سنندج - ایرنا - معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: امسال در قالب طرح جهشی «۹ در ۹۹» تولید محصولات فرعی جنگلی و مرتعی در کردستان افزایش قابل توجهی داشت که بیشترین آن مربوط به استحصال شیره سقز است.

«طرح جهشی ۹ در ۹۹ ابلاغ شده توسط ریاست سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخیزداری کشور به منظور توسعه حفاظت و بهره‌برداری از عرصه‌های ملی است». 

طاهر کرمی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به شادابی مناسب رویشگاه‌های جنگلی بنه استان و در راستای رسیدن به اهداف سازمانی، تقویت معیشت بهره برداران و مجریان محلی و استفاده از این ظرفیت طبیعی و خدادادی، برنامه برداشت اصولی شیره سقز در قالب طرح‌های بهره‌برداری از محصول فرعی درختان بنه انجام گرفت.

وی اضافه کرد: کار برداشت این محصول در شهرستان‌های جنگلی بانه، مریوان، سنندج، سروآباد و کامیاران اجرا و در مجموع هفت هزار و ۲۶۷ کیلوگرم شیره سقز توسط مجریان محلی از درختان بنه استخراج شد.

کرمی با اشاره به برداشت چهار هزار و ۹۴۸ کیلوگرمی این محصول در سال گذشته در استان، افزود: با رعایت شرایط تناوبی برداشت از مناطق مد نظر برای حفاظت از درختان جنگلی، برداشت امسال رشد ۴۷ درصدی دارد و مبلغ یک میلیارد و ۸۹۰ میلیون و ۵۱۲ هزار ریال بهره مالکانه و حقوق دولتی از بهره برداران دریافت و به حساب خزانه دولت واریز شد که در مقایسه با مبلغ وصولی یک میلیارد و ۱۸۷ میلیون و ۵۷۵ هزار ریالی سال گذشته، ۶۰ درصد افزایش داشته است.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان یادآور شد: تعداد قراردادهای منعقد شده در خصوص استیحصال شیره سقز در سال جاری ۸۲ فقره بود که ۱۰ درصد افزایش نسبت به  قراردادهای پارسال دارد.

وی به برداشت گردوی ملی از درختان عصه های طبیعی در سطح استان هم اشاره و تاکید کرد: این درختان در شهرستان‌های سقز، سنندج، کامیاران، بانه، مریوان، بیجار و سروآباد قرار گرفته است.

کرمی گفت: در سال جاری مجوز جمع آوری محصول سردرختی گردوهای ملی از سوی اداره کل صادر و قرارداد آن از سوی ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان‌ها با مجریان محلی تنظیم شد و برداشت این محصول فرعی همچنان ادامه دارد و پیش بینی می شود با توجه به برداشت سه هزار و ۳۷۵ کیلوگرمی این محصول در سال گذشته، امسال شاهد افزایش تولید باشیم.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان درباره برداشت کتیرا هم اظهار داشت: با توجه به بررسی‌های فنی از وضعیت مراتع استان و رصد شرایط شادابی، سلامتی و زادآوری آن و با هدف تقویت توان اکولوژیک مراتع و بهبود تولید و نیز به لحاظ رعایت فاصله گذاری اجتماعی ناشی از شیوع کرونا ویروس، برداشت صمغ کتیرا در سال جاری در سطح مراتع ممنوع اعلام شد و برداشتی انجام نگرفت.

از مجموع ۸۱ هزار بهره بردار عرصه‌های منابع طبیعی در کردستان ۶۷ هزار خانوار بهره بردار بخش مراتع و ۱۴ هزار بهره بردار عرصه جنگلی کردستان هستند.

از مساحت ۲ میلیون و ۹۳۷ هزار هکتاری استان کردستان، بیش از ۳۷۴ هزار هکتار آن را جنگل تشکیل می دهد، جنگل های این استان که جزو جنگل های زاگرس شمالی به حساب می آیند، در طول بیش از ۵۰ هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی های اکوتوریستی و ارزش های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.

جنگل‌های این استان که بخشی از جنگل‌های غرب کشور را تشکیل می‌دهد بیشتر اطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده و بعد از جنگل‌های شمال کشور در رتبه دوم اهمیت قرار دارند.