ابراهیم همتبلند روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه در این مدت چهار فقره آتش سوزی در تالاب بینالمللی زریبار مریوان اتفاق افتاده است، اظهار داشت: در نتیجه این آتش سوزیها، سه هکتار از نیزارها طعمه حریق شد که در آخرین آن که ۲ روز پیش و بر اثر خطای انسانی روی داد، نزدیک به یک هکتار نیزار در آتش سوخت.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مریوان افزود: سرعت آتش سوزی در نیزارهای تالاب به گونهای است که در یک دقیقه بیش از ۱۰۰ متر مربع از سطح نیزار را در بر میگیرد و همین باعث میشود اطفای آن بسیار مشکل شود.
همتبلند با اشاره به اینکه اطفای حریق در نیزارها مستلزم داشتن تجهیزات و امکانات ویژه است، اضافه کرد: با وجود کمبود تجهیزات و نبود پوشش مناسب برای محیطبانان در راستای اطفای حریق در نیزارهای تالاب زریبار، نیروهای محیط زیست با همه توان برای خاموش کردن آتش اقدام میکنند.
وی یادآور شد: باور غلطی در بین مردم ایجاد شده که سوختن نیزارها هیچ لطمهای به زریبار وارد نمیکند و سال آینده دوباره سبز خواهد شد در حالیکه آتش سوزی موجب ازدیاد و رشد نیزارها که از مهمترین مشکلات تالاب است، میشود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مریوان تاکید کرد: نابودی لانه پرندگان، تلف شدن زیستمندان، ایجاد نا امنی در زیستگاه و کاهش تعداد زیستمندان، اختلال در زادآوری و مهاجرت پرندگان از اثرات مستقیم آتش سوزی در نیزارهای زریبار است.
تالاب زریبار هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین المللی رامسر است، پناهگاه حیات وحش و تالاب زریبار دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج میشود.
طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است.
زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشهزارهای نیمه انبوه تشکیل میدهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.
گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونههایی از گیاهان خاردار و گونههای نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل میدهد.
سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونههای بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونههای غیربومی این دریاچه است.
شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.