رییس شورای ملی زعفران در این نشست گفت: در نشست قبلی این شورا حداقل قیمت خرید هر کیلوگرم گل زعفران توسط فعالان، تجار و صادرکنندگان یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، پوشال زعفران ۱۶۰ میلیون ریال و نگین ۲۰۰ میلیون ریال تعیین شد.
محسن احتشام افزود: ۹۵ درصد تولید زعفران در انحصار ایران است اما تعیین کننده قیمت آن نیستیم و باید این مشکل احصا و برای رفع آن چارهای اندیشیده شود.
وی با اشاره به گلایه صادرکنندگان و کشاورزان از نابسامانی در وضعیت بازار زعفران ادامه داد: چالشهای فراوانی در حوزه زعفران وجود دارد و باید وضعیت این محصول کانالیزه شود و سامان یابد، به عقیده من مشکل اصلی صادرات زعفران گمرک است و باید محصولی که از گمرک خارج میشود، مدیریت شده باشد.
رییس شورای ملی زعفران گفت: باید برنامه و فرآیند علمی که مبنای تجربی و علمی داشته باشد برای ساماندهی چرخه زعفران از تولید تا صادرات و وضعیت نامناسب این محصول استراتژیک تدوین شود.
وی افزود: پیشنهاد میشود سازمان تعاون روستایی ۱۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات در قالب صندوق کالای زعفران، خرید گل و زعفران را مدیریت کند و کشاورزان زعفران را با استانداردها و کف قیمت تعیین شده برای خرید آن به تعاون روستایی تحویل دهند و هزینه آن را از تعاونی دریافت کنند.
احتشام ادامه داد: تعاون روستایی براساس قیمت مصوب زعفران، زعفران تازه را از کشاورز خریداری کند و سپس با ضوابط تعیین شده، آن را در بورس عرضه نماید تا صادرکننده با مکانیزم بورسی زعفران را خریداری کرده و صادر نماید.
وی گفت: باید زمینهای فراهم شود که فقط صادرکننده دارای اهلیت، زعفران را از بورس کالا خریداری نماید تا چندگانگی در قیمت زعفران بوجود نیاید، گمرک نیز باید برگه خرید زعفران را از صادرکننده مطالبه نماید.
رییس شورای ملی زعفران افزود: برند ملی باید به صادرکننده دارای اهلیت داده شود تا زعفران خود را با برند ملی صادر کند و از صادرات خارج از ضوابط جلوگیری شود.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از تعارض بین انبار تعاون روستایی و مرکز خرید مادر و انبار بورس، باید هر فردی که اقدام به خرید زعفران میکند آن را به انبارها یا شرکتهای بورسی تحویل دهد تا تبعیض از بین برود و زعفران به طور کامل در بورس عرضه شود.
احتشام گفت: باید ترتیبی اتخاذ شود که هر گونه خرید و فروش زعفران خارج از این چرخه تخلف به شمار رفته و با متخلف برخورد شود و تامین زعفران برای صادرات آن فقط از طریق بورس با کف قیمت میسر باشد و سازمان بازرسی و تعزیرات حکومتی و شورای ملی زعفران بر این فرآیند نظارت داشته باشند.
وی افزود: انجام این فرآیند باعث ثبات قیمت زعفران، ثبات بازار و جلوگیری از عرضه زعفران از این چرخه میشود و صادرکنندگان زعفران خود را از بورس خریداری خواهند کرد.
۱۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات برای خرید زعفران
معاون برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: کلید حل مشکلات بخش کشاورزی در دست تولیدکنندگان است و خدمات دولت در این حوزه میتواند به خریدهای تضمینی یا حمایتی ختم شود، همان طور که سال گذشته خرید تضمینی زعفران انجام گرفت.
سید جعفر حاجی مجتهد افزود: امسال با توجه به پیشنهاداتی که شورای ملی زعفران ارایه کرد، ۱۰ هزار میلیارد ریال به خرید زعفران در سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی اختصاص یافت تا در قالب تسهیلات از سوی سه بانک کشاورزی، ملت و توسعه صادرات با سود ۱۵ درصد و دوره بازپرداخت یکساله پرداخت شود.
وی ادامه داد: از این میزان تسهیلات پنج هزار میلیارد ریال توسط بانک کشاورزی و باقی آن به صورت مساوی از سوی دو بانک ملت و توسعه صادرات پرداخت میشود که سهم بانک کشاورزی ابلاغ شده و آماده پرداخت است.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: فهرست افرادی که به تشخیص شورای ملی زعفران باید این تسهیلات را بگیرند، اعم از صادرکننده، خریدار و فردی که محصول را فرآوری میکند در سیستم وزارت جهاد کشاورزی ثبت میشود که در صورت تفویض اختیار این اقدام به استانها، عملیات ثبت مشخصات افراد توسط سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی انجام خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه با ۱۰ هزار میلیارد ریال حداکثر ۷۰ تن زعفران خریداری خواهد شد افزود: اگر خرید زعفران از طریق بورس انجام شود، مطمئن تر و اعتبارات هم از انحراف به دور خواهد بود.
حاجی مجتهد در ارتباط با راهاندازی صندوقهای حمایت از بخش کشاورزی ادامه داد: اختصاص پنج درصد از اعتبارات تملک دارایی سرمایهای استان به راهاندازی صندوق حمایت از زعفران میسر است و میتوان آن را ایجاد کرد اما در مقابل بخش خصوصی نیز باید مبلغی به این صندوق اختصاص دهد.
وی گفت: اگر بتوان اعتبار ویژهای برای صندوق زعفران گرفت به نحوی که همیشه ۱۰ هزار میلیارد ریال در صندوق وجود داشته باشد، گام موثری برای خرید زعفران خواهد بود.
تاکید بر تبیین شرایط پرداخت تسهیلات خرید زعفران
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران نیز در این نشست گفت: ۱۰ هزار میلیارد ریال برای انبوه محصول زعفرانی که از مزارع برداشت شده، بسیار اندک است، باید ۱۰ روز قبل از برداشت زعفران برنامهریزی های لازم برای خرید آن انجام میشد.
غلامرضا میری افزود: شرایط و اسناد تضمینی برای پرداخت این تسهیلات باید مشخص شود زیرا برخی از صادرکنندگان وثایق لازم را برای دریافت تسهیلات در اختیار ندارند، برخی از آنها هم از بدهی بانکی یا چک برگشتی برخوردار هستند.
وی پیشنهاد کرد، صندوقی برای حمایت از زعفران تشکیل و ۱۰ هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده به آن صندوق اختصاص یابد تا قیمتی که برای خرید زعفران تعیین شده، پشتوانه داشته باشد و خرید زعفران از طریق این صندوق آغاز شود تا مانع از روند کاهشی قیمت محصول گردد.
نایب رییس شورای ملی زعفران گفت: پیشنهاد دیگر این است با توجه به اینکه سازمان تعاون روستایی قادر به تامین وثایق لازم برای دریافت تسهیلات توسط صادرکنندگان میباشد، ۱۰ هزار میلیارد ریال به این سازمان اختصاص یابد تا صادرکنندگان زعفران را از کشاورزان خریداری کرده و به این سازمان تحویل دهند و در مقابل آن سازمان زعفران لازم را برای صادرات به صادرکننده اختصاص دهد.
وی افزود: بورس شرایط مطلوبی ندارد اما اگر آیین نامهای برای خرید زعفران از بورس تدوین شود و بازار زعفران در آن ثبات پیدا کند، بهترین بازار برای خرید زعفران میباشد.
یکی از اعضای شورای ملی زعفران هم گفت: بورس کالا شفافیت بیشتری نسبت به بازار سنتی برای خرید و فروش زعفران دارد و استفاده از مکانیزم بورس کالا برای خرید زعفران کمک شایانی میکند.
فرهاد سحرخیز، ایجاد شورای راهبردی نمادهای زعفرانی برای ثبات قیمتها، مشخص شدن صادرکننده واقعی، تشویق صادرکنندگان و تدوین آیین نامه اجرایی برای خرید زعفران را پیشنهاد کرد و افزود: ۱۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات نباید خرد شود بلکه باید با آن بازارگردانی کرد و به جای پرداخت آن به صادرکننده، این مبلغ را به گل پاک کن و کشاورز و بازارگردان اختصاص داد.