به گزارش ایرنا، ادامه مذاکرات بدون هیچ دستاوردی بین گروه طالبان و دولت افغانستان طی ۴۰ روز و تشدید جنگ و ناامنی در افغانستان نگرانیها از عدم موفقیت در روند گفتوگوی صلح را بین مردم و رهبران دولت ایجاد کرده است که در سخنرانیهای اخیر مقامات بلند پایه احساس میشود.
رییس جمهوری افغانستان روز چهارشنبه در مراسم معرفی کابینه در مجلس تأکید کرد که طالبان هنوز هم به روایت فتح کاذب اعتقاد دارند و به آمریکاییها امان داده اند اما افغانها را می کشند.
وی به طالبان هشدار داد که با این رفتارها پیروز نخواهند شد و نیروهای ارتش توانایی سرکوب آنها را دارند و دولت با صبوری در مسیر صلح حرکت می کند.
رییس جمهوری افغانستان با اشاره به درگیریهای شدید در استانهای هلمند، غور و تخار گفت که طالبان نمیتوانند بار دیگر با قدرت و زور بر سرنوشت مردم حاکم شوند.
وی افزود: طالبان در جریان مذاکرات بین افغانستانی دوحه به صورت واضح میخواهند توافقنامه صلح با آمریکا را بجای فقه و شریعت اسلامی برسرنوشت مذاکرات حاکم کنند در حالی که تیم مذاکره کننده دولت خواهان حل اختلافات براساس شریعت اسلامی است.
اشرف غنی با ابراز اطمینان از ادامه حمایت بینالمللی از افغانستان و نیروهای امنیتی این کشور، گفت که مناسبات افغانستان با کشورهای مختلف و جامعه بینالمللی همچنان استوار است.
محمدسرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان نیز روز گذشته طی مراسمی در کابل گفت که طالبان رویکرد متناقضی در روند صلح دارند و این گروه نباید به زمانکشی در روند صلح و انسانکشی در کشور ادامه دهند.
دانش تأکید کرد که گروه طالبان همزمان با مذاکرات دوحه بدنبال دستاورد نظامی در داخل افغانستان است. وی از طالبان انتقاد کرد که گفت وگوها برسر دستور کار مذاکرات طولانی شده است.
معاون رییس جمهوری افغانستان تصریح کرد که مذاکره و تشدید جنگ تناقصی آشکار در رویکرد طالبان است و این عمل نشانگر این است که این گروه میخواهد در پوشش تداوم مذاکره به فکر فتوحات نظامی خود باشند، اما این اندیشه یک خیال باطل و محال است.
«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان نیز چند روز پیش در مصاحبهای با یک رسانه خارجی نسبت به خروج نظامیان خارجی از این کشور هشدار داد و گفت که پس از آن احتمال یک جنگ دیگر داخلی وجود دارد.
محب افزود که تهدید به جنگ داخلی بسیار محتمل است اما رهبری دولت همه تلاش خود را برای جلوگیری از آن انجام میدهد.
محمد محقق یکی از رهبران احزاب مطرح سیاسی افغانستان نیز دیروز در کابل گفت که بیش از ۴۰ روز از آغاز مذاکرات دوحه می گذرد اما تاکنون هیچ پیشرفتی صورت نگرفته و خطاب به طالبان افزود که پذیرش جمهوریت تنها راهی است که طالبان میتوانند به این وسیله به مردم افغانستان ثابت کنند که دیدگاههای آنها تغییر کرده است.
«حامد کرزی» رییس جمهوری سابق افغانستان نیز در تازه ترین اظهارات خود گفت که صلح برای افغانها متفاوت از توافق بین آمریکا و پاکستان است.
کرزی تأکید کرده است که افغانها از روند صلح حمایت میکنند، اما معامله بین آمریکا و پاکستان در مورد افغانستان را هرگز نمی پذیرند و در مقابل آن مقاومت خواهند کرد.
کرزی گفته است: روند صلحی را که آمریکا دنبال می کند در هماهنگی با پاکستان است و ما نقش پاکستان را در روند صلح افغانستان درک میکنیم اما صلح برای ما متفاوت است.
کرزی این روند را با خروج ارتش سرخ شوروی سابق مقایسه کرده و گفته است که همین کار باعث شد که ما تا امروز به بدبختی دچار هستیم.
وی تأکید کرده است که هیچ معاملهای پشت پرده نباید وجود داشته باشد، ما شفافیت می خواهیم و نمی خواهیم محل تضاد منافع بین کشورها باشیم.
بیش از ۴۰ روز مذاکرات بدون پیشرفت و شدت درگیری و افزایش تلفات طرفهای جنگ و غیرنظامیان، مردم افغانستان را نیز نگران ساخته و این تفکر بین مردم تشدید شده است که طالبان تمایلی به صلح ندارند و منتظر فرصتی هستند تا با اعمال زور، قدرت را تصاحب کنند.
مذاکرات بی نتیجه در حالی در دوحه قطر در جریان است که طی ۲۴ ساعت گذشته و در جریان حملات بین نیروهای دولتی و گروه طالبان به مراکز نظامی و غیرنظامی، دهها تن کشته و مجروح شده اند.