دکتر «حسین مستعان» روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود» این روش نوین درمانی به مدت یک سال از سوی تیم پژوهشی دانشگاه اراک متشکل از ۲ عضو هیات علمی گروه زیست شناسی و یک محقق دوره دکترا این گروه و با همکاری یک مدرس متخصص زنان و زایمان و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در قالب پایان نامه دکترا روی ۸۰ زن ۲۵ تا ۳۵ سال انجام شده و نتایج شیوه درمانی جدید برای سندروم پلی کیستیک تخمدان با موفقیت به اثبات رسیده و تاثیر بهینه داروی سیتافورمین برای درمان این بیماری تایید شده است.
وی توضیح داد: در این پژوهش مقایسه اثر درمانی داروی سیتافورمین با متفورمین در ۸۰ زن نابارور مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان که تحت درمان با Intracytoplasmic sperm injection قرار گرفت.
مدیر روابط عمومی دانشگاه اراک خاطرنشان کرد: پژوهش سالهای اخیر نشان داده که مقاومت به انسولین و هیپرانسولینمی نقش مهمی در پاتوژنز سندروم تخمدان پلی کیستیک دارد و این بیماری میتواند بهعنوان شاخهای از دیابت نوع ۲ در زنان باشد و به همین دلیل علاقه زیادی به استفاده از داروهای کاهنده قند خون به صوص متفورمین در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک دیده میشود و از جمله داروهای معمول تجویزشده در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک است.
دکتر مستعان درمورد معایب استفاده از داروی متفورمین در درمان بیماری پلی کیستیک تخمدان، اظهار کرد: کاربرد این دارو در درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک از سوی FDA Food and Drug Administration) مورد تایید قرار نگرفته است چرا که مصرف آن باعث کاهش تولید گلوکز کبدی و جذب رودهای گلوکز و همچنین بهبود حساسیت به انسولین میشود و در القای تخمکگذاری و تنظیم دورهای قاعدگی موثراست. و با افزایش حساسیت بافتها به انسولین میتواند سبب کاهش سطح آندروژنها شود.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اراک خاطر نشان کرد: بر اساس اظهارات تیم محقق با این وجود واکنشهای گوارشی، افزایش هموسیتئین خون و القای استرس اکسیداتیو از جمله عوارض جانبی استفاده از داروی متفورمین در این بیماران است که تجویز متفورمین را با محدودیتهایی مواجه کرده است.
دکتر مستعان ضمن اشاره به مزایای داروی پیشنهادی گروه تحقیقاتی دانشگاه اراک خاطرنشان کرد: داروی سیتافورمین که ترکیبی از ۲ داروی سیتاگلپتین و متفورمین است برای اولینبار در سال ۲۰۱۲ از سوی موسسه «مرک» برای بیماران دیابتی ارایه شد و در پژوهش حاضر نخستین بار داروی سیتافورمین ( سیتاگلپتین/ متفورمین ) برای درمان بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک که مشمول درمان با روشهای درمان ناباروری قرار داشتند، استفاده شده است.
وی افزود: سیتاگلپتین یکی دیگر از داروهای کاهنده قند خون است که از دسته داروهای مهار کننده آنزیم DPP-۴ ( Dipeptidyl Peptidase-۴ ) قرار میگیرد و در درمان بیماران دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد.
مدیر روابط عمومی دانشگاه اراک ادامه داد: این آنزیم نقش کلیدی در هموستاز گلوکز و تنظیم ترشح انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ دارد و به علت تنوع درسوبسترا میتواند منجر به تغییر فرایندهای سلولی مانند تخریب پروتئین، تهاجم سلولی، مرگ سلولی (آپوپتوز) و التهاب شود و با توجه به اینکه به نظر میرسد سیتاگلپتین میتواند با مهار DPP-۴ باعث جلوگیری از این فرآیندها شود، از آنجایی که سطح DPP-۴ در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک بالا است، به تازگی سیتاگلپتین در تحقیقات بالینی سندروم تخمدان پلی کیستیک مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته و علاوه بر آن در مقایسه با متفورمین دارای عوارض گوارشی کمتری است و منجر به هیپوگلایسمی نشده و کاهش التهاب در بیماران را سبب میشود.
دکتر مستعان درمورد نتیجه مطلوب این پژوهش اظهار کرد: در این پژوهش نمونههای خونی، مایع فولیکولی، تخمک، سلول های کومولوسی و جنین بیماران مشارکتجو پس از درمان با داروی سیتافورمین مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاصله بیانگر آن است که داروی سیتافورمین ضمن اینکه عوارض کمتری نسبت به متفورمین دارد سبب بهبود فاکتورهای هورمونی، بلوغ تخمک ها، کیفیت جنین های حاصله، میزان بارداری و نیز افزایش بیان دو ژن GDF-۹ و BMP-۱۵ که مرتبط با کیفیت تخمک میشود.
وی توضیح داد: یکی از شایع ترین علل ناباروری در زنان، سندرم تخمدان پلی کیستیکاست اختلالی شایع در سنین باروری محسوب میشود و این بیماری میتواند موجب برهم زدن تعادل هورمونی و اختلال در رشد فولیکولهای تخمدان و به دنبال آن مشکلات باروری شود.
مدیر روابط عمومی دانشگاه اراک ادامه داد: مهار ناباروری از مهمترین راهبردهای دولت است و در سالهای اخیر کمکهایی برای کاهش هزینههای بالای درمان در جریان است و سندروم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری مولتی فاکتوریال محسوب شده که و به این دلیل اتیولوژی مختلف درمان قطعی در این بیماران متفاوت است و شامل درمان های دارویی و غیر دارویی میشود.
دکتر مستعان افزود: درمانهای غیر دارویی نظیر لیزرتراپی به منظور رفع هیرسوتیسم و یا تکنیک های ART ( Assisted reproductive technology) که جهت باروری در افراد مبتلا به این بیماری به کار گرفته میشود،برای کمک به رفع علایم بالینی بیمار کاربرد دارند.
وی گفت: نتایج این پژوهش علمی در قالب ۴ مقاله و ۶ مقاله کنفرانسی در کنگره های بین الملی ارایه شده و یکی از این مقالات به تازگی در ژورنال Trends in endocrinology and metabolism با ضریب تاثیر ۱۱.۶۴۱ از انتشارات cell پذیرفته شده است که طبق ردهبندی انجام شده در سایت www.scimagojr.com این ژورنال در بین پنج ژورنال برتر در زمینه غدد درونریز و متابولیسم است.
دانشگاه اراک با ۱۱۵ رشته تحصیلی دارای ۳۰۰ عضو هیات علمی است.