تهران – ایرنا – سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) روز دوشنبه اعلام کرد که شمار وقایع خشونت‌بار علیه خبرنگاران درحال پوشش اعتراض‌ها در سراسر جهان به‌شدت افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، یونسکو تاکید کرد که از ماه ژانویه تا ماه ژوئن سال جاری میلادی (دی ۹۸ تا خرداد ۹۹) ۲۱ تجمع اعتراضی را شمارش کرده است که در جریان آن، خبرنگاران هدف حمله قرار گرفته و بازداشت و کشته شده اند.

این سازمان یادآور شد که افزایش اقدامات خشونت بار علیه روزنامه نگاران در قالب روند صعودی و گسترده تر استفاده از نیروی غیرقانونی از سوی پلیس طی پنج سال گذشته روی داده است.

یونسکو که رویدادها و اعتراض ها در ۶۵ کشور مختلف جهان را در گزارش خود مورد توجه قرار داده است، افزود: دستکم ۱۰ روزنامه نگار در جریان اعتراض های بین سال ۲۰۱۵ تا اواسط ۲۰۲۰میلاد ی کشته شده اند، زمانی که ۱۲۵ مورد حمله به خبرنگاران یا بازداشت آنها به ثبت رسیده است.

در گزارش این سازمان قید شده است خبرنگارانی که حین انجام وظیفه کشته شده اند، در سوریه، مکزیک، سرزمین های اشغالی، نیکاراگوئه، ایرلند شمالی، نیجریه و عراق فعالیت داشته اند.

یونسکو در ادامه این گزارش آورد: صدها خبرنگار در سراسر جهان در تلاش برای پوشش اخبار اعتراض ها مورد اذیت و آزار، ضرب و جرح و ارعاب قرار گرفته، بازداشت شده، زیر ذره بین بوده و ربوده شده اند و تجهیزات شان تخریب شده است.

این سازمان تاکید کرد که اکثر این حملات از سوی پلیس و نیروهای امنیتی رخ داده است.

براساس اعلام یونسکو، استفاده پلیس از مهمات غیرمرگبار از گلوله های پلاستیکی گرفته تا گلوله های فلفل، دهها خبرنگار را زخمی کرده و بینایی چشمان تعدادی از آنها را گرفته است.

این سازمان افزود: این در حالی است که پلیس اغلب هراسی از مجازات به دلیل نحوه رفتار با معترضان ندارد و در سال های اخیر مصونیت از مجازات برای حمله به اصحاب رسانه در حین پوشش اخبار اعتراض ها، به اصلی عادی درآمده است.

«اودری آزولای» مدیرکل یونسکو از دولت های سراسر جهان خواست تضمین دهند که روزنامه نگاران از امکان انجام حرفه خود بدون هراس از وضعیت سلامت شان برخوردار باشند.

وی گفت: روزنامه نگاران نقشی حیاتی در پوشش اخبار و اطلاع رسانی در مورد جنبش های اعتراضی دارند و ما از جامعه جهانی و همه مقام های مربوطه می خواهیم اطمینان دهند که این حقوق اساسی رعایت می شود.

یونسکو اعلام کرد که اغلب اعتراض ها در ارتباط با بی عدالتی اقتصادی، فساد دولتی و کاهش آزادی های سیاسی بوده است.