محمدعلی شریکیان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از مجموع باغهای گردوی استان، ۲ هزار و ۶۹۰ هکتار بارور و ۲۸۳ هکتار دیگر غیربارور است.
وی گفت: پارسال سه هزار و ۸۰۰ تن گردو از سه هزار و ۷۳ هکتار باغ در این استان برداشت شده بود.
شریکیان افزود: بیشترین باغ گردوی استان در شهرستان های شیروان، فاروج و بجنورد است که سالانه به ترتیب ۸۵۱، ۵۴۹ و ۴۲۰ تن محصول از این باغ ها محصول برداشت می شود.
وی اظهار داشت: ارقام گردوی تولیدی استان محلی و «ژنوتیپ برتر» است و تنها ۳۰ هکتار از باغ های استان دارای ارقام پیوندی «چندلر»، «فرانکت روند» و «فرانت» است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: سرمازدگی در بهار امسال ظرفیت تولید محصول گردو در واحد سطح را بسیار کاهش داد که این وضعیت در سال گذشته هم ایجاد شده بود.
شریکیان اظهار داشت: ظرفیت تولید گردو در استان افزون بر چهار هزار تن است اما سرمای دیررس باعث کاهش محصول از باغ های استان می شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه ۳۰ هکتار از باغ های پیوندی در چهار سال گذشته در این استان ایجاد شده است گفت: گردو های بومی استان دارای جثه ای بزرگ هستند اما، بعد از ۱۷ تا ۱۸ سال اقتصادی می شوند در حالیکه گردو های پیوندی دارای جثه کوچک و زودبازده هستند.
شریکیان اظهار داشت: با وجود این، گردو های بومی استان مقاوم به آفات و بیماری ها هستند.
وی با بیان اینکه شرایط آب و هوایی امسال رطوبت بالایی را ایجاد کرد، گفت: این وضعیت موجب افزایش بیماری ها در برخی باغ های گردو شد.
وی به باغداران توصیه کرد که هر ساله نسبت به سمپاشی پیشگیرانه و تغذیه با انواع کودها و ریز مغذیها اقدام کنند و افزود: استفاده از کود های پتاسه گیاه را نسبت به مقاومت سرما افزایش می دهد.
وی اظهار داشت: همچنین سمپاشی زمستانه پوششی در سطح گیاه ایجاد می کند که مانع از نفوذ عوامل بیماری زا و قارچ ها خواهد شد.
پیشتر، رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفته بود: درآمد امسال کشاورزان این استان بر اثر خسارتهای مختلف به ویژه سرمای بهاره یک پنجم کاهش یافته و به ۴۰ هزار میلیارد ریال رسیده است.
عبدالله یوسفی اظهار داشته بود: از مجموع خسارت ها بیشترین آن مربوط به خسارت سرمای بهاره به علت بارش برف و برودت هوای منفی ۳ تا ۱۰ درجه در سطح استان بود که در اواخر فروردین ماه به وقوع پیوست که در مجموع هشت هزار میلیارد ریال به بیش از ۱۲۵ هزار و ۹۸۰ هکتار عرصه باغی و زراعی استان، آسیب رساند.
به گفته یوسفی، عمده خسارت سرما در بین باغ های گردو، گیلاس، زردآلو و بادام بوده است.
از ۷۶ نوع محصول تولیدی بخش کشاورزی این استان ۲۹ گونه آن باغی است که حجم سالانه تولید آن به تا حدود ۳۰۰ هزار تن می رسد که امسال تولیدات محصول باغی استان با ۵۰ هزار تن کاهش مواجه است.
خراسان شمالی با جمعیت بیش از ۸۶۳ هزار نفر ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار کشتزار است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت میکنند، این استان بیشترین شاغل در بخش کشاورزی را دارد.