در ژانویه ۲۰۱۸ و هنگامی که ترامپ در اظهار نظری شرم آور کشورهای آفریقایی را "چاله کثافت" خواند، موجی از اعتراض نسبت به نگاه تحقیرآمیز رئیس جمهوری آمریکا نسبت به آفریقا سراسر این قاره فرا گرفت. البته این تنها آغازی بر بی تفاوتی های چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا نسبت به قاره آفریقا بود.
ترامپ در طول ۴ سال ریاست جمهوری هرگز به آفریقا سفر نکرد و تنها با ۲ رئیس جمهوری آفریقایی در کاخ سفید ملاقات کرد که آن هم شامل دو کشور انگلیسی زبان نیجریه و کنیا بود. در دوره او پست معاونت آفریقایی در وزارت خارجه آمریکا، ۲ سال بدون صاحب مانده بود که در نهایت هم با انتصاب "تیبور نگی" سفیر سابق آمریکا در اتیوپی و گینه، چندان نتیجه ای از این معاونت عاید دیپلماسی آمریکایی نشد.
ترامپ رسما اعلام کرد که در پی خروج نیروهای ارتش آمریکا از ۳۴ پایگاه نظامی این کشور در قاره آفریقا به خصوص از منطقه پرتنش صحرای آفریقا است و درباره این موضوع با اعتراض فرانسه نیز مواجه شد که کاخ سفید را به پایبندی به تعهدات مالی و امنیتی و لجستیکی در مقابله با تروریسم فرا می خواند.
ترامپ امتیازات تجاری و معافیت های گمرکی به نام اگوا (AGOA) را که با تصویب کنگره در سال ۲۰۰۰ به برخی از کشورهای آفریقایی داده شده بود در مورد برخی کشورها از جمله کامرون لغو کرد. در ضمن با خروج ترامپ از معاهدات بین المللی از جمله معاهده آب و هوایی پاریس، آمریکا به تعهداتش برای پرداخت کمک های مالی به کشورهای آفریقایی عمل نکرد که این مسئله نیز مورد اعتراض اتحادیه آفریقا و کشورهای آفریقایی بود.
در زمینه رقابت اقتصادی با چین نیز، ترامپ در قاره آفریقا نتوانست از رشد روزافزون حضور چینی ها جلوگیری کند. چینی ها حتی در برخی نقاط از جمله جیبوتی اقدام به استقرار پایگاه نظامی نیز کرده اند. روس ها نیز در مناطقی چون آفریقای مرکزی به طور مستقیم حضور نظامی خود را تثبیت نمودند و در پایگاه های خود به آموزش نیروهای طرفدار خود می پردازند.
در دوره ترامپ همچنین شاهد تقویت دولت های دیکتاتوری و تضعیف دموکراسی در آفریقا بوده ایم. جالب است که در زمینه اهانت به آفریقایی ها حتی همسر رویس جمهور آمریکا نیز کارنامه بدی از خود به جای گذاشت. در ۲۰۱۸ و در جریان سفر ملانیا ترامپ به کنیا، موجی از اعتراضات نسبت به کلاه مدل استعماری بانوی نخست آمریکا در بین کنشگران اجتماعی آفریقا و رسانه های فرانسوی راه افتاده بود.
در کل، پس از آنکه دولت اوباما-از نظر برخی کارشناسان-کارنامه ای موفق در قاره آفریقا از خود بر جای گذاشت، سیاست های ترامپ که مبتنی بر گونه ای از نژادپرستی و یکجانبه گرایی و خودمحوری است، باعث شد که در حال حاضر ساکنین قاره آفریقا، بیش از هر کس دیگری در جهان در انتظار سقوط دولت ترامپ باشند، آرزویی که شاید تا ساعاتی دیگر عملی شود.