به گزارش عصر چهارشنبه گروه فرهنگی ایرنا از سازمان امور سینمایی و سمعی بصری، در حکم حسین انتظامی خطاب به دبیر جدید جشنواره فیلم فجر آمده است:« ضمن قدردانی از تلاش های موفق و ارزشمندتان در معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان و تعامل شایسته با سینماگران، بدینوسیله به دبیری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر منصوب می شوید.
امیدوارم با استعانت از درگاه احدیت و با همکاری فعالان سینمایی کشور که نقش اصلی در پیشبرد و تحقق اهداف فرهنگی، هنری در حوزه سینما را به عهده دارند زمینه اجرای ایده های نو و خلاقانه را بویژه در شرایط زیست کرونایی فراهم سازید و در انجام وظایف محوله موید باشید.»
حسین انتظامی همچنین در حکمی جداگانه، طباطبایی نژاد را به سمت مشاور رییس سازمان سینمایی منصوب کرد.
رییس سازمان سینمایی از خدمات ابراهیم داروغه زاده که در سه دوره گذشته جشنواره فیلم فجر مسئولیت دبیری را عهده دار بود قدردانی و برای وی در حوزه تهیه کنندگی سینما آرزوی موفقیت کرد.
جشنواره فیلم فجر در یک نگاه
جشنوارهٔ فیلم فجر مهمترین جشنوارهٔ سینمایی ایران است که از سال ۱۳۶۱ تاکنون معمولاً در میانه بهمن ماه هر سال در تهران برگزار میگردد. تاکنون ۳۸ دوره از این جشنواره برگزار شدهاست که آخرین آن در سال ۱۳۹۸ بود. این جشنواره توسط بنیاد سینمایی فارابی و زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود.
جشنواره فیلم فجر، جایگزینی برای جشنواره بینالمللی فیلم تهران بود که تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، در ایران برگزار میشد و در آن فیلمهای برگزیده سینمای ایران در کنار آثار سینمای بینالمللی رقابت میکردند.
نخستین دوره جشنواره فیلم فجر از ۱۲ تا ۲۲ بهمن سال ۱۳۶۱ به دبیری حسین وخشوری برگزار شد.
اولین ویژه نامه برای جشنواره فیلم فجر در بهمن ماه ۱۳۶۵ توسط ماهنامه سینمایی فیلم منتشر شد و این روند تا به امروز ادامه دارد.
جشنواره فجر تا سال ۱۳۷۴ فقط به تولیدات سالانهٔ سینمای ایران میپرداخت. از سال ۱۳۷۴ جشنواره به صورت بینالمللی برگزار میشود و علاوه بر سینمای ایران، در بخش بینالملل به بررسی فیلمهایی از سینمای جهان میپردازد. در بخشهای رقابتی این جشنواره، شرکت کنندگان برای کسب جایزهٔ مخصوص که «سیمرغ بلورین» نام دارد با هم رقابت میکنند. دیپلم افتخار و لوح زرین از دیگر جوایز این جشنواره میباشند. طی سالیان اخیر مسابقههای سینمای مستند، فیلم کوتاه و مسابقه مواد تبلیغاتی و اطلاعرسانی نیز به بخشهای سینمای ایران اضافه شدهاست. در ابتدای جشنواره آیین بزرگداشت یک هنرمند برگزار میشود و در انتها هم جوایز ویژه و مردمی به فیلم انتخاب شده با رای مردم داده میشود.
در سال ۱۳۹۳ بخش بینالملل جشنواره جدا شده و به صورت جداگانه برگزار می شود.
آمار جالب توجه جشنواره فیلم فجر
حسین عابدینی جوانترین بازیگری که سیمرغ نقش اول مرد را گرفته است. او به خاطر بازی در فیلم باران در ۲۰ سالگی سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد دوره نوزدهم (۱۳۷۹) را گرفت.
علی نصیریان در سن ۸۴ سالگی برای بازی در فیلم مسخره باز سیمرغ گرفت و مسن ترین برنده این جایزه است، بعد از او رقیه چهره آزاد در ۸۱ سالگی برای بازی در فیلم مادر سیمرغ گرفته و دومین شخص مسن برنده این جایزه است.
از دوره سوم ۱۳۶۳ تا دوره ششم ۱۳۶۶ سن تمامی برندگان سیمرغ بالای ۴۰ سال بودهاست.
مهدی اسدی در ۱۲ سالگی دیپلم افتخار را برای بازی در فیلم بهار گرفت تا در دورهٔ چهارم ۱۳۶۴ جوانترین بازیگری باشد که تاکنون روی سن رفتهاست.
پرویز پرستویی اولین جوانی بود که جایزه سیمرغ گرفت. او در ۲۸ سالگی به خاطر بازی در فیلم دیار عاشقان از دومین جشنواره فیلم فجر در سال۱۳۶۲ سیمرغ گرفت.
از دورهٔ شانزدهم ۱۳۷۶ تا بیست و سوم ۱۳۸۳ حداقل یک بازیگر زیر سی سال بوده که سیمرغ گرفتهاست.
محمدرضا فروتن و هدیه تهرانی در فیلم قرمز و هوتن شکیبا و الناز شاکردوست در فیلم شبی که ماه کامل شد تنها دو زوج سینمایی میباشند که برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد و زن سال در یک فیلم شدهاند.
پرویز پرستویی تنها بازیگری است که تا به حال توانسته دو سال پشت سرهم (دورههای ۲۴ و ۲۳) سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد را برای بازی در فیلمهای بید مجنون و به نام پدر بدست آورد.
سید علی قائم مقامی تنها مدیر تولید سینما است که در جشنواره بینالمللی فیلم فجر مورد تقدیر قرار گرفته، وی در سی و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر برای مدیریت تولید فیلمهای چ و رستاخیز جایزه گرفتهاست.
برای اولین بار و بهطور مشترک طراحی پوسترهای جشنواره بیست و ششم فیلم فجر را دو تن از هنرمندان نقاش و گرافیست به نامهای الهام عیوضی و میراندا انصاری انجام دادهاند.
رکورد داران جشنواره فیلم فجر
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به هنرمندان رکورد دار جشنواره فیلم فجر
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین بهترین فیلم: ابراهیم حاتمیکیا ۵ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین کارگردانی: مجید مجیدی ۴ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین فیلمنامه: کامبوزیا پرتوی ۴ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین فیلمبرداری: محمود کلاری ۴ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین تدوین: بهرام دهقانی ۵ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین صداگذاری: محمدرضا دلپاک ۱۰ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین صدابرداری: جهانگیر میرشکاری ۵ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین موسیقی: مجید انتظامی، محمدرضا علیقلی و حسین علیزاده هر کدام ۴ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین طراح صحنه و لباس: امیر اثباتی و ایرج رامینفر هر کدام ۴ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین طراح چهره پردازی: عبدالله اسکندری و سعید ملکان هر کدام ۶ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین جلوههای ویژه: محسن روزبهانی ۹ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول زن: فاطمه معتمد آریا، لیلا حاتمی، پروانه معصومی، هدیه تهرانی، باران کوثری، هنگامه قاضیانی و مریلا زارعی هر کدام ۲ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول مرد: پرویز پرستویی ۴ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین بازیگر نقش مکمل زن: نیکو خردمند، فاطمه معتمد آریا، مهتاب نصیرپور ، شبنم مقدمی و سحر دولتشاهی هر کدام ۲ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین بازیگر نقش مکمل مرد: سعید پورصمیمی ۳ بار
رکورد سیمرغ بلورین بهترین عکس: جواد جلالی ۳ بار
رکورد بیشترین جایزه ویژه هیئت داوران: عباس کیارستمی و هومن سیدی هر کدام ۲ بار
رکورد بیشترین سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران: ابراهیم حاتمی کیا ، کمال تبریزی و اصغر فرهادی هر کدام ۳ بار