به گزارش ایرنا، صادرات و سود خوب محصول گردو ذوق و شوق باغدار را برای جمع آوری محصول دوچندان کرده است اما از سویی سرقت آن موجب نگرانی برخی از باغ داران شده است و مجبور می شوند که محصول خود را با عجله جمع آوری کنند.
شماری از باغداران شیروانی در این زمینه اظهار داشتند: هرچند قیمت این محصول مناسب است اما باغداران امسال به علت سرمازدگی و خشکسالی متحمل ضرر زیادی شدند.
رستم الله یاری یکی از باغداران شیروانی گفت: سارقان محصول گردو از سردرختی ها امان آنها را بریده و به همین علت ناچار به برداشت زودهنگام محصول می کنیم که محصولات جمع آوری شده مشتری پسند نیست.
وی که از اهالی روستای زوارم از توابع بخش مرکزی شهرستان شیروان است گفت: محصول گردوی این شهرستان به علت مرغوبیت بالا با قیمت مناسبی به فروش می رسد و متقاضیان زیادی از سراسر کشور برای خرید این محصول به این شهرستان سفر می کنند البته، بیشتر گردوی این شهرستان توسط واسطه ها و تجار به کشورهای خارجی صادر می شود.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی در باغ های گردوی این شهرستان هر ساله سرمازدگی بهاره و خسارت های ناشی از آن است گفت: این خود کاهش عملکرد برداشت را به دنبال دارد.
وی خاطرنشان کرد: هر اصله درخت گردو بعد از گذشت ۲۰ سال به باردهی مناسب و اقتصادی می رسد که کشاورز در این سال ها متحمل هزینه های زیادی می شود و پس از به ثمر رسید به طور متوسط هر اصله درخت گردو حدود ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم محصول می دهد.
یکی دیگر از باغداران گردو در روستای گلیان این شهرستان با اشاره به اینکه ۷۰ درخت گردو دارد و نزدیک به یک تن محصول برداشت کرده است گفت: هر سال محصول باکیفیت با تولید بالایی از سطح باغ ها جمع آوری می کند ولی مخاطرات هنگام برداشت محصول یکی از مهم ترین دغدغه های باغدار است.
هاشم درباری اضافه کرد: همه ساله هنگام برداشت محصول به خاطر حوادث شکستگی و حتی فوت مواجه می شویم به همین دلیل نیروی کارگری نیز کمتر در این خصوص استقبال می کنند که باغدار متحمل هزینه های زیادی در این زمینه خواهد شد.
وی ضمن اشاره به این مشکلات و عدم خرید تضمینی گفت: بعضا برخی از باغداران مغز گردو را به واسطه ها می فروشند.
یکی دیگر از باغداران روستای ورقی با اشاره به صادرات این محصول گفت: یکی از مقوله هایی که در بحث صادرات عنوان میشود رقابت محصول در کشورهای دیگر است به طوری که هر چه محصول از لحاظ کیفیت و کمیت رقابتی تر باشد صادرات بهتر خواهد بود.
هادی زمانی نبود بسته بندی مناسب محصول خشکبار را یکی از مشکلات دانست و افزود: نبود صنایع تبدیلی مانع ارزش افزوده محصول صادراتی خواهد شد، هم اینک بیشتر خام فروشی داریم.
مدیر جهاد کشاورزی شیروان وسعت باغ های گردو در این شهرستان را یکهزار و ۹۴۵ هکتار عنوان کرد و گفت: متوسط عملکرد برداشت در هر یک هکتار ۲.۵ تن است.
دکتر حسن ایزانلو عمده ارقام گردوی این شهرستان را محلی با پوست کاغذی عنوان کرد و اظهار داشت: مرغوبیت گردوی این شهرستان موجب شده تا بیشتر محصول به سایر استان ها حمل و حتی صادر شود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز گفت: با توجه به شرایط اقلیمی این استان گردوی منطقه در تمام شهرستان های استان به ویژه شهرستان شیروان از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار است که به سایر استان ها و کشورهای دیگر صادر می شود.
محمدعلی شریکیان سطح زیر کشت این محصول در استان را سه هزار و ۳۱۳ هکتار عنوان کرد و افزود: پیش بینی می شود امسال از این سطح چهار هزار تن محصول برداشت شود که شهرستان های شیروان، فاروج و بجنورد به ترتیب بیشترین سطح زیرکشت و تولید را دارند.
شریکیان بااشاره به اقدامات انجام شده جهت مشکلات این محصول اضافه کرد: در پنج سال اخیر ارقام چندلر، فرانکت روند، فرانت، روند و هارتلی در سطح ۴۰ هکتار باغ راز و جرگلان و سایر شهرستان ها کشت شده است که از خصوصیات آن تاخیر گل دهی، فرار از سرمای دیررس بهاره، دارا بودن هم دهی،امکان برداشت مکانیزه و کمیت و کیفیت تولید بیشتر است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در خصوص گلایه باغداران این شهرستان مبنی بر عدم خرید تضمینی این محصول اظهار داشت: قیمت گردو تابع قیمت بازار است و قیمت تضمینی ندارد زیرا که قیمت و بازار فروش مناسبی دارد.
وی در پاسخ به جمع آوری زودهنگام باغداران از ترس سرقت محصولات خود گفت: شهریورماه فصل برداشت گردو است که برای این مشکل باغداران یا شب ها در باغ می خوابند و یا اینکه در باغ خود سگ نگهبان قرار می دهند.
شهرستان شیروان با ۱۵۷ هزار نفر جمعیت به عنوان دومین شهر پرجمعیت خراسان شمالی در ۶۰ کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد که ۱۰۵ هزار هکتار عرصه زراعی و باغی دارد.
نظر شما