به گزارش خبرنگار ایرنا، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا روز جمعه ۱۴ شهریور اعلام کرد که صربستان متعهد شده سفارت خود در اسرائیل را به اورشلیم منتقل کند و جمهوری کوزوو و اسرائیل نیز برای برقراری مناسبات میان خود به توافق رسیدهاند. این در حالی است که صربستان و کوزوو این دو کشور اروپای شرقی در خاورمیانه نیستند و ارتباطی با صلح خاورمیانه و درگیری اعراب با رژیم صهیونیستی ندارند. ترامپ تنها میخواهد این باور را به مردم منطقه و لابیهای صهیونیستی القا کند که پس از امارات کشورهای بیشتری به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اقدام کرده اند.
یکی از مؤلفههای تأثیرگذار و مهم در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مسئله لابی رژیم صهیونیستی است. نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا با شرکت در نشستهای سالیانه آیپک همواره تلاش میکنند ضمن ابراز وفاداری به اسرائیل و حمایت تمامقد از آن، از نفوذ و قدرت این جریان برای رسیدن به اهداف انتخاباتی خود بهره ببرند. کمتر از دو ماه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده و دونالد ترامپ نیازمند حمایت لابی صهیونیستی است. ترامپ هر کاری می کند تا اطمینان حاصل کند که با همکاری لابی صهیونیستی در انتخابات آتی ریاست جمهوری پیروز شود.
آمریکا و رژیم صیونیستی طی هفتههای اخیر تلاش کردند این طور القا کنند که پس از امارات بقیه کشورهای منطقه هم با رژیم صهیونیستی توافق خواهند کرد. اما در عمل این اتفاق نیفتاد و سفر وزیرخارجه آمریکا و داماد ترامپ به منطقه نیز نتوانست خواسته آمریکا و رژیم صهیونیستی را محقق کند. کشورهای منطقه، مانند عربستان و بحرین، حتی با وجود داشتن رابطه پنهانی با رژیم صهیونیستی اعلام کردند تا تشکیل کشور فلسطین، اسرائیل را به رسمیت نخواهند شناخت. حالا ترامپ با متقاعد کردن دو کشور اروپای شرقی یعنی کوزوو و صربستان تلاش میکند که نشان دهد روند عادی سازی روابط کشورها با رژیم صهیونیستی ادامه دارد.
این در حالی است که اتحادیه اروپا از تصمیم صربستان برای انتقال سفارتش در سرزمین های اشغالی به بیتالمقدس ابراز نگرانی شدید کرده و نسبت به عواقب چنین اقدامی هشدار داد. تصمیم صربستان در حالی اتخاذ شده است که اتحادیه اروپا خود را به راه حل «دو کشور به پایتختی بیت المقدس» متعهد دانسته و دفتر نمایندگیاش را در تل آویو مستقر کرده است. به همین دلیل اتحادیه اروپا انتظار دارد تا اعضای این اتحادیه از جمله صربستان اقدامات خود را با سیاستهای اتحادیه اروپا هماهنگ کنند.
پیتر استانو، سخنگوی کمیسیون اروپایی دوشنبه ۱۷ شهریور به صربستان و کوزوو هشدار داد که سرنوشت بیت المقدس بر اساس معاهدات بینالمللی باید در مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطینیها مشخص شود. استانو گفت: «هیچ عضو اتحادیه اروپا در بیت المقدس سفارت ندارد.» این هشداری ضمنی به صربستان و کوزوو است که میخواهند به اتحادیه اروپا بپیوندند. استانو افزود: «هر گام دیپلماتیکی که موضع مشترک اتحادیه اروپا درباره بیت المقدس را به پرسش بکشد، مایه نگرانی و تأسف جدی است.»
از سوی دیگر کوزوو در حالی با به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی موافقت کرده است که اکثر ساکنان این کشور مسلمان هستند و رهبران این کشور اطلاع دارند که از بیت المقدس به عنوان یکی از حساسترین موضوع های درگیری میان رژیم صهیونیستی و فلسطین یاد میشود.
صائب عریقات، دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین با انتشار یک پست توییتری، اقدامات دو کشور صربستان و کوزوو را خوشخدمتی به دونالد ترامپ برای انتخاب مجدد او در انتخابات پیشروی آمریکا دانسته است.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب نیز در این مورد گفت: این گونه اقدامات در تضاد با قطعنامههای بینالمللی، حقوق بینالملل و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد است که انتقال سفارتخانه کشورها به قدس را به خاطر آن که در اشغال قرار دارد، ممنوع کرده است. ابوالغیط همچنین به قطعنامه ۴۷۸ شورای امنیت سال ۱۹۸۰ استناد کرد که ایجاد هیأتهای دیپلماتیک کشورها در قدس و هر گونه اقدامی که موجب تغییر شرایط قانونی این شهر شود، ممنوع کرده است.
ترامپ که در نظر سنجیهای انتخاباتی از رقیب دموکرات خود جو بایدن عقب مانده است، هر کاری میکند تا بتواند دستاوردی در انتخابات پیش رو کسب کند او نمیخواهد به عنوان بازنده از انتخابات بیرون برود. اما واقعیت این است که ترامپ در سیاست خارجی بسیار ضعیف عمل کرده است تا جایی که از اینکه بتواند کشور کوچک مانند کوزوو را قانع کند سفارتاش را از تل آویو به بیت المقدس منتقل کند احساس افتخار میکند. دونالد ترامپ به دلال اسراییلیها تبدیل شده و همه تلاش خود را بر این موضوع معطوف کرده که خواستههای رژیم صهیونیستی را محقق کند شاید بتواند در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حمایت لابیهای اسرائیلی را بدست آورد.