تهران- ایرنا- سخنگوی کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس گفت: سلایق شخصی در طرح شفافیت آرای نمایندگان بیشتر از دلایل کارشناسی لحاظ شده و پختگی لازم را ندارد.

«سمیه محمودی» روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا اظهارداشت: از زمان آغاز به کار مجلس یازدهم، موضوع شفافیت آرا نمایندگان مطرح بود و طرح ۱۰ ماده ای نیز در این باره آماده شد که به هیات رییسه مجلس ارجاع شده است.

سخنگوی کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس افزود: در این طرح حد نصاب تشکیل هر کمیسیون، شفافیت حضور و غیاب نمایندگان در صحن و کمیسیون، اعلام آرای نمایندگان به عنوان موافق، مخالف و ممتنع و افرادی که در رای گیری شرکت نکردند شفاف شده و طبق طرح باید تا پایان همان روز رای‌گیری اعلام شود.

وی تصریح کرد: طبق این طرح بعضی از موارد به دلیل مسائل امنیتی به صورت علنی مطرح نمی‌شود و در صورتی که وزیر، مقام بالای هر دستگاه یا یک چهارم اعضای کمیسیون درخواست کنند، این امکان وجود دارد که جلسه مجلس به صورت غیرعلنی برگزار شود.

نماینده شهرضا و دهاقان با تاکید بر اینکه این طرح ایرادهای زیادی دارد و هنوز به پختگی کامل نرسیده است، افزود: به رغم اینکه در جلسات کمیسیون از نزدیک در روند بررسی طرح حاضر بودم ولی معتقدم این طرح پختگی لازم را ندارد و شاید یکی از دلایلی که همکاران بر تصویب این طرح  اصرار دارند، فشارهای بیرونی است.

وی یادآورشد: یکی از موارد مهمی که در این طرح نادیده گرفته شده، عدم صیانت از آرای نمایندگان است. به نظر می رسد جایگاه نمایندگان در این طرح دیده نشده و همین امر احتمالا باعث عدم اقبال نمایندگان به این طرح در جلسه علنی می‌شود.

سخنگوی کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس با اشاره به اینکه برای به تصویب رای، نیاز به دو سوم آرا نمایندگان است، عنوان کرد: از آنجا که این طرح کامل نیست شاید نیاز به بازگشت به کمیسیون و تجدید نظر داشته و من به عنوان سخنگوی کمیسیون اعلام می‌کنم که این طرح پخته نیست.

نماینده مردم شهرضا و دهاقان ادامه داد:‌ به عنوان مثال من که عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هستم، نمی‌دانم در کمیسیون عمران برای چه طرح‌هایی، چه مسائلی گفته شده یا چه مقدار وقت گذاشته شد تا آن طرح به تصویب برسد. در نتیجه بر اساس نظر مرکز پژوهش‌ها، ‌نظر کمیسیون، نمایندگان موافق و مخالف که در صحن درباره هر طرحی سخنرانی می‌کنند و نظر دولت رای خود را می‌دهم. اما سوال این است که آیا از این رای صیانت خواهد شد؟

وی با بیان اینکه باید برای رسیدن طرح به پختگی و جامعیت لازم، باید بیشتر وقت گذاشت، گفت: در این طرح سلایق شخصی بیشتر به جای دلایل کارشناسی لحاظ شده است. یعنی نظر مرکز پژوهش‌ها در این طرح بیشتر شخصی بوده و اگر قرار است از رای یک نماینده صیانت شود، باید قانون انتخابات نیز به موازات آن تغییر کند.

محمودی با یادآوری این که این طرح کاربردی نیست و سب تحول در جامعه نمی‌شود، ‌ ادامه داد: البته این طرح ممکن است در کلیات تصویب شود ولی به اعتقاد من در جزئیات به کمیسیون برگشت داده می‌شود.

سخنگوی کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس درباره موضوع پخش جلسات کمیسیون‌های مجلس که در این طرح عنوان شده است، ‌گفت: به عنوان مثال جلسات کمیسیون مانند جلسات علنی، از رادیو و حتی در صورت امکان از شبکه ملی پخش شده یا در پایگاه اطلاع رسانی مجلس بارگذاری می‌شود.

وی درباره شفافیت سفرها و ماموریت‌های خارجی و داخلی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم گفت: بر اساس این طرح گزارش هر سفر اعم از هزینه‌ها، اهداف، اتفاقاتی که رخ داده و نتایج آن باید توسط نماینده‌های که به ماموریت رفتند به هیات رئیسه اعلام و هیات رئیسه باید در مدت یک هفته پس از ماموریت، آن را منتشر کند. البته در صورتی که نظر کمیسیون به انتشار آن نباشد، اطلاعات مذکور فقط به هیات رئیسه و اعضای کمیسیون ارائه می‌شود.

نماینده مردم شهرضا و دهاقان با بیان اینکه طبق این طرح غیبت نماینده در صحن و کمیسیون باید به اطلاع عموم برسد، گفت: طبق این طرح مسائل اجتماعی و منطقه‌ای به صورت غیرعلنی در صحن و کمیسیون برگزار می‌شود و مسائل کلان و کلی برای عموم اطلاع و پخش می‌شود.

محمودی درباره اینکه آیا این مسائل مطرح شده سبب کارآمدی مجلس خواهد شد یا خیر؟ گفت:‌ طبق این طرح نمایندگان بدون مطالعه وارد صحن نمی‌شوند و درباره هر مسئله‌ای مطالعه دارند یا حداقل باید طرح‌ها و لوایح را یک بار مطالعه کرده باشند.