هر چند در بیش از چهار دهه پیش دو کشور مصر و اردن با رژیم صهیونیستی توافق صلح امضا کردند، اما اقدام کنونی کشورهای امارات و بحرین در این برهه از زمان که جنایات صهیونیست ها علیه مردم بی دفاع فلسطین روزبه روز افزایش یافته، قابل تامل است.
پس از توافق دو کشور کوچک عرب حاشیه خلیج فارس یعنی امارات و بحرین در سازش با رژیم صهیونیستی این بار نوبت سودان است که مدل وابستگی و سازش را به گردن خود آن هم با رژیمی بیندازد که دشمن اول مسلمانان بشمار می رود و در این دشمنی از هیچ اقدامی کوتاهی نمی کند.
البته سودان برای رسیدن به سازش با رژیم صهیونیستی مقدماتی را فراهم کرده که از جمله آن اجازه عبور هواپیماهای این رژیم از فضای سودان و پس از آن اعزام سفیر به آمریکا آن هم پس از ۲۳ سال می باشد؛ یعنی مقام های خارطوم پیش از برقراری رابطه با تل آویو در جریان برخی سفرها به امریکا و سفر برخی مقام های امریکایی به سودان مشکلات خود را با واشنگتن حل و حال اقدام به مقدمه چینی برای سازش با رژیم اسراییل کرده است.
به دنبال سقوط عمر البشیر رییس جمهوری پیشین سودان، دولت انتقالی این کشور در یک سال اخیر تلاش زیادی میکند تا روابط سودان با غرب را بهبود بخشد.
سودان شدیدا به دنبال خروج نام خود از فهرست کشورهای حامی تروریسم است و گویا آمریکا شرط این کار را در برقراری رابطه میان خارطوم و تل آویو اعلام کرده است، از این رو برخی مقامات سودان نیز در حال رایزنی با امارات و آمریکا برای برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی هستند.
در روزهای اخیر یک هیأت عالیرتبه سودانی به ریاست «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی انتقالی این کشور به امارات سفر کرده و ابوظبی عملا دلالی سازش میان خارطوم و تل آویو را به عهده گرفته است.
یک مقام برجسته دولت سودان با اشاره به اینکه عادیسازی روابط بین خارطوم و تلآویو تقریبا قطعی است، گفت که اقدامات مربوط به این امر در حال حاضر به این دلیل شتاب گرفته تا مفید واقع شده و زودتر به نتیجه برسد.
«حیدر الصافی» عضو شورای مرکزی ائتلاف «احزاب آزادی و تغییر» و از رهبران حزب الجمهوری سودان گفت که هدف از مذاکرات بین مقامات سودانی، آمریکایی و اماراتی در ابوظبی این است که سودان را در برابر عمل انجام شده قرار دهند.
هیأت سودانی به ریاست «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی سودان به همراه «نصرالدین عبدالبارئ» وزیر دادگستری و «علی بخیت» مدیر دفتر «عبدالله حمدوک» نخستوزیر سودان از روز یکشنبه وارد ابوظبی شده تا با مسئولان آمریکایی و اماراتی درباره عادیسازی روابط بین خارطوم و تلآویو گفت وگو کند.
در همین ارتباط شبکه الجزیره به نقل از برخی منابع موثق گزارش کرد که «صلاح قوش» رئیس سابق دستگاه اطلاعات سودان به همراه «عباس کامل» رئیس دستگاه اطلاعات مصر هم دوشنبه شب وارد ابوظبی شدهاند.
یک مسئول عالیرتبه دولت سودان نیز در این باره گفت که اگر این کشور عادیسازی روابط با تلآویو را به تأخیر بیاندازد، ممکن است این کار بیفایده و بیارزش شود.
او افزود که اسرائیل اکنون از احتمال عادیسازی روابط شش کشور سخن میگوید و چنانچه عربستان سعودی روابط خود را با این رژیم عادی کند در آن صورت سودان منزوی می شود و عادی سازی روابط با تلآویو بدون دستآورد خواهد شد لذا بایستی این تصمیم در زمان مناسب اتخاذ شده و سودان جزء کشورهای آغازگر عادیسازی روابط باشد.
مسئول سودانی درباره گزارشهای مربوط به حمایت اقتصادی از خارطوم به مبلغ ۳.۲ میلیارد دلار و اینکه البرهان مبلغ ۱۰ میلیارد دلار را درخواست کرده است، میگوید که سخن درباره تأمین نیازهایی است که دولت انتقالی در زمان روی کار آمدن آن را تعیین کرده بود و مبلغ آن هشت میلیارد دلار است.
الصافی همچنین گفت که موضوع عادیسازی روابط خارطوم با تلآویو در داخل ائتلاف حاکم (احزاب آزادی و تغییر) نیز با اختلافاتی مواجه است اما به طور کلی این ائتلاف خواهان مذاکره مستقیم و بدون واسطه با تلآویو است؛ ما میخواهیم صدای امارات شنیده نشود، بلکه صدای سودان شنیده شود.
او پیشبینی کرد که مسئولان سودانی در دیدار با سرتیپ «میگل کوریا» مدیر امور خلیج فارس در شورای امنیت ملی أمریکا و «طحنون بن زاید» مشاور امنیت ملی امارات درباره رفع تحریمهای سودان و حمایت اقتصادی از آن در ازای عادیسازی روابط با تلآویو گفتوگو کنند.
البته کار مقامات خارطوم برای سازش با تل آویو به راحتی و بدون هزینه نخواهد بود چرا که بسیاری از مردم و احزاب این کشور مخالف جریان سازش با رژیم صهیونیستی هستند.
در این میان حزب الامه سودان به رهبری «الصادق المهدی» و هیأت علمای سودان به ریاست «محمد عثمان صالح» مخالفت خود را با هرگونه اقدام خارطوم مبنی بر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرده اند.
حزب الامه سودان اعلام کرده که سودان در دوره انتقالی به سر می برد و باید بر سر مسائل ملی اخلاقی توافق حاصل شود. اسرائیل اراضی عربی را اشغال کرده و هرگونه رابطه با آن غیرقابل توجیه است.
هیأت علمای سودان نیز اعلام کرده که حامی آرمان فلسطین بوده و با عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی مخالف است.
در همین حال صدها شهروند سودانی نیز همزمان با مذاکرات بین " عبدالفتاح البرهان " رئیس شورای انتقالی سودان و "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا مقابل کاخ ریاست جمهوری سودان در خارطوم تجمع اعتراضآمیز برگزار و دیدار وزیر امور خارجه آمریکا و عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر اسرائیل را محکوم کردند.
با اعتراضات گسترده در واکنش به خبر احتمالی عادی سازی روابط سودان با رژیم صهیونیستی «فیصل محمد صالح» سخنگوی دولت انتقالی سودان اعلام کرده که عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی در حیطه اختیارات تفویض شده به این دولت نیست و دولت فعلی اجازه تصمیمگیری درباره عادیسازی روابط با این رژیم را ندارد.
به رغم همه این مسایل رییس شورای انتقالی سودان به دنبال راهی برای سازش با رژیم صهیونیستی به زعم خود برای حل مشکلات اقتصادی کشورش می گردد و در این مسیر از آمریکا و امارات درخواست کمک کرده است که سفر اخیر البرهان و هیات همراه وی به ابوظبی در همین راستا می باشد، ولی مقامات سودانی باید بدانند که کشور مصر که همسایه سودان می باشد بیش از چهار دهه است که با رژیم صهیونیستی قرار داد صلح منعقد کرده، اما از آن زمان تاکنون نه تنها اوضاع اقتصادی و امنیتی مصری ها خوب نشده بلکه بدتر نیز شده است و اکنون اوضاع اقتصادی مردم مصر قابل تعریف نیست و همین سرنوشت و حتی بدتر از آن منتظر سودانی ها است چرا که کابینه بنیامین نتانیاهو همینک با مشکلات عدیده ای در سرزمین های اشغالی دست به گریبان است و نمی تواند گلیم خود را از آب بیرون بکشد چه برسد به این که به کشوری چون سودان که سال ها با مشکلات اقتصادی دست به گریبان است ، کمک کند.
در خاتمه باید گفت که مسیر اشتباه مسئولان سودانی را چند سال پیش کشورهایی همچون مصر و اردن پیموده اند و طناب پوسیده صهیونیست ها به جز ضرر برای آنها نفعی نداشته است.