به گزارش امروز (سه شنبه) شبکه خبری «الجزیره»، البرهان عصر دیروز در مصاحبه با تلویزیون دولتی سودان اعلام کرد توافق با رژیم اسرائیل یک توافق صلح و به نفع همه طرفها است.
او با وجود افشای درخواست های واشنگتن برای عادیسازی روابط خارطوم و تل آویو، مدعی شد کشورش در جریان عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی تحت فشار باجخواهی آمریکا یا کشورهای خلیج فارس قرار نگرفته است.
وی افزود: توافق نامه عادیسازی که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا چند روز پیش اعلام کرد، به تصمیم گیرندگان در ایالات متحده انگیزه میدهد تا سودان را از فهرست تروریسم خارج و با آن به عنوان عضوی فعال در جامعه بینالمللی برخورد کنند.
وی اضافه کرد خارطوم در مورد همکاری در زمینههایی از جمله فناوری، کشاورزی و مهاجرت توافقنامهای با رژیم صهیونیستی امضا خواهد کرد.
رئیس شورای حاکمیت سودان در این مصاحبه گفت: در مساله عادیسازی روابط با اسرائیل مورد هیچگونه سیاه نمایی قرار نگرفتهایم و در این زمینه منافعی داریم ... حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی مالی تروریسم باعث بازگشت ما به جهان و بهره اقتصادی و دستیابی به فناوری خواهد شد.
وی با اشاره توافق امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی گفت: کشورهای حاشیه خلیج فارس که روابط خود را با اسرائیل عادی کردند، سودان را برای عادیسازی روابط خود با اسرائیل تحت فشار نگذاشتند.
البرهان با اشاره به تحریمهای آمریکا از سال ۱۹۹۳ علیه سودان تصریح کرد که کشورش تحت تأثیر تحریمهای اعمال شده آن سالها، بسیار متضرر شده است.
شورای وزیران سودان یکشنبه گذشته فاش کرد که ایالات متحده در سفر «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا به خارطوم در ماه اوت گذشته، شرط کرده که سودان روابط خود را با اسرائیل عادی کند تا از لیست کشورهای حامی تروریسم خارج شود.
پافشاری بر عادیسازی رابطه با تل آویو
رئیس شورای حاکمیت سودان درباره پیشنهاد توافقنامه عادیسازی روابط خارطوم و تل آویو که یک روزنامه سودانی از امضای آن در دسامبر (آذر) آینده در واشنگتن خبر داده است، گفت: ما یک پیشنویس از توافقنامه را داریم که آن را به سه گروه خواهیم داد؛ شورای حاکمیت، شورای وزیران، «نیروهای آزادی و تغییر» و همچنین جنبشهای مسلح که توافقنامه صلح با دولت مرکزی سودان را امضا کردند و سپس این توافقنامه به شورای قانونگذاری ارائه میشود.
وی ادعا کرد که ۹۰ درصد نیروهای سیاسی سودان درباره عادیسازی روابط با اسرائیل مخالفتی ندارند.
البرهان همچنین گفت که وی با «صادق المهدی» «حزب ملی گرایی» مشورت کرده که او نیز تصریح کرده این توافقنامه توسط شورای قانونگذاری تصویب شود.
این در حالی است که المهدی شنبه گذشته در بیانیهای تاکید کرده بود عادیسازی روابط مقامات دولت انتقالی سودان با اسرائیل با منافع عالی ملی و موقعیت مردمی کشور در تضاد است و رهبر سودان نیز انصراف خود را از شرکت در کنفرانس وزارت امور دینی و اوقاف در خارطوم در اعتراض به توافق عادیسازی با رژیم صهیونیستی اعلام کرد.
چندین حزب سودانی از جمله «کنگره خلق» و «حزب بعث» توافقنامه عادیسازی روابط این کشور با رژیم صهیونیستی را محکوم و سایر احزاب و برخی جنبشهای مسلح از آن استقبال کرده اند.
توافق مقامات سودانی و صهیونیستی برای عادیسازی روابط در حالی صورت میگیرد که از امضای دو توافقنامه ابوظبی و منامه با تل آویو در واشنگتن بیش از یک ماه میگذرد؛ اقدامی که خشم و اعتراض های گسترده مردم عربی و اسلامی را با شعار خیانت به آرمان فلسطین و ادامه اشغال سرزمینهای عربی توسط اسرائیل به دنبال داشته است.
این در حالی است که با اعتراض های سراسری مردم سودان و مخالفت گروههای مختلف مردمی و سیاسی، رئیس شورای حاکمیت سودان با ادعای نقش این توافقنامه بر تامین منافع ملی سودان در صحنه بینالمللی اصرار زیادی بر اجرای این توافق دارد.