به گزارش نشریه "هندوستان تایمز"، معاون وزیر امور خارجه هند با تکرار تعهد دیرینه هند در خلع قابل تایید و بدون تبعیض سلاحهای در جهان گفت: "ما معتقدیم که خلع سلاح هستهای میتواند از طریق یک فرایند گام به گام حاصل شود که توسط یک تعهد جهانی و یک چارچوب چند جانبه مورد توافق به دست آمده است.
وی با تشریح دکترین هستهای این کشور گفت: هند از سیاست" عدم استفاده اول "در برابر کشورهای دارنده سلاح هستهای و عدم استفاده در برابر کشورهای غیر هستهای حمایت میکند. هند یک شریک اصلی در تلاشهای جهانی برای خلع سلاح و تقویت نظام منع گسترش سلاحهای هستهای است.
شرینگلا افزود هند همچنان بر ضرورت گفتگوی معنادار بین همه کشورهایی که سلاح هستهای دارند برای ایجاد اعتماد و اطمینان تاکید دارد. رویکرد هند در زمینه خلع سلاح هستهای در دستور العمل اجرایی ارسال شده به اولین کمیته مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۰۶ و به کنفرانس خلع سلاح هستهای در سال ۲۰۰۷ تشریح شده و این مقاله از حمایت گسترده برخوردار است.
وی در ادامه اظهار کرد: کشور هند همچنین از سال ۱۹۹۸ قطعنامه سالانهای را در مورد "کاهش خطر هسته ای" در مجمع عمومی ارائه کرده است که خواستار اقدامات فوری برای کاهش خطرات استفاده ناخواسته و تصادفی از سلاحهای هستهای است.
نگاهی به صنعت نظامی اتمی هند
نیروی اتمی هند تنها ۱۵ سال عمر دارد اما این کشور تاکنون چهار نوع موشک هستهای تولید کرده است. این موشکها شامل موشکهای با برد کوتاه پریتوی ۲ و آگنی ۱، موشک برد متوسط آگنی ۲ و موشک نیمه سنگین آگنی ۳ میباشند. این کشور همچنین در حال تولید دو موشک اتمی با برد بالا میباشد. این موشکها شامل آگنی ۴ و ۵ میباشند.
هند قوای سه گانه خود را در زمین، دریا و هوا مجهز به سلاح هستهای کرده است. اولین قدم در این راستا ساخت سلاح هستهای برای شلیک از هواپیماهای نیروی هوایی هند بود. امروزه این کشور دارای بیش از ۲۰۰ فروند جنگنده سوخوی ۳۰ام کیای، ۶۰ میگ ۲۹ و ۵۱ میراژ ۲۰۰۰ میباشد. تعدادی از این جنگندهها دارای توانایی حمل سلاح هستهای هستند.
در بخش زمینی هند دارای یک سری از موشکهای قاره پیما با قابلیت کلاهک هستهای است. نیروهای مسلح هند هم اکنون دارای موشکهای پریتوی ۲ با برد ۳۵۰ کیلومتر، آگنی ۱ با برد ۷۰۰ کیلومتر، آگنی ۲ با برد دو هزار کیلومتر و آگنی ۳ و ۴ با برد سه هزار و ۵۰۰ کیلومتر و آگنی ۵ با برد بیش از ۵ هزار کیلومتر میباشد.
هند در سالهای اخیر دور از توجه رسانهها در حال ساخت ناوگان زیردریایی هستهای خود به ارزش تقریبی ۱۴ میلیارد دلار بوده است.
هند اعلام کرده است توسعه زرادخانه هستهای این کشور یک اقدام بازدارنده در مقابل کشورهای رقیب آن در منطقه است.
هند تاکنون چهار آزمایش هستهای انجام داده است.
به گزارش "نشنال اینترست"، اولین آزمایش هستهای هند در ۱۸ ماه مه ۱۹۷۴ در صحرای راجستان انجام شد. این دستگاه که "بودای خندان" نام گذاری شده بود یک قدرت انفجاری بهاندازه شش تا پانزده کیلوتن داشت. گفته میشود بمب اتمی که آمریکا بر فراز شهر هیروشیمای ژاپن رها کرد دارای ۱۶ کیلوتن قدرت انفجاری بود. این آزمایش هستهای هند برای کنترل تششعات رادیواکتیو در یک محل زیرزمینی انجام شد. هند این آزمایش هستهای را دوستانه توصیف کرد اما در واقع این کشور نمیخواست از رقابت تسلیحاتی منطقه عقب بیوفتد
این آزمایش هند را وارد "باشگاه هسته ای" که قبلا شامل ایالات متحده، اتحاد جماهیر شوروی، انگلستان، فرانسه و چین بود، کرد. هند از آزمایشات هستهای برای بیست و چهار سال دیگر خودداری کرد، تا اینکه این کشور در ۱۱ مه سال ۱۹۹۸ سه آزمایش هستهای و در تاریخ ۱۳ ماه مه سه آزمایش هستهای دیگر انجام داد.
اکثر آزمایشها با قدرت انفجاری کم بین دویست و پانصد تن بود که نشان میداد که آنها به عنوان بمبهای اتمی تاکتیکی طراحی شده بودند. یکی از آزمایشهای هستهای هند با شکست مواجه شد و دستگاه در نظر گرفته شده توانست تنها ۴۵ کیلوتن قدرت انفجاری تولید کند.
با توجه به انجمن کنترل سلاحهای هستهای هند امروز دارای ۵۲۰ کیلوگرم پلوتونیوم است که آن برای ساخت ۱۰۰ تا ۱۲۰ بمب هستهای کافی است. دهلی نو این ظرفیت را "حداقل نیروی بازدارنده معتبر" در برابر دشمنان خود توصیف میکند.
هند از امضاکنندگان معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (ان پی تی) که توسط ۱۸۹ کشور دنیا به امضا رسیده نیست. این توافق در ازای فراهم ساختن دسترسی صلح آمیز کشورها به انرژی اتمی از جمله تولید برق آنها را ملزم به کنار گذاشتن طرحهای کنونی یا آتیشان برای ساخت تسلیحات هستهای میکند.
هند به انرژی اتمی به عنوان یک منبع قابل اعتماد برای دستیابی به پیشرفت نگاه میکند
دهلی نو انرژی هستهای را یک جایگزین مناسب برای سوختهای فسیلی میدانند به همین در کنار گسترش بهره برداری از انرژیهای تجدید پذیر مانند باد و خورشید، این کشور به توسعه برنامه هستهای غیر نظامی خود ادامه داده است.
تارنمای "دیفنس نیوز" نوشت: سازمان انرژی اتمی هند اعلام کرده است که این کشور تا سال ۲۰۳۱، با بهره برداری از ۲۱ راکتور اتمی، ظرفیت تولید انرژی هستهای خود را گسترش خواهد داد.
هند هم اکنون دارای ۲۲ راکتور هستهای است و هفتمین کشور جهان از نظر تولید انرژی هستهای میباشد.
با توجه به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، هند و چین که جزو بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در جهان بشمار میآیند، تا ۲۰ سال آینده به پیشگامان رشد انرژی هستهای در جهان تبدیل خواهند شد.
به دلیل کمبود سوختهای فسیلی، هند به دنبال جایگزینی سرمایه گذاری در بخش انرژی هستهای جهت تقویت توسعه کشور است.
هند سالها از تجارت مواد و فن آوری هستهای به دلیل عدم امضا معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای منع شده بود.
قانون مسئولیت مدنی هند که اجازه میدهد در صورت وقوع یک حادثه هستهای اوپراتورهای خارجی تا ۸۰ سال تحت پیگرد.
قانونی قرار گیرند نیز یکی دیگر از موانع رشد سرمایه گذاری و همکاری بین المللی در بخش هستهای هند بوده است.
تنها پس از توافق سال ۲۰۰۵ میان آمریکا و هند در مورد همکاریهای انرژی هستهای بود که فرانسه، کانادا و انگلیس رویکردی مشابه در مقابل هند اتخاذ کردند.