یادروز حافظ ۱۳۹۹، با سوگ شجریان همزمان شده است
مرکز حافظشناسی و کرسی پژوهشی حافظ در پیامی از درگذشت زندهیاد استاد محمدرضا شجریان با این عبارت یاد کرد: "یکی از عزیزترین فرزندان ملت ایران به سوی آسمان پرکشید."
در ادامه این پیام آمده است: بیش از نیمقرن است که مردم ما در بسیاری از شادیها و غمهایشان به صدای دلنشین او پناه بردهاند.
این مرکز با یادآوری همزمانی گرامیداشت یاد حافظ و سوگواری استاد شجریان نوشت: هنگامی که شعر ملکوتی حافظ با صدای داوودی شجریان همراه میشود، بیهمانندی هنر او بیشاز همیشه چهره مینماید؛ بیگمان هیچ هنرمندی تاکنون به شایستگی استاد بیهمتای آواز ایران زندهیاد استاد محمدرضا شجریان، شعر حافظ را در ذهن و ضمیر مردم ما نگسترده است. شجریان نام خود را به جاودانگی حافظ گره زده و ماندگار کرده است.
مرکز حافظشناسی همراه با این سوگ سراسری و اندوه بیریای مردمی، داغدارانه به همگان تسلیت میگوید و برای بازماندگان استاد، که همه مردم ایرانند از خداوند مهربان شکیبایی و تندرستی آرزو میکند.
بیستم مهرماه در تقویم ملی ایران به گرامیداشت حافظ اختصاص دارد.
آوا و نوای شجریان هنوز بیداد میکند و زنده است
صابر سهرابی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز در پیامی عنوان کرد: وقتی سخن از موسیقی اصیل ایرانی به میان می آید، ناخودآگاه ذهن به سوی استاد آواز ایران محمدرضا شجریان پَرمی کشد و یادش را در اذهان جامعه و اهالی فرهنگ، ادب و هنر جاودان می نماید و همراه وهمصدا با همه مردم هنردوست برای "ربناخوان سفره های رمضان" آرزوی آمرزش ابدی و شادی روح داریم و برای خاندان ارجمندش صبری جمیل از خداوندگار مهر و ادب خواهانیم.
در ادامه این پیام آمده است: در پایان و آغاز یاد ماندگار این اسطوره نوا و آواز ایرانی باید گفت علاقه به شجریان نه تنها در دل و جان مردم کوچه و بازار رسوخ کرده است؛ بلکه همه اقشار جامعه نیز او را می ستایند؛ هم شکوه و گلایه او در «بیداد» را شنیدهایم، هم به «دستان» او گوش دادهایم، هم شعر سعدی را در «نوا» و مرکبخوانی او شنیدهایم. استاد شجریان هنرمند بزرگی بوده و خواهد بود، چونکه هنوز آوا و نوایش بیداد می کند و زنده است و عصاره چندین قرن موسیقی ماست، با هنرمندان بزرگی کار کرده و آثار ماندگاری خلق نموده است. یادش مانا و آثاراش جاودان باد.
سهم مردم شیراز گنجینه ای است از سعدیخوانی و حافظخوانی بسیارش
شهردار شیراز، حیدر اسکندرپور نیز در پیامی فقدان استاد محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران را تسلیت گفت.
در این پیام آمده است: خالق آوای ملکوتی ربّنا، مرغ سحر شد و پَر کشید. رفتن تقدیر است اما ماندن در یاد و یادها، هنر استاد "محمد رضا شجریان" بود که در چهلمین سوگ-روز آزادترین مرد جهان با یاران وداع کرد و میراثی از خود به جای گذاشت که تا همیشه در یادها می ماند.
در ادامه عنوان شده است: سهم مردم شهر من از استاد، گنجینه ای است به یادگار از سعدی خوانی و حافظ خوانی بسیارش. به لطف او ستارگان ادب شیراز و ایران شنیدنی تر شدند. به هنر دلبری که برفت و دلشدگان را خبر نکرد، استاد شجریان رفت که بماند و میماند مثل خودش، مثل سعدی، مثل حافظ و در حافظه ی جمعی ما ایرانیان، هر ماه رمضان ربنا می شود.
هنر شجریان بیانگر شرایط اجتماعی حاکم بر عصر معاصر بود
همچنین شورای اسلامی شهر شیراز در آغاز پیام خود صدای استاد شجریان را آرام جان و پیغام اهل دل خوانده است؛ همچنین بیان کرده آن که صدایش فریاد بود، طریق عشق درنوردید، در شب وصل از غوغای عشقبازان و دلشدگان میخواند و همواره از سر عشق و معمای هستی میگفت، با ناله مرغ سحر، به گنبد مینا پرکشید.
در این پیام به تلاقی این ضایعه با اربعین سرور و سالار شهیدان اشاره شده و آمده است: خسرو آواز ایران آیینه تمام نمای موسیقی سنتی و اصیل ایرانی، با شناخت کم نظیر از دنیای موسیقی، پلی برای انتقال شایستهی این هنر سترگ از نسل قدما به نسل جدید شد.
او با انتخاب دقیق از خرمن ادب پارسی به ویژه غزلیات عارفانه حافظ شیرازی و اشعار عاشقانه سعدی نیکو سخن با حنجرهای مملو از عشق به مردم و ایران خواند و امروز ایران مدیون صدای اوست.
در انبان هنر ماندگار او که همواره با ذوق و سلیقه مردم همراه بود افطارهایی را با ربنای او روزه گشودیم، سحرهایمان را با مناجات او رو به درگاه ملکوتی حضرت حق آوردیم و در خلوتهایمان با نوای خسرو آواز ایران، روحمان را جلا بخشیدیم.
در پس همه شایستگیهای این استاد بی بدیل، باید اذعان کرد که آثار تا همیشه ماندگار محمدرضا شجریان بیانگر شرایط اجتماعی حاکم بر عصر معاصر بود؛ هیچگاه حساب خود را از مردم جدا نکرد و از این جهت آثارش ترسیمی از امیدها، آرزوها، حسرتها و بیمهای مردم ایران زمین است که با هنر موسیقی آمیخته و عرضه شده است.
فقدان این استاد بی همتای موسیقی را به همسر، فرزندان ایشان به ویژه جناب آقای همایون شجریان، شاگردان ایشان، مردم ایران و همه دوستداران هنر موسیقی ایرانی تسلیت عرض کرده و از درگاه حضرت سبحان برای روح بلند آن استاد فرزانه و نغمه خوان داوودی غفران و رحمت الهی مسالت داریم.
استاد نامیرا
شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان فارس نیز در بیانیهای با تسلیت فقدان این هنرمند بزرگ به جامعه هنری، دوستداران و خانواده آن مرحوم تصریح کرد: استاد محمد رضا شجریان نماد موسیقی اصیل ایرانی و هویت هنری این سرزمین است. وجوه متنوع استاد فقید، در کنار هوشمندی کم نظیر او در انتخاب مناسب از گنجینه گرانبهای شعر و ادب فارسی، آواز و موسیقی او را جاودان و نامیرا ساخت.
در این بیانیه آمده است: بخش مهمی از ادبیات ایران با نغمه او در گوش و جان نسل جوان و نوجوان راهیافت و آنان را با حکمت و ادب این سرزمین پرگهر آشنا و همراه ساخت.
شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان فارس افزوده است: نوای استاد، تاریخ حسّ و حال ایرانیان در نیم قرن گذشته است. آثار او بازتاب حسرتها و امیدها، نگرانیها و دلبستگیها و در یک کلام حال و هوای مردم خوب کشورمان بود.بی شک نام و آوازه ایشان فراتر از زمانه ما و در پهنه ای وسیع تر از جغرافیای ما باقی خواهد ماند.
شجریان بازتاب صدای مردم روزگار خویش بود
شورای اسلامی شهر علامرودشت فارس نیز با صدور پیامی درگذشت استاد محمدرضا شجریان را به جامعه بزرگ هنری کشور، عموم علاقهمندان و خانواده استاد شجریان تسلیت گفت.
در این پیام چنین عنوان شده است: استاد "محمد رضا شجریان" در اربعین سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع)،تن خاکی را به خاکیان و جان و دل را به افلاکیان سپرد و از میان ما پرکشید. استاد محمدرضا شجریان در طول عمر هنری خود همواره بازتاب صدای مردم روزگار خویش بود و با اعجاز آوازش، ناب ترین نیایش ها را سرود و بی نقابترین انسان ها را ستود.
فقدان آن سلطان بی بدیل،نامدار بی جانشین،هنرمند گرانمایه و خسرو آواز ایران را به جامعه بزرگ هنری کشور، عموم علاقهمندان و بویژه به خانواده محترم استاد شجریان، تسلیت میگوییم و از خداوند متعال رحمت واسعه و آرامش ابدی برای آن مرحوم و صبر و بردباری بازماندگان معزز را آرزومندیم.
آثار فاخر شجریان مرزهای جهانی را گشود
در پیام دیگری هدایت رضایی، رئیس انجمن موسیقی فارس بیان کرده که آثار فاخر و درخشش بی بدیل استاد در عرصه موسیقی ایران که مرزهای جهانی را گشود آنچنان پر شکوه و خیره کننده است که هر شنونده نوای خوش استاد را به تکریم و تمجید و ستودن وامیدارد.
استاد شجریان در موسیقی ایرانی جایگاهی داردتکرار ناشدنی و نام و یادش در یاد ماندنی مردمان این آب و خاک به داشتن چنین استاد نام آور و هنرمند جهانی عرصه موسیقی به خود می بالد چرا که راهی که شجریان پیش چشمها گشود همان راهیست که بزرگان ادب و فرهنگ و هنر گشودند همان ها که نماد هویت و شناسای ایران و ایرانی اند، شجریان متعلق به همه مردم ایران است، نام و یادش همیشه ماندگار خواهد بود.
شجریان فخر جهان هنر است
سعید نیاکوثری موسیقیدان و آهنگساز شیرازی نیز درگذشت استاد محمدرضا شجریان را تسلیت گفت و او را استاد بلامنازع میدان موسیقی و فرهنگ و هنر ایران زمین خواند.
در ادامه این پیام عنوان شده روح جاودانه خسرو آواز به ابدیت پیوست و گلستان هنر را در خزانی زرد و برگ ریزان در حسرت آوای ملکوتی خویش گذاشت و عندلیبان هنر را جامه تعزیت پوشاند. سرو بلند قامت او که جهان را پیش دیبای موسیقی ایران به زانو می نشاند تا ابد فخر جهان هنر و معرف فرهنگ فاخر ایران زمین است. ناسوت حیات قاب کوچکی بود برای او که عقاب اندیشه اش در ملکوت عرفان حافظ ،معرفت سعدی و خانقاه مولانا پرورش یافته و خود در زلال موسیقی روح و خرد به صهبای جانان آراسته بود.
به گزارش ایرنا، محمدرضا شجریان که پس از سالها مبارزه با سرطان روز پنجشنبه هفدهم مهر ۹۹ درگذشت؛ حلقهای از زنجیره گرانسنگ استادان موسیقی و آواز اصیل و سنتی بود که نامش در کنار استادانی نظیر عبدالله دوامی، اسماعیل مهرتاش و حسین طاهرزاده در تاریخ موسیقی ایران قرار گرفت؛ نامی که تا سالها ظهور جانشینی برای او غیرممکن به نظر میرسد.
شجریان (زادهٔ اول مهر ۱۳۱۹ در مشهد) موسیقیدان، آهنگساز، خواننده و خوشنویس ایران زمین و نامزد ۲ جایزه گرمی بود که توسط سایت انجمن آسیا بهعنوان پرآوازهترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی معرفی شد. همچنین روزنامهٔ ونکوورسان کانادا او را یکی از مهمترین هنرمندان موسیقی در سال ۲۰۱۰ و یکی از ۵۰ صدای برتر جهان معرفی کرده بود.
شجریان در طول فعالیت هنری خود موفق به تولید حدود ۶۰ آلبوم موسیقی، خوانندگی در تیتراژ فیلمهایی چون دلشدگان، ابجد و زمستان، و اجرای بیش از دهها کنسرت داخلی و بین المللی شده است.
بر پیکر او صبح جمعه ۱۸مهرماه در بهشت زهرا نماز خوانده شد و برای تدفین به توس خراسان رضوی منتقل میشود.