اراک - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: طرح ۲ فوریتی حذف پرداخت ۳۵ درصد از عوارض آلایندگی به صندوق ملی محیط زیست نیازمند بازنگری است و همکاری نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این خصوص راهگشا خواهد بود.

«رضا میرزایی» روز یکشنبه در جمع خبرنگاران در اراک افزود: بر اساس بودجه امسال، یک درصد از فروش واحدهای آلاینده باید بابت عوارض آلایندگی به حساب امور مالیاتی واریز شود که ۳۵ درصد آن برای نخستین بار به صندوق ملی محیط زیست تعلق گرفته بود اما در هفته گذشته مجلس شورای اسلامی یک طرح ۲ فوریتی برای حذف آن را  در دستور کار قرار داد.

وی بیان کرد: تا قبل از این قانون، هیچ نظارتی بر میزان اعمال و عوارض آلایندگی وجود نداشت و در نظر گرفتن ۳۵ درصد از عوارض یک درصد آلودگی هوا به صندوق ملی محیط زیست برای کمک به رفع آلایندگی صنایع در نظر گرفته شده بود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: ۱۵۰ بیماری در خصوص ارتباط با آلودگی هوا در کشور شناسایی شده است و این جای سئوال دارد که ایجاد ۱۵۰ بیمارستان برای درمان این بیماری‌ها بهتر است یا اینکه از کمک صندوق ملی محیط زیست، منابع آلاینده از اصل رفع شده یا کاهش یابد.

میرزایی تصریح کرد: با اختصاص ۳۵ درصد از عوارض آلایندگی به صندوق ملی محیط زیست، بسیاری از صنایع آلاینده می‌توانند نسبت به فیلتراسیون‌های استاندارد و رفع آلایندگی خود اقدام کنند.

وی عنوان کرد: انتظار است نمایندگان مجلس به ویژه نمایندگان مردم استان مرکزی که به شرایط و وضعیت استان به لحاظ آلایندگی‌های صنایع واقف هستند برای جلوگیری از تصویب این طرح ۲ فوریتی بکوشند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی اضافه کرد: اولویت نخست این استان برای بهره‌مندی از صندوق ملی محیط زیست و رفع آلایندگی،  پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند است که علاوه بر اینکه بیشترین سهم آلایندگی را را پرداخت می‌کند،  بیشترین حجم آلایندگی را هم وارد می‌کند.

میرزایی تاکید کرد: پالایشگاه شازند برنامه‌های مدونی را در این خصوص ارایه داده‌ و در صورتی که این طرح متوقف نشود، بخش قابل توجهی از از آلایندگی این شرکت تا پایان سال جاری و یا اوایل سال آینده کاهش یابد.

وی گفت: اولویت دوم استان مرکزی برای بهره‌مندی از این صندوق، انتقال آندسازی ایرالکو به عنوان یکی از صنایع آلاینده در شهر اراک است که تاکنون نسبت به تعهدات خود در خصوص انتقال این واحد متعهد نبوده و این مسیر می‌تواند کمک زیادی در انتقال سریعتر آن داشته باشد.

میرزایی یادآور شد: شرکت ایرالکو عوارض آلایندگی خود را از سال ۹۰ پرداخت نکرده و پرداخت این عوارض این سال‌ها به حساب امور مالیاتی در دستور کار است و این مهم می‌تواند تحولی بزرگ در بهسازی شهر اراک داشته باشد.

وی افزود: اولویت سوم این استان برای بهرگیری از صندوق ملی محیط زیست،  صنایع الکل سازی است که هنوز با وجود اقدامات چشمگیر شرکت شهرک‌ها، آلایندگی زیادی در این واحدها وجود دارد.

 پرونده قضایی علیه محیط زیست بسته شد

وی با بیان اینکه پرونده قضایی علیه محیط زیست در خصوص ایرالکو بسته شد، ادامه داد: بزرگترین پرونده زیست محیطی کشور بحث ایرالکو با سازمان محیط زیست بود که از سنوات گذشته با موضوعات مختلف و با گرفتن وکیل از سوی این شرکت در جریان بوده است.

میرزایی تصریح کرد: مصوبات کارگروه کاهش آلودگی مبنی بر انتقال آندسازی و جمع‌آوری خطوط قدیمی از سال ۹۰ در جریان بوده و مصوباتی از مجلس شورای اسلامی،  هیات وزیران و استان مرکزی وجود داشته اما ۱۴ پرونده مختلف در تهران و تعدادی در اراک برای محیط زیست تشکیل شده بود.

وی عنوان کرد: دادنامه‌ای در سال ۹۲ صادر شد که اساس آن ابطال تصمیم ۱۲ بهمن سال ۹۰ کارگروه کاهش آلودگی محیط زیست کشور بود و این دادنامه حق را به آلومینیم داده بود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی افزود: از سال ۹۲ تاکنون این پرونده با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده و اعتراض محیط زیست نسبت به موضوع باقی مانده بود و در سال جاری با پیگیری‌های مختلف از سوی دستگاه قضایی، این رای از سوی شعبه دوم تجدید نظر دیوان عدالت اداری  نقض و رای قطعی صادر شده است.

میرزایی اظهار داشت: رایی که مصوبات کارگروه را زیر سئوال برده بود، باطل شد و این مهم نویدی برای شهروندان اراکی و احقاق حقوق عامه است.

وی گفت: رای دیگری هم امسال برای محیط زیست استان مرکزی،  مبنی تشخیص آلوده بودن یا نبودن ایرالکو توسط کارشناس رسمی محیط زیست صادر شده است.

مجوز پتروشیمی الوند در استان مرکزی قانونی است

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: شرکت پترو صنعت پیشتاز در سال ۹۵ و قبل از اعلام مصوبه کارگروه کاهش آلودگی هوا، مجوز فعالیت دریافت کرده بود و در کنار آن شرکت پتروشیمی الوند نیز برای مجوز اقدام کرد که به محدودیت استقرار در شعاع ۳۰ کیلومتری برخورد کرد.

میرزایی اظهار داشت: هیات وزیران مصوبه‌ای در خصوص طرح جامع آلودگی هوای کلان شهر اراک دارد که برمبنای آن اسقرار صنایع آلاینده و صنایعی که کد رده بالای سه دارند،  در داخل شعاع ۳۰ کیلومتری اراک ممنوع شده است اما در آن ذکر شده مگر صنعتی که با مجوز موردی از هیات وزیران ایجاد شود.

وی گفت: در مصوبه هیات وزیران آمده، استقرار صنایع در رده‌های بالای سه امکان پذیر نیست مگر در شهرکهای صنعتی که محل پتروشیمی الوند در داخل شعاغ ۳۰ کیلیومتری است و محیط زیست در سال ۹۵ با این درخواست مخالفت کرد اما با پیگری‌های مختلف سرمایه‌گذار، مجوز این شرکت به تولید تک محصولی با ترکیبات پلی پروپیلن تغییر یافته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی افزود: پتروشیمی شازند ۱۵۰ محصول دارد و پتروشیمی الوند تنها یک محصول دارد و مجوز آن پس از درخواست استاندار مرکزی از هیات وزیران، به صورت موردی داده شده و قانونی است.

میرزایی اظهار داشت: تولید محصول پتروشیمی الوند در رده هفت یا هشت زیست محیطی نیست و در رده چهار ضوابط زیست محیطی قرار دارد و در برخی از شهرک‌های صنعتی استان مرکزی که از سنوات قبل در شعاع ۳۰ کیلومتری ایجاد شده، محصول رده چهار، پنج، شش و هفت وجود دارد.

وی تاکید کرد: در صدور مجوز پتروشیمی الوند تخطی در حوزه محیط زیست صورت نگرفته و قانون‌گذار این اجازه را به هیات وزیران داده است و پشتیبان کننده این واحد نیز پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند است و محصول دیگری نمی‌تواند داشته باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: امسال قانون آلودگی خاک نیز به استان ابلاغ شده است و معادن هم اگر تمهیدات زیست محیطی را رعایت نکنند در لیست صنایع آلاینده قرار می‌گیرند.

میرزایی بیان کرد: مجوز استخدام  پنج نفر از صندوق ملی محیط زیست برای استان مرکزی در راستای کمک به پایش صنایع در سال جاری تحقق یافته و پنج محیط‌بان نیز جذب شده است.

وی گفت: در برنامه استخدام دستگاه‌های دولتی نیز، جذب سه کارشناس در حوزه تخصصی محیط زیست و هفت محیط بان در شهرستان‌های مختلف در دستور کار قرار دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی اضافه کرد: در سال جاری و از اعتبارات سال ۹۸ محیط زیست،   یک سیستم هلی شات خریداری شده که با آن پایش مناطق مختلف به خوبی انجام می‌شود.

میرزایی عنوان کرد: دستگیری ۴۵ متخلف شکار و صید، رفع تعارض ۱۹ مورد اراضی ملی و قلع و قمع کردن چهار ساخت و ساز غیرمجاز در اراضی ملی با هماهنگی دستگاه قضایی از دیگر اقدامات صورت گرفته در ۶ ماه نخست امسال است.

وی یادآور شد: در این مدت، ۱۵۷ مورد اخطاریه زیست محیطی در استان مرکزی صادر شده که ۹۲ مورد آن مربوط به آلودگی هوا، ۶۱ مورد مربوط به آلودگی پساب، ۲۱ مرود مربوط به آلودگی پسماند و یک مورد مربوط به آلودگی خاک در بخش معدن است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در بخش دیگری از سخنانش گفت: تعداد روزهای سالم این استان از ابتدای امسال تاکنون به ۳۲ روز پاک، ۱۵۲ روز ناسالم و ۱۴ روز ناسالم رسیده ست.

میرزایی اظهار داشت: تعداد روزهای ناسالم هوای اراک در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه قبل، ۳۸ درصد و نسبت به سال ۹۰معادل ۵۰ درصد کاهش یافته است.

استان مرکزی دارای ۱۲ شهرستان و بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت است.