مسکو - ایرنا - رئیس مرکز مطالعات ژئوپلیتیک روسیه معتقد است، روسیه و ایران مخالف گسترش دامنه مناقشه قره باغ هستند زیرا نمی‌خواهند پای کشورهای دیگر به منطقه باز شود

«کنستانتین سیوکوف» امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مسکو، گفت: متاسفانه برخی بازیگران خارجی بطور پنهانی به دامن زدن به مناقشه در قره باغ پرداخته اند.

رئیس مرکز مطالعات ژئوپلیتیک روسیه گفت: بازیگران خارجی باید از تحریک طرف های مناقشه در قره باغ خودداری کنند زیرا که در صورت ادامه درگیریها، وضعیت به نقطه برگشت ناپذیر خواهد رسید که توقف جنگ تمام عیار بسیار دشوار خواهد بود.

سیوکوف در واکنش به این پرسش که آیا آمریکا و رژیم صهیونیستی در پشت سر حوادث کنونی قره باغ قرار دارند، اظهار داشت: بسیار بعید بنظر می رسد که آمریکا در تحریک یکی از طرف های مناقشه شرکت کرده باشد زیرا واشنگتن در زمان حاضر به سختی درگیر جریانات انتخاباتی است و ترامپ فرصت برای پرداختن به مسائل قره باغ ندارد.

رئیس مرکز مطالعات ژئوپلیتیک روسیه گفت: اما بعید نیست که اسراییل در این مناقشه بازیگر تحریک کننده باشد زیرا تسلیحات قابل توجهی به جمهوری آذربایجان فروخته است و عامل دوم اینکه بشدت علاقه مند به بی ثبات کردن مناطق همجوار ایران است تا این کشور را سرگرم کند.

لزوم خویشتنداری طرف های مناقشه

سیوکوف با بیان اینکه مناقشه مسلحانه در قره باغ بسیار خطرناک است، اظهار داشت: روسیه از طرف های مناقشه دعوت به خویشتنداری کرده است و ایران نیز خواستار حل و فصل مسائل در پای میز مذاکرات شده است.

کارشناس نظامی روس گفت: روسیه و ایران مخالف گسترش دامنه مناقشه قره باغ هستند زیرا نمی خواهند پای کشورهای دیگر به منطقه بویژه منطقه دریای خزر باز شود که در آن صورت، این منطقه بی ثبات خواهد شد و زمینه برای سوء استفاده برخی بازیگران فراهم می شود و به همین دلیل از نظر مسکو و تهران پایان مناقشه اهمیت فراوان دارد.

سیوکوف تصریح کرد که روسیه به عنوان یکی از سران گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا تلاش می کند از امکانات میانجی گرایانه این گروه برای توقف اقدامات جنگی در قره باغ و آغاز مذاکرات استفاده کند.

بامداد یکشنبه ششم مهرماه جاری درگیری میان نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرزهای مشترک دو کشور از سر گرفته شد و  وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای نیروهای ارمنستان را آغاز کننده عملیات و نخست وزیر ارمنستان نیز جمهوری آذربایجان را آغازکننده حمله دانست.

پس از درگیری‌های نظامی چند روزه ماه جولای (اواسط تیرماه) بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان که منجر به تلفات جانی نزد هر دو طرف شد، جنگ لفظی و برخی تحرکات دیپلماتیک به تنش در منطقه قفقاز دامن زد و بروز برخورد نظامی میان این دو کشور را قابل پیش‌بینی کرده بود. دو کشور چندین دهه برسر مالکیت منطقه قره‌باغ دچار اختلاف هستند.

درسال ۱۹۹۴میلادی، به دنبال درگیری های ۴ ساله نظامی دو کشور، برخی دولت های اروپایی و منطقه برای پایان دادن به منازعات ارضی میان باکو و ایروان وارد عمل شدند و سرانجام با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، آتش‌بس میان طرفین مناقشه برقرار شد، اما تلاش‌های بین‌المللی برای حل مسالمت‌آمیز این مناقشه تا به امروز نتیجه‌ای نداشته است.