سیدهاشم فاطمی روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: با وجود اینکه در سالهای اخیر مدیریت مصرف در بخش منابع آب زیرزمینی به خوبی انجام شده است و این استان بیشترین سطح آبیاری تحت فشار نسبت به اراضی را در کشور به خود اختصاص داده، اما اُفت شدید منابع آب زیرزمینی استفاده از این منابع را با محدودیت شدید مواجه کرده است.
بنا بر اعلام سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری، تاکنون از مجموع ۱۱۸ هزارهکتار اراضی آبی استان، ۶۵ هزار هکتار معادل ۵۶ درصد از این اراضی به سیستمهای نوین آبیاری مجهز شده که سهم دولت تدبیر و امید از این میزان، ۲۵ هکتار بوده است.
وی تعداد چاههای غیرمجاز این استان را کمتر از ۵۰ حلقه اعلام کرد و گفت: همچنین با نصب کنتورهای هوشمند، میزان آب برداشتی از دشتها تحت کنترل است اما بحرانی شدن دشتها، بیشتر مناطق استان را در آینده نزدیک با کمبود جدی آب مواجه میکند.
فاطمی با بیان اینکه در حوضه آبی بهشتآباد ۶ دشت استان ممنوعه و ممنوعه بحرانی است، تصریح کرد:هماینک از ۱۰ دشت اصلی استان، دشتهای شهرکرد، خانمیرزا، بروجن- فرادنبه، سفیددشت، شلمزار و جونقان- فارسان ممنوعه بحرانی است.
این کارشناس صنعت آب خاطرنشان کرد: همچنین چهار دشت کیار، گندمان، بلداجی و لردگان نیز ممنوعه است و با تشدید خشکسالی به زودی به ممنوعه بحرانی تبدیل میشود.
فاطمی خاطرنشان کرد: طی ۳۰ سال گذشته سطح آبهای زیزمینی در دشت خانمیرزا ۳۰ متر، در دشت شهرکرد ۱۸ متر، سفیددشت۲۶ متر، و دشت بروجن ۱۰ متر افت کرده است.
وی، وضعیت منابع آب سطحی این استان را نیز ناگوار ارزیابی کرد و گفت: مدیریت ناصحیح سبب شده تا آب ذخیره شده در پشت سدهای مهم استان نیز کاهش چشمگیری داشته باشد.
این کارشناس حوزه آب ادامه داد: با وجود اینکه در سال آبی ۹۷-۹۸ شاهد بارش خوبی بودیم و در ۹۸-۹۹ نسبت به یک دهه خشکسالی استان بارش به نسبت بهتری را شاهد بودیم و حجم آب سد زایندهرود به ۳.۳ میلیارد مترمکعب رسید اما رهاسازی غیرکارشناسی، اکنون این سد را با چالش جدی مواجه کرده است.
فاطمی ادامه داد: آورد آب در سد زایندهرود به دلیل رعایت نکردن برنامههای ابلاغی وزارت نیرو در میزان آب رها شده از سد زایندهرود در سال آبی ۹۸-۹۹ که بیش از ۴۵۰ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه بود، باعث تخلیه شدید آب زایندهرود شده و اکنون حجم سد کمتر از ۲۰۰ میلیون مترمکعب است
وی خاطرنشان کرد: این موضوع موجب شده تا امنیت آب شرب به مخاطره بیفتد و تامین آب کشاورزی با تنش جدی روبرو شود و سهم حقآبه تالاب گاوخونی رعایت نشود.
این کارشناس مسائل آب با بیان اینکه یک هزار و ۹۲۳ کیلومتر از مساحت زیرحوضه آبریز تالاب گاوخونی در این استان قرار دارد، تصریح کرد: ضعف در مدیریت منابع آب سطحی و خشکسالیهای یک دهه گذشته سبب شده تا این حوضه آبریز با کسری قابل توجه منابع آب مواجه شود.
فاطمی تصریح کرد: همچنین ۱۳ هزار و ۶۴۲ کیلومتر از مساحت آبریز کارون بزرگ در چهارمحال و بختیاری قرار دارد که خشکسالیها اخیر نیز این حوضه را با کاهش شدید منابع آبی روبرو کرده است.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری با یک درصد از مساحت کل کشور در بستر سلسله جبال زاگرس قرار دارد. این استان با توجه به مساحت کم، نقش مهمی در تولید آب شیرین کشور ایفا می کند و سرچشمه ۲ رودخانه بزرگ کارون و زاینده رود و سرچشمه بخشی از رودخانه دز است.
اما با توجه به ماهیت کوهستانی منطقه، بخش زیادی از بارندگیهای باران به شکل رواناب به سرعت از این استان خارج می شود و به استانهای اصفهان و خوزستان سرریز میشود و سفرههای زیرزمینی که با بارش برف تغذیه می شود، تامینکننده بخش زیادی از نیاز آبی این استان است. اما خشکسالیهای اخیر و تغییر الگوی بارش از برف به باران به شدت منابع آب زیرزمینی این استان را به چالش کشیده است و دشت های این استان در وضعیت ناگواری قرار دارد.