روزنامه اعتماد ۲۴ آبان در یادداشتی به قلم کوروش احمدی نوشت: بهرغم اظهارات عجیب پمپئو، وزیرخارجه ترامپ، در یک مصاحبه مبنی بر «گذار روان به دولت دوم ترامپ»، با شمارش آرای بیشتر در ۵ ایالت کلیدی بر فاصله بایدن با ترامپ افزوده شده است. بایدن تا جمعه با حدود ۲۰ هزار رای در ویسکانسین، ۶۰ هزار رای در پنسیلوانیا، ۱۴۵ هزار رای در میشیگان، ۱۵ هزار رای در جورجیا و ۱۱ هزار رای در آریزونا از ترامپ جلوتر است. مطابق قوانین جورجیا و آریزونا، بازشماری تنها به ترتیب در صورت نیم و یک دهم درصد تفاوت در آرای دو رقیب انجام میشود. بر این پایه، تنها قرار است در جورجیا بازشماری دستی انجام شود. در مجموع، تفاوت رای دو رقیب در حدی است که با توجه به تجربه گذشته، نمیتواند در اثر بازشماری آرای چیزی بیش از چند صد رای تغییر کند. لذا، حتی در جورجیا هم محتمل نیست که ۱۵ هزار رای مازاد بایدن در اثر بازشماری تغییر چندانی بکند. این تغییر نیز معلوم نیست الزاما به سود ترامپ باشد. در چنین شرایطی، امید ترامپ و حامیان او عمدتا به دعاوی حقوقی است که در ۵ ایالت مطرح کرده و مدعی تقلب سیستماتیک در انتخابات شدهاند. اما اسناد و مدارکی که برای اثبات دعاوی خود ارایه کردهاند، چندان جدی و قوی نیستند.
ساختگی بودن برخی از اسناد و مدارک اثبات شده، برخی صرفا ادعاهای برخی افراد است و برخی دیگر صرفا ادعاهایی است که بیشتر به تئوریهای توطئه پهلو میزند. در مواردی حتی اگر شواهد عینا پذیرفته شود، چیز در حد اظهارات تعدادی رایدهنده و ناظر صندوق در معدود حوزههای پراکندهای در سطح کشور نیست. دامنه و گستره هیچ یک از ادعاها و مدارک مطرح شده، در حدی نیست که بتواند حاکی از تقلب سیستماتیک یا گسترده باشد و فاصله زیاد بایدن از ترامپ در شماری از ایالات کلیدی و تعیینکننده برای نتیجه انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد. برخی پیروزهای احتمالی تیم حقوقی ترامپ نیز در حدی نخواهد بود که تاثیر قابل توجهی بر نتایجی که تاکنون حاصل شده، داشته باشد. مثلا وکلای ترامپ در ایالت نوادا مطالبه حقوقی خود برای توقف استفاده از یک نرمافزار شمارش رای را صرفا بر اظهارات یک زن رایدهنده ۸۰ ساله مبنی بر تشخیص نادرست امضای او توسط نرم افزار مربوطه استوار کردهاند.
یا در دعوای دیگری در میشیگان، وکلای جمهوریخواهان بر مبنای ادعای تنها یک رایدهنده مدعی شدهاند که یک مامور در یک حوزه رایگیری به رایدهندگان توصیه میکرده که به بایدن رای دهند. سخنگوی کاخ سفید نیز تایید کرد که مدارک تیم حقوقی ترامپ شامل ۲۰۰ شهادتنامه است که توسط ۲۰۰ رایدهنده واقعی ارایه شده است. بعد از ارایه این شهادتنامهها به دادگاه فدرال در میشیگان مشخص شد که عمدتا حاوی شکایت ناظران جمهوریخواه در شماری از حوزهها در میشیگان است که از رفتار مسئولین حوزهها شکایت داشتهاند. برخی اعتقاد دارند که تشبثات حقوقی تیم ترامپ عمدتا با هدف به تاخیر انداختن تایید نتیجه انتخابات در ایالات کلیدی است. گفته میشود که تیم ترامپ امیدوار است از این طریق شانس آن دسته از مجالس ایالتی را که در کنترل جمهوریخواهان است، برای تعیین اعضای کالج انتخاباتی ایالت بدون توجه به نتیجه آراء عمومی افزایش دهد. در چنین شرایطی، بیدلیل نیست که شمار زیاد و رو به افزایشی از رهبران کشورهای مختلف به بایدن تبریک گفته و با او تلفنی گفتوگو کردهاند. جهان طی ۱۰ روز گذشته روشن کرد که آماده کار با بایدن است.
رهبران دمکراسیهای غربی به شمول سران آلمان، کانادا، فرانسه، انگلیس، استرالیا، ایرلند و ... به سرعت به ترامپ تبریک گفتند و اغلب تلفنی نیز با او صحبت کردند. ژاپن و کره جنوبی و هند نیز چنین کردند. برخی دیگر مانند سران دولتهای اسراییل، عربستان، امارات، ترکیه و... اغلب با تاخیر پیروزی بایدن را تبریک گفتند. پیوستن رهبر چین به این جمع با یک تاخیر تقریبا ده روزه قابل توجه بود. بهطور کلی، رهبرانی که روابط نزدیکی با ترامپ داشتند، یا در تبریک گفتن به بایدن بسیار کند عمل کردند یا هنوز به او تبریک نگفتهاند. سکوت رهبران روسیه، برزیل و مکزیک در این رابطه قابل توجه است. در حالیکه وزارت خارجه امریکا بهطور سنتی برقراری رابطه بین رییسجمهور منتخب با رهبران جهان را هماهنگی و تسهیل میکند، اینبار هیچ اقدامی در این رابطه انجام نداده و ظاهرا پیامهای دریافتی از رهبران دیگر کشورها را نیز به ستاد بایدن ارسال نکرده است.