شیراز - ایرنا- تلف شدن تعداد زیادی از ماهیان رودخانه جره در منطقه کهمره شهرستان شیراز نگرانی دوستداران محیط‌زیست را برانگیخت، موضوعی که پیگیری آن نشان داد بازشدن یک دریچه کنترل شوری آب این رودخانه عامل تلف شدن ماهیان بوده است.

ابراهیم حیدری رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شیراز  روز سه شنبه با بیان اینکه بی تدبیری و رها سازی آب شور از حوضچه نمکی تعداد زیادی ماهی را به کام مرگ کشیدبا ابراز تاسف از تلف شدن تعداد زیادی از ماهی های رودخانه جره  گفت: کارشناسان محیط زیست شهرستان شیراز  با دریافت گزارش های محلی مبنی بر تلف شدن تعداد زیادی از ماهیان رودخانه جره در محدوده روستای رمقان تا مسقان کهمره سرخی   به محل مذکور اعزام شدند.

وی افزود: با بررسی های انجام شده، مشخص  شد  تعدادی از افراد نا آگاه اقدام به باز کردن دریچه حوضچه ای که به منظور مدیریت شوری رودخانه جره در حال اجرا است کرده و به مدت ۲ ساعت کل آب جمع شده در حوضچه تخلیه شده و ظاهرا ورود حجم زیادی آب شور به رودخانه در مدت زمان کوتاه باعث اتلاف ماهیان رودخانه شده است. 

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شیراز  ادامه داد: این افراد اظهار داشته اند این اقدام با هماهنگی سازمان آب منطقه ای فارس انجام شده است اما درستی و نادرستی این موضوع در حال بررسی است. 

حیدری افزود: طرحی با عنوان طرح مدیریت شوری رودخانه جره در محدوده گنبد نمکی رمقان توسط سازمان آب منطقه ای در محل در حال اجرا است.

وی افزود: این طرح شامل دو فاز بوده که در فاز اول آب های شور گنبد نمکی کنترل و جمع آوری می شود و  فاز دوم نیز شامل انتقال آب شور به پایین دست و حوضچه های تبخیری   خواهد بود. فاز اول در حال اجرا بوده و فاز دوم نیز در مرحله انجام مطالعات قرار دارد. 

حیدری ضمن اشاره به وارد شدن زه آب شور از طریق گنبد نمکی رمقان به رودخانه افزود : علاوه بر آن دو چشمه یکی با دبی۵ لیتر بر ثانیه و  دیگری با دبی ۲۰ لیتر بر ثانیه با شوری بسیار بالا  در محدوده مذکور موجب شوری آب رودخانه شده و  این آب را برای باغداری و کشاورزی ذینفعان زیردست رودخانه غیر قابل استفاده کرده است. 

این مقام مسوول تاکید کرد: بر اساس تحقیقات بعمل آمده افرادی که  اقدام به رهاسازی حجم زیادی آب شور در مدت زمان کوتاهی به رودخانه کرده اند شناسایی شده و پرونده در دست تشکیل و در حال ارجاع موضوع  به مراجع قضایی است. 

 حیدری خاطر نشان کرد: متولی جمع آوری و ذخیره آب شور در حوضچه احداث شده شرکت آب منطقه ای فارس بوده و بدیهی است  در اتفاق رخ داده بایستی مسوولان این شرکت پاسخ گو باشد.

توضیحات شرکت آب منطقه ای فارس

 شرکت آب منطقه ای فارس نیز با ارائه توضیحاتی در این باره اعلام کرد :  برداشت غیرمجاز آب از رودخانه جره ، انتقال آب به اراضی در محدوده گنبد نمکی رمقان و سپس نفوذ در رسوبات نمکی و انحلال این نمک ها در آب و در نهایت نشت و بازگشت این آبهای شور و بسیار غلیظ به رودخانه ، تخریب کیفی آب و متعاقب آن اختلال در چرخه آبیاری اراضی و باغات پایین دست را موجب شده است.

در ادامه این توضیحات آمده است : شرکت آب منطقه ای فارس در سال ۱۳۹۶ مطالعاتی را شروع کرد که هدف اصلی آن رفع مشکل کشاورزان پایین دست بود. این طرح در گام نخست، منجر به احداث یک حوضچه جمع آوری آبهای شور برگشتی از سازندهای نمکی شد.  در گام دوم قرار بر این شد که یک سامانه ، آبهای شور را  به محدوده خارج از محیط رودخانه انتقال دهد که متاسفانه قسمت دوم این طرح به دلیل کمبود اعتبارات محقق نگردید.

این شرکت مکاتبات متعددی را با مراجع ذی ربط جهت تخصیص اعتبار به منظور اجرای سامانه انتقال و تکمیل طرح فوق انجام داده است لیکن هنوز اعتبار کافی تخصیص داده نشده است.عدم تخصیص اعتبار و نتیجتا عدم اجرای سامانه انتقال موجب ناقص ماندن طرح شده است.

در پایان این توضیحات آمده است : با توجه به شور شدن جریان آب رودخانه در محدوده   پایین دست گنبد یا سازند نمکی و احتمال صدمه زدن به اراضی کشاورزی ،تصمیم بر آن گرفته شد که برای کنترل کیفی آب رودخانه، آب های شور برگشتی موقتا در حوضچه ساخته شده ذخیره شود و در زمانی که آب رودخانه جهت کشاورزی مصرف نمی گردد، به صورت تدریجی و با آبدهی بسیار کم رها سازی شود.