به گزارش ایرنا، آمریکا و گروه طالبان دهم اسفند ماه سال ۱۳۹۸ توافقنامه صلحی را امضا کردند که به گفته زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان طالبان طی آن متعهد شده بودند خشونتها را کاهش داده و رابطه خود را با گروه تروریستی القاعده قطع کنند که امروز هر دو این تعهدات زیرپا گذاشته شد.
از سوی دیگر ابعاد پنهانی این توافقنامه در افغانستان و همینطور کشورهای منطقه نگرانیهایی را ایجاد کرده است. این موضوع که چه موارد و بخش های ناگفته و پنهانی در این توافق گنجانده شده که دولت افغانستان و کشورهای همسایه و منطقه از آن بی خبرند، موجب نگرانی است.
زلمی خلیلزاد پس از امضای توافق آمریکا با گروه طالبان در سفری به کابل و در مصاحبهای با خبرگزاری طلوع نیوز افغانستان گفته بود که طالبان به مراکز ۳۴ استان این کشور هرگز حمله نمی کنند و خشونتها را نیز به صورت قابل ملاحظه ای کاهش خواهند داد.
اما حمله انتحاری با خودرو بمب گذاری شده در شهر فیروزکوه مرکز استان «غور» در ۲۷ مهرماه که طی آن ۱۲ نفر کشته و ۱۰۰ تن دیگر زخمی شدند و حمله به شهر لشکرگاه مرکز استان هلمند در ۲۱ مهرماه که در آن نیز بیش از ۳۵ هزار نفر مجبور به ترک منازل خود شدند، نمونه دیگری از دروغین بودن صلح آمریکایی است.
همچنین جمعه گذشته یک مهاجم انتحاری یک مرکز آموزشی در شهر کابل را هدف قرار داد که طی آن ۳۰ دانش آموز کشته و ۷۰ تن دیگر زخمی شدند. همچنین حمله با خودرو بمب گذاری شده به شهر خوست مرکز استانی به همین نام که در آن نیز بیش از ۳۷ نفر کشته و زخمی شدند، ادامه صلح آمریکایی و کشتار مردم بیگناه افغانستان است.
از سوی دیگر، کشته شدن یکی از اعضای رهبری القاعده در حمله نیروهای امنیت ملی افغانستان در شهرستان «اندر» استان غزنی با چند تن دیگر نشان می دهد رهبران القاعده هنوز هم کنار طالبان حضور دارند و در حال همکاری با یکدیگر هستند.
وقوع حوادث اخیر موجب شده است مردم و دولت افغانستان کوچکترین امیدی به صلح آمریکایی نداشته باشند.
حتی نماینده آمریکا در امور افغانستان نیز از شکست گفتوگوها سخن گفته است. به گزارش طلوع نیوز، خلیل زاد در آغاز سفر خود به منطقه با ابراز ناامیدی از مذاکرات صلح، اعلام کرده است که من با ناامیدی به منطقه برگشتم و دریچه دستیابی به تفاهم سیاسی برای همیشه باز نخواهد بود.
وی در توییتر خود نوشته است که سازشناپذیری و امتناع از ترک خصومت و عدم همکاری سیاسی، زمینهساز جنگ است.
در همین حال «گل احمد نورزاد» عضو مجلس نمایندگان افغانستان نیز گفت که مردم از صلح آمریکایی ناامید شده اند و افزایش روز افزون کشتار و حملات بیامان علیه مردم بیگناه، هرگونه صلحی را با خطر مواجه کرده است.
«مسعود اندرابی» سرپرست وزارت کشور افغانستان نیز در پی حملات اخیر در استان های غور، هلمند، کابل و خوست گفته است که فرصت برای صلح در حال از دست رفتن است و نیروهای دولتی به حملات پاسخ خواهند داد.
«رحمت الله نبیل» رییس سابق اداره امنیت ملی افغانستان و یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته این کشور نیز در صفحه فیسبوک خود نوشت که صلح نیابتی در افغانستان به سوی مرحله خطرناکی در حرکت است و بهای سنگینی به دنبال خواهد داشت.
گزارش اخیر سازمان ملل متحد نیز نشان می دهد که در سایه صلح آمریکایی تنها طی چند هفته اخیر ۴۰۰ نفر در این کشور بر اثرحملات انتحاری و انفجار بمبهای کنار جادهای جان باخته و یا زخمی شده اند.
در گزارش یوناما آمده است که آغاز روند گفتوگوی صلح دوحه نیز تاثیری بر کاهش تلفات غیرنظامیان نداشته است.
آمریکاییها همواره از نام صلح، حقوق بشر و مبارزه با تروریسم برای رسیدن به اهداف خود استفاده ابزاری استفاده کرده اند و اکنون ادعای دروغین آنها در مورد مبارزه با تروریسم و صلح در افغانستان برای همگان آشکار شده است.
صلحی که امروز آمریکایی ها در افغانستان بدنبال آن هستند نیز در راستای جمع آوری و پر کردن صندوق رای دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا است و بدون شک با پشت سرگذاشتن انتخابات آمریکا، تغییراتی در روند آن بوجود خواهد آمد.