای زادآوری این گونههای ارزشمند فراهم است.
عبدوس اظهار داشت: امسال برای تکمیل سایت ۷۰۰ هکتاری برای حفظ و نگهداری یوزپلنگ در شرایط نیمه اسارت برنامه ریزی شده است و به محض اختصاص اعتبار ۹۹ از سازمان حفاظت محیط زیست کشور تحقق برنامهریزیها دنبال میشود.
وی یادآور شد: درصورتی که طرح انتقال و نگهداری یوزپلنگ ایران در سایت ۷۰۰ هکتاری منجر به تولد توله شود این سایت این امکان را دارد تا توله در شرایط نیمه اسارت برای شکار و زندگی پرورش پیدا کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: پارک ملی توران در استان سمنان مناسبترین زیستگاه زادآور یوزپلنگ محسوب میشود و انتقال کوشکی و دلبر به زادگاهشان در تکثیر این گونه ارزشمند موثر است.
یوزپلنگ گونهای درخطر انقراض است و اکنون فقط شماری از آنها در ایران و آفریقا زیست میکنند.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که در شرق استان سمنان در شهرستان شاهرود قرار دارد.
کوشکی و دلبر دو یوزپلنگ نر و ماده ای هستند که به ترتیب ۱۰ آذر ١٣٩٣ از پناهگاه حیات وحش میاندشت و ۱۱ آذر ١٣٩٣ از ذخیره گاه زیست کره توران به پارک پردیسان تهران منتقل شدند، این دو گونه ارزشمند با هدف تکثیر در اسارت و انجام تحقیقات بر روی رفتار گربهسانان به این مکان منتقل شدند.
ایران توله یوزپلنگ سه سالهای است که در سال ۹۶ به طور غیررسمی از زادگاهش در پارک ملی توران خارج شد و در پارک پردیسان نگهداری میشد و فروردین امسال دوباره به زادگاهش بازگشت.