به گزارش روز یکشنبه وزارت جهاد کشاورزی، «مریم جلیلیمقدم» افزود: به درخواست کشورهای اتحادیه اروپا، اوراسیا، ترکیه و هند، گواهی بهداشت عاری بودن منطقه و مبدا تولید از آفات و بیماریهای قرنطینهای جایگزین گواهی بهداشت گیاهی عاری بودن محمولههای صادراتی از آفات و بیماریهای قرنطینهای میشود.
وی اظهارداشت: امسال، کارشناسان قرنطینه سازمان حفظ نباتات کشور به در خواست کشورهای مقصد صادرات، علاوه بر بررسی محمولههای گیاهی صادراتی در پستهای قرنطینهای مرزی یا انبارها، مبدا تولید در باغات و مزارع را در طول فصل رویش گیاه از نظر آفات و بیماریهای قرنطینهای ردیابی، پایش و بررسی میکنند.
جلیلیمقدم با بیان این که اقدامات برای صدور این گواهی بهداشتی منجر به افزایش دقت در بررسی و کنترل آفات و بیماریهای قرنطینه ای در محصولات صادراتی می شود، اظهار داشت: هنگام بررسی محمولههای گیاهی صادراتی در مرزها و انبارها، ممکن است درصدی از آفات به دلیل خطای انسانی در نمونهبرداری کشف نشود، از این رو با بررسی مبدا تولید در باغات و مزارع در طول فصل رویش، امکان خطا به شدت کاهش مییابد و صادرات و واردات راحتتر و با ایمنی بالاتری انجام میگیرد.
مدیرکل دفتر قرنطینه سازمان حفظ نباتات کشور، جایگزینی این شیوه جدید برای گواهی کردن محصولات گیاهی عاری از آفات و بیماریهای قرنطینهای در حوزه صادرات و واردات را به منظور عبور از کشاورزی سنتی به مدرن اجتنابناپذیر و ضروری برشمرد.
وی ادامهداد: اگرچه اجرای این شیوه گواهی در سالهای نخست اجرا ممکن است سخت باشد، اما اقدامی تخصصی است و به تجارت محصولات کشاورزی کمک میکند.
جلیلیمقدم گفت: برای اجرایی شدن و توسعه این شیوه گواهی در حوزه صادرات و پایش و بررسی مبدا تولید از آفات و بیماری های قرنطینه ای در طول فصل رشد، باید یک انقلاب کشاورزی در کشور رخ دهد و از این رو به فعالیتهای قرنطینه ای، امکانات و متخصصان بیشتری نیاز است.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه پارسال کشورهای عضو اتحادیه اروپا و اوراسیا برای واردات محصولات کشاورزی از ایران درخواست این گواهی بهداشتی را داشتند، ادامهداد: امسال ترکیه، هند و اندونزی نیز برای واردات محصولات گیاهی از سازمان حفظ نباتات کشور، این گواهی بهداشتی را درخواست کردهاند و پیشبینی میشود اکثر کشورها به این سمت حرکت کنند.
وی درباره اینکه آیا ایران نیز برای واردات محصولات کشاورزی مورد نظر خود، از کشورهای مبدا تولید، چنین گواهی را درخواست میکند، افزود: اکنون برای واردات ذرت از آرژانتین و پیاز گیاهان زینتی از هلند، گواهی بهداشت عاری بودن مبدا تولید از آفات و بیماری های قرنطینهای، درخواست شده است.
جلیلیمقدم درباره راهاندازی پستهای جدید قرنطینهای در مرزهای کشور، گفت: این اقدام در سال جهش تولید با هدف تسهیل و تسریع در امر صادرات و با توجه به نیاز گمرکات کشور انجام شده است.
وی بیانداشت: امسال در مرز ریلی «رازی» در استان آذربایجان غربی و در مرز استان سیستان و بلوچستان، پستهای جدید قرنطینهای جدید راهاندازی شد و بهزودی یک پست قرنطینهای دیگر در مرز استان آذربایجان غربی ایجاد خواهیم کرد.
به گزارش ایرنا، ۲۱ میلیون تن محموله گیاهی وارداتی و صادراتی در ۶ ماهه نخست امسال تحت اعمال مقررات و ضوابط قرنطینهای سازمان حفظ نباتات کشور قرار گرفت.