به گزارش ایرنا، «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا روز دوشنبه با حضور در شصتمین سالروز تاسیس سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بر حمایت و همراهی کشور خود با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و سیاست های آن در راستای ثبات و دفاع از قیمت منصفانه نفت تاکید کرد.
ونزوئلا نخستین کشوری بود که با نزدیک شدن به ایران، عراق، کویت و عربستان سعودی در سال ۱۹۴۹ میلادی و ارایه این پیشنهاد که این کشورها می توانند با تبادل نظر با یکدیگر و برقراری روابط نزدیک تر و همیشگی میان خود، راههای جدیدی برای تامین منافع مشترک کشف کنند در راستای تأسیس سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گام برداشت.
این کشور بولیواری که از بزرگترین ذخایر نفتی جهان را داراست، به دلیل تحریم های اقتصادی آمریکا نتوانسته آن چنان که باید و شاید از ظرفیتهای خود بهویژه در حوزه انرژی استفاده کند.امروزه صنعت نفت کشور ونزوئلا، در اثر تحریم های یکجانبه و بی رویه آمریکا دچار رکود شدید شده است. چرا که به دنبال این تحریمها که باعث کاهش مشتریهای شرکت نفت و گاز ونزوئلا شده، صادرات نفت این کشور به زیر ۴۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا از اوایل سال ۲۰۱۹ میلادی شرکت دولتی نفت و گاز ونزوئلا (شرکت پترولئوس دی ونزوئلا یا PDVSA)، شرکای خارجی و مشتریهای آن را تحت تحریم قرار داده است. هدف واشنگتن عزل «نیکلاس مادورو»، رئیسجمهور ونزوئلا و روی کار آوردن رئیسجمهوری غربگرا در این کشور است. با این حال، این تحریمها نتوانستهاند به کاهش قدرت مادورو در ونزوئلا منجر شوند. مقامهای آمریکایی گفتهاند این موضوع باعث ناخرسندی دونالد ترامپ شده است.
در همین راستا، چندی پیش «الیوت آبرامز» با اثربخش خواندن این تحریم ها در کاهش درآمد این کشور بولیواری، از تشدید تحریم ها خبر داده بود. کارشناسان معتقدند که این اقدام دولت ترامپ با نزدیک شدن به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر به دلیل استفاده تبلیغاتی در کارزار انتخاباتی او محسوب می شود.
تشدید تحریم های ایالات متحده آمریکا فرصت کمی برای همکاری شرکتهای نفتی جهان (ازجمله شرکتهای روسی و مکزیکی) با دولت مادورو باقی گذاشته و با کاهش صادرات نفت ونزوئلا به پایین تر میزان خود، این کشور از سویی به دلیل اقدامات تحریمی و از سوی دیگر به خاطر سقوط بهای نفت، با تنگنای مالی روبرو شده است.
رئیس جمهور ونزوئلا که با وجود این تحریم های سخت و ستیزه جویانه همچنان در رأس قدرت این کشور در برابر تهدیدهای یکجانبه آمریکا سرسختانه مقاومت می کند، از این فرصت بهره جسته تا با اعلام همراهی این کشور به عنوان یکی از اعضای اصلی سازمان اوپک، حمایت این سازمان و دیگر کشورهای صادرکننده و تولیدکننده نفت را جلب کند.
به همین منظور، نیکلاس مادورو در حاشیه برپایی این مراسم به رهبری «طارق الایسامی» معاون اقتصاد ونزوئلا، با مغتنم شمردن حضور نمایندگان کشورهای عضو سازمان اعلام کرد: کشور مستقل و مقتدر ونزوئلا، به عنوان یکی از پایه گذاران اصلی اوپک، بر تداوم همراهی همه جانبه خود با سازمان اوپک، تاکید می ورزد.
وی ضمن تاکید بر نقش برجسته سازمان اوپک در رأس اقداماتی همچون صدور، تولید و تجارت نفت و فرآورده های آن در جهان، اهمیت توافق های اخیر با تولیدکنندگان غیرعضو اوپک تحت طرح اوپک پلاس را خاطرنشان کرد و گفت: سازمان اوپک با اضافه شدن کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت به این مجموعه باز هم ثابت کرد همچنان در جهت حفظ اعتبار تاریخی و مستحکم خود برای ثبات بازارهای نفتی گام بر می دارد.
پس ازتجربه دو سال سقوط جهانی قیمت نفت در دسامبر 2016، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به همراه جمعی از تولیدکنندگان غیرعضو اوپک، شورای سیاست گذاری مشترک میان این کشورها به اوپک پلاس شهرست یافت تا با تنظیم بازار و کاهش تولید، از سقوط قیمت نفت به منظور تنظیم جلوگیری کنند.
مادورو همچنین یادآور شد :«هوگو چاوز»، رئیس جمهوری وقت ونزوئلا در سال 2000 ، به عنوان ریاست این سازمان، با برپایی دومین نشست فوق العاده باعث احیا و تنظیم بازار نفتی در طول حدود یک دهه شد. با تشویق های مکرر هوگو چاوزسازمان اوپک احیا شد و موفق شد در زمان خود، قیمت نفت را در سطح ثابت و بالایی نگه دارد که این موضوع موجب رونق اقتصاد جهانی و به نفع کشورهای تولیدکننده و بازارهای نفتی جهان شد.
مادورو ضمن تاکید بر حمایت از اقدامات «محمد بارکیندو» دبیرکل سازمان تصریح کرد: ونزوئلا به تلاش های روزافزون خود در جهت تضمین ثبات بازار و سرمایه ادامه خواهد داد. هنوز راه های زیادی برای پیشبرد اهداف در کنار هم وجود دارد و امروز با توافق اوپک پلاس، ضمن تثبیت بازار، با حفظ اعتبار خود نشان خواهیم داد که گام های اولیه در جهت دفاع و مراقبت از اوپک درست برداشته شده است.
اوپک (opec) مخفف نام انگلیسی سازمان کشورهای صادرکننده نفت است که در کنفرانسی که در ۱۰ تا ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۰ میلادی در بغداد با حضور نمایندگان کشورهای ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و ونزوئلا برگزار شد، بنیان گذاشته شد تا راهی برای جلوگیری از کاهش قیمت نفت بیابند.
ایران، عراق، کویت، عربستان و ونزوئلا از کشورهای موسس این سازمان بودند تا اینکه این سازمان در بازه زمانی سال های ١٩٦٠ تا ۱۹۷۱ میلادی گسترش یافت و کشورهای دیگری چون قطر، اندونزی، لیبی، امارات و ... به جمع اعضای بنیانگذار پیوستند.