به گزارش روز سهشنبه پایگاه خبری ساینسدیلی، مرگ نورونها در چشم و مغز میتواند منجر به بروز مجموعهای از بیماریهای انحطاط عصبی از نابینایی گرفته تا پارکینسون شود.
در این تحقیقات نقشهای از ژنهای جانورانی که توانایی بازسازی نورنهای چشم را دارند، تهیه شد برای مثال در ماهی زبرا پس از آسیب دیدن نورونهای چشم، سلولهایی موسوم به مولرگلیا در یک فرایند برنامهریزی مجدد وارد میشوند و توصیف ژنی آنها به گونهای تغییر میکند که به سلولهای پروژنیتور تبدیل میشوند. این سلولها در مراحل اولیه رشد ارگانیسم مورد استفاده قرار میگیرند و قابلیت تبدیل شدن به سلولهای موردنیاز برای ترمیم هرنوع آسیب وارد شده به شبکیه را دارند.
محققان تاکید دارند: سلولهای مولر گلیا در بدن انسان نیز وجود دارند اما در زمان آسیب دیدگی شبکیه، این سلولها وارد فرایندی موسوم به گلیوسیس میشوند که مانع برنامهریزی مجدد این سلولها میشود.
اکنون محققان در تلاش هستند تا تمام ژنهایی را شناسایی کنند که مسوولیت کنترل فرایند بازسازی نورونها را بر عهده دارند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Science منتشر شده است.
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۲
تهران - ایرنا - محققان دانشگاه نوتردام در آمریکا با همکاری محققان دانشگاههای جان هاپکینز و اوهایو توانستند شبکهای از ژنها را شناسایی کنند که فرایند بازسازی نورونها در چشم و مغز را در جانوران مختلف از جمله ماهی زبرا کنترل میکند.