یکی از اعضای کمیته اپیدمیولوژی ستاد کرونای تهران در مورد اینکه آیا کشور با امواج چندگانه کرونا مواجه است یا نه، گفت: هنوز موج نخست کرونا را پشت سر نگذاشتهایم که بخواهیم وارد امواج بعدی شیوع این ویروس شویم.
سوری افزود: نوساناتی که در آمار ابتلای بیماری کووید ۱۹ دیده میشود در واقع پیکهای مختلف اپیدمی یا همهگیر آن است که بر اساس آن، ایران هماینک کشور وارد پیک سوم کرونا شده است.
مسوولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد که ۸۰ درصد از جمعیت شش و نیم میلیونی خراسان رضوی را زیر پوشش دارد ضمن هشدار نسبت به شیوع پیک سوم کرونا، همزمانی آن با شیوع احتمالی بیماری فصلی آنفلوآنزا و همچنین تقاضای پرهیز از هرگونه سفر به کلانشهر مشهد، از تدابیر و اقدامات انجام شده برای مهار شیوه ویروس کرونا در این خطه خبر میدهند.
همچنین بر اساس مصوبه ستاد استانی مبارزه با کرونا در خراسان رضوی، هرگونه پیادهروی به سوی شهر مشهد در ایام اربعین حسینی و دهه پایانی صفر ممنوع شده است.
"افزایش مراکز درمانی و کمک گرفتن از بخش خصوصی، بکارگیری نیروهای جدید در کادر درمان بیمارستانها، تداوم اجرای طرح مراقبت در منزل و ایجاد مراکز تکمیل درمان" از جمله تدابیر مهار شیوع ویروس کرونا در مشهد و دیگر شهرستانهای استان خراسان رضوی همزمان با پیک سوم شیوع بیماری کووید ۱۹ است.
خراسان رضوی هنوز وارد پیک سوم کرونا نشده است
رییس کارگروه اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: وضعیت خراسان رضوی از نظر شیوع ویروس کرونا همچنان قرمز است اما هنوز این استان وارد پیک سوم آن نشده است.
دکتر حمیدرضا رحیمی افزود: این در حالی است که کلانشهر مشهد طی چند هفته گذشته از وضعیت قرمز خارج شده بود ولی با افزایش تعداد مبتلایان به کووید ۱۹ دوباره به وضعیت قرمز بازگشت.
وی به آغاز پیک سوم شیوع ویروس کرونا در مناطق مرکزی کشور اشاره و بیان کرد: با توجه به اینکه خراسان رضوی از نظر اقلیمی در پیرامون جغرافیای ایران قرار دارد بین دو تا سه هفته طول میکشد تا بیماری کووید ۱۹ در این استان گسترش یابد.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: تعداد مبتلایان به کووید ۱۹ در خراسان رضوی روند صعودی با شیب خفیف همراه با نوسانات روزانه دارد و هماینک در بطور میانگین تعداد بیماران بستری در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بین ۶۰ تا ۸۰ نفر در روز است.
وی به تدابیر اتخاذ شده برای مهار شیوه ویروس کرونا در فصل سرما نیز اشاره و بیان کرد: در این راستا نشستهای تخصصی متعددی با رووسای بیمارستانهای دولتی، خصوصی، خیریه و عمومی غیردولتی در خراسان رضوی برگزار شده تا طرح مواجهه با شیوع وسیع ویروس کرونا به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
دکتر رحیمی گفت: بر اساس بررسیها و راهکارها، بنا شد در صورت نیاز و افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا، از سایر بیمارستانها در امر درمان بیماران کووید ۱۹ استفاده شود.
وی افزود: "طرح مراقبت در منزل" توسط گروه خدمات پرستاری و همچنین راهاندازی "مرکز تکمیل درمان" برای بیمارانی که از مکان مناسبی برای قرنطینه و اقدامات درمانی برخوردار نیستند، پیشبینی و تدارک شده است.
پیشبینی ۱۰۰ درمانگاه برای پذیرش سرپایی
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: همزمان با پیک سوم شیوع ویروس کرونا ۱۰۰ درمانگاه برای پذیرش بیماران دارای علائم مشکوک به بیماری کووید ۱۹ به کمک مراکز خدمات جامع سلامت این دانشگاه میآیند.
دکتر شاپور بدیعی افزود: در فصول پاییز و زمستان افزایش تختها و بیمارستانهای ویژه بیماران کرونایی پیشبینی شده تا مدیریت بهتری در امر درمان این بیماران را شاهد باشیم و مردم در صورت نیاز به درمان در بیمارستان به نزدیکترین مرکز درمانی محل سکونتشان مراجعه کنند.
وی ادامه داد: طبق برنامهریزیهای انجام شده بهره گیری از تمامی ظرفیتهای درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نظر گرفته شده است و به لحاظ کیفیت کار نیز به دنبال عملکرد و مدیریت بهتر در دوره شیوع احتمالی موج سوم بحران کرونا در مشهد هستیم.
جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در نیمه دوم سال و در فصلهای پاییز و زمستان بهصورت ویژهتر از ظرفیت درمانگاهها و کلینیکها استفاده خواهیم کرد و برنامههای بیمارستانهای درگیر بیماران کرونایی تدوین و تنظیم شده و مراحل اجرایی شدن آن در حال پیگیری است.
وی افزود: این اقدام به منظور گسترش خدمات رسانی در مرحله اول نظام ارجاع بیماران کرونایی در کنار مراکز خدمات جامع ۱۶ ساعته ویژه کرونا انجام میشود.
دکتر بدیعی ادامه داد: ۳۵ مرکز خدمات جامع سلامت ویژه کرونا در سطح اول نظام ارجاع بیماران کرونایی و ۱۸ مرکز در سطح دو برای خدماترسانی به این بیماران در مناطق زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعال است که در مراکز سطح دو علاوه بر معاینه تخصصی بیماران، خدمات تصویربرداری و سی.تی.اسکن نیز ارائه میشود.
وی گفت: بیمارستانهای شریعتی و امام رضا (ع) این شهر نیز به عنوان مراکز سطح سه برای بستری بیماران بدحال مبتلا به کووید ۱۹ اختصاص یافته است و بیمارستانهای قائم(عج) و اکبر نیز به صورت کمکی در موج اول و دوم کرونا خدمات رسانی می کردند.
پیادهروی مذهبی به سمت مشهد اکیدا ممنوع
سخنگوی ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا در استان خراسان رضوی خراسان رضوی گفت: این استان هماینک در شرایط بسیار حساسی از نظر شیوع ویروس همهگیر کرونا و همزمانی آن با بیماری فصلی آنفلوآنزا قرار گرفته است.
دکتر محمدحسین بحرینی افزود: تعداد موارد بستری بیماران کووید ۱۹ و مرگ ناشی از ابتلا به ویروس همهگیر کرونا در مشهد و دیگر مناطق این استان دوباره روند صعودی پیدا کرده است.
وی ادامه داد: با توجه به تنگناهای موجود هرگونه پیادهروی گروهی مذهبی در ایام پایانی ماه صفر با هدف پیشگیری از شیوع ویروس همهگیر کرونا ممنوع است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تداوم آیینهای جمعی سوگواری ماه صفر با رعایت جامع و کامل پروتکلهای بهداشتی بلا مانع است.
وی افزود: برخی از شهروندان استفاده از ماسک و رعایت دستورات بهداشتی پیشگیرانه را کنار گذاشتهاند که وضعیتی خطرناک برای انتقال ویروس همهگیر کرونا و شیوع بیماری کووید ۱۹ آن هم در آستانه فصل سرد سال است.
دکتر بحرینی ادامه داد: مردم و به ویژه هیاتهای عزاداری همچنان باید پروتکلهای بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک، شستن دستها، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و پرهیز از سفر را جدی بگیرند.
وی از زائران بارگاه ملکوتی حضرت رضا (ع) خواست عزاداریها و سوگواریهای ایام محرم و صفر امسال را در شهرهای خود برپا کنند و از سفر به شهر مشهد و خراسان رضوی پرهیز کنند.
جذب درمانگران تازهنفس
مدیر سرمایه انسانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: استخدام نیروی جدید در بیمارستانهای ویژه پذیرش بیماران مبتلا به ویروس کرونا در مناطق زیر پوشش این دانشگاه در قالب سه گونه "پیمانی، شرکتی و قرارداد ۸۹ روزه" ادامه دارد.
دکتر عبدالله ریحانی افزود: در دوران کرونا ۷۱۴ نیروی جدید در بخش های درمانی، خدماتی و پشتیبانی این دانشگاه استخدام شدهاند و این روند تداوم دارد.
وی ادامه داد: این نیروهای جدید در قالب پزشک، پرستار و سایر کادر درمانی و پشتیبانی در چهار بیمارستان امام رضا (ع)، شریعتی، قائم(عج) و شهید هاشمینژاد مشهد جذب شده اند.
مدیر سرمایه انسانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیشتر نیروهای جدید با توجه به نیاز مبرم بیمارستان امام رضا(ع) مشهد در این مرکز درمانی بهکارگیری شده اند و بقیه نیروها به ترتیب در بیمارستانهای شریعتی، قائم(عج) و شهید هاشمینژاد تقسیم شدهاند.
وی به روند جذب ۱۶۰ نیروی پیمانی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره و بیان کرد: این نیروها از محل ذخیرههای آزمون پیمانی پارسال جذب خواهند شد و بخاط شرایط کرونایی و همچنین شتاب در امر جذب نیرو، آزمون برگزار نمیشود.
آمادگی ۵۰ مرکز مراقبت پرستاری در منزل
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم گفت: هماکنون بیش از ۵۰ مرکز مراقبت پرستاری دارای مجوز در منطقه زیرپوشش این دانشگاه در خراسان رضوی آماده ارائه خدمات درمانی به بیماران در شرایط شیوع ویروس همهگیر کرونا هستند.
دکتر امیررضا صالح مقدم افزود: مراکز مشاوره و خدمات پرستاری در منزل فرصت مناسبی به وجود می آورند تا بیماران به خصوص بیماران مبتلا به ویروس کرونا در شرایط بازگشت بیماری بدون نیاز به مراکز بهداشتی و درمانی، خدمات مراقبتی لازم را دریافت کنند.
وی ادامه داد: خدمات تزریقات، سرم تراپی، پانسمان و ارائه آموزشهای مراقبت از خویش در منزل نیز توسط کارشناسان پرستاری به عموم مردم ارائه می شود.
بر اساس آخرین آمار رسمی تاکنون ۴۶۴ هزار و ۵۹۶ نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. بیماری کووید ۱۹ تاکنون جان ۲۶ هزار و ۵۶۷ نفر را در کشورمان گرفته است. همچنین تاکنون ۳۸۵ هزار و ۲۶۴ نفر از مبتلایان به ویروس کرونا در ایران بهبود یافتهاند.
"پاندمی کرونا" تاکنون در سطح جهان ۳۴ میلیون و ۵۴۱ هزار و ۵۴۵ نفر را بیمار کرده و جان یک میلیون و ۲۸ هزار و ۵۹۹ نفر را در ۲۳۰ کشور گرفته است. ۲۵ میلیون و ۷۰۴ هزار و ۸۱۷ نفر از افراد مبتلا به ویروس کرونا در سطح جهان، تاکنون درمان شدهاند.
در این میان آمریکا با هفت میلیون و ۴۹۸ هزار و ۷۱ بیمار کووید ۱۹ و ۲۱۲ هزار و ۷۰۲ قربانی ویروس کرونا، بیشترین آمار ابتلا و تلفات ناشی از پاندمی کرونا را در جهان به خود اختصاص داده است. پس از آمریکا کشورهای هند، برزیل و روسیه بیشترین شمار افراد مبتلا به ویروس کرونا را دارند.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی، ایران در جدول مبتلایان و جانباختگان پاندمی کرونا جایگاه یازدهم را در میان کشورهای جهان دارد.