به گزارش ایرنا بعد از شیوع کرونا و همهگیری جهانی این ویروس تاکنون همواره بر استفاده از ماسک تاکید شده است و اکثر مردم الان ماسک میزنند مگر عدهای که اساسا کرونا را جدی نمیگیرند.
مشاهدات میدانی در خراسان جنوبی و شهر بیرجند نشان میدهد که بندرت فرد بدون ماسک در اجتماع پیدا میشود اما آمار بروز و شیوع کرونا در این استان همچنان بالا است که باید سایر عوامل انتقال و گردش ویروس را هم در نظر داشت.
طبق گفته کارشناسان و مسوولان بهداشت و درمان، جمعهای خانوادگی یکی از مهمترین علل شیوع ویروس کرونا در سراسر کشور بوده و در این بین برگزاری مراسم عروسی و عزا مزید بر علت شده است.
هر چقدر شمار زیادی از مردم در کوچه و بازار ماسک بزنند و دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند، تا زمانی که فاصلهگذاری اجتماعی و سایر نکات بهداشتی رعایت نشود، ماسک به تنهایی کارگشا نخواهد بود.
چنانکه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بتازگی در جمع خبرنگاران گفت: از ابتدای مهر ماه امسال تاکنون ۶۷.۲ درصد موارد جدید ابتلا به کرونا در استان خراسان جنوبی از طریق انتقال خانوادگی و ۲۴ درصد در محل کار بوده است.
کامبیز مهدیزاده افزود: براساس بررسیهای انجام شده از ابتدای مهر امسال با شروع پیک سوم کرونا ۶۷.۲ درصد موارد جدید ابتلا در خراسان جنوبی، انتقال خانوادگی بوده است به این معنا که انتقال در این محیط از دسترس ما خارج است و مردم باید رعایت کنند.
وی اظهار داشت: همچنین در این مدت ۳.۸ درصد مبتلایان کرونا دارای سابقه مسافرت، ۲۴ درصد آلودگی در محل کار و ۴.۹ درصد به دلیل حضور در اجتماع مبتلا شدهاند.
از این روست که متخصص بیماریهای عفونی و پزشک نام آشنا در بیرجند از هم استانیهای خود درخواست کرد برای اینکه بتوانیم جلوی گسترش بیماری و بخشهای بیمارستانی را بگیریم تا جایی که امکانپذیر است فقط با زدن ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و شستن مداوم دستها، به سیستم نظام سلامت کمک کنند.
دکتر فرشید عابدی گفت: متاسفانه به دلیل طولانی شدن این بیماری و خستگی مردم، دورهمیهای خانوادگی و رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی افزایش پیدا کرده است.
وی اظهار داشت: در ماههای اول شیوع بیماری کرونا، فقط یک بخش بیمارستان درگیر این بیماری بود که در اپیدمی خرداد ماه به ۲ تا سه بخش رسید و اکنون تمامی بخشهای طبقه اول بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند به بیماران کرونا اختصاص پیدا کرده است.
متخصص بیماریهای عفونی گفت: قدرت سرایت و بیماریزایی ویروس کرونا بین ۳ تا ۹ برابر افزایش پیدا کرده و در موج اخیر بیماری، تاخیر در مراجعه به بیمارستانها یکی از عوامل مهم بدحال شدن بیماران است.
بازار سرپوش و سادسی بیرجند یکی از نقاط جمعیتی این شهر است که روزانه بازاریان، مشتریان و رهگذران زیادی را در خود جای میدهد اما این روزها به قول بازاریان کساد است.
آنجا که رفتیم بازاری، مشتری و رهگذر همه ماسک زدهاند اما هر کدام تصویری متفاوت از این وضعیت در ذهن میپروراند.
زن میانسالی که مشغول دستفروشی است، ۲ ماسک سیاه و سفید را زده و علت آن را مقتضیات کارش بیان میکند.
او گفت: چون ویترینی برای فروش ندارم خریدار مجبور به نشستن است و فاصله اجتماعی رعایت نمیشود هرچند به کسانی که ماسک ندارند، تذکر میدهم.
وی افزود: اگر همه رعایت کنند این ویروس بخت بر میبندد و گرنه "بخت خیلیها را بی بخت خواهد کرد".
محمد کاظمی یکی از رهگذرانی است که در جست و جوی کالای مورد نظر در بازار میچرخد و معتقد است ماسک باید به فرهنگ عمومی تبدیل شود.
وی گفت: خیلیها هنوز روش استفاده صحیح از ماسک را نمیدانند و شاید همین ماسک سبب بیماری آنها میشود.
این شهروند از مسوولان و رسانهها خواست که بیشتر روی مسایل آموزشی تمرکز کنند و افزود: ماسک کم کم به یک فرهنگ در خراسان جنوبی تبدیل میشود ولی متاسفانه مهمانیهای خانوادگی و دورهمیها برقرار بوده و فرهنگسازی در این زمینه کمی دشوار است.
کاظمی در ادامه از مردم درخواست کرد نسبت به جان خود و همنوعانشان بیتفاوت نباشند و آمارها برایشان تبدیل به عادت نشود.
کسادی بازار بدتر از کرونا
یکی از بازاریان هم در این گفت و گو کسادی بازار را بدتر از کرونا دانست و گفت نه تنها سرمایه را از دست میدهیم بلکه برای اجاره بهای مغازه هم ماندهایم.
فرشاد پنبه کار ادامه داد: حتی اگر از خرج خانواده هم بگذریم مجبور به پرداخت اجاره بها هستیم تا بتوانیم بمانیم و با اجرای محدودیتهای جدید مسوولان باید تدبیری برای اصناف بیندیشند.
وی گفت: مردم اگر مسایل بهداشتی را به خوبی رعایت کنند کرونا تاثیر زیادی در زندگی روزمره نمیگذارد.
وی افزود: بهطور حتم ماسک زدن به تنهایی کافی نیست و باید همه نکات بهداشتی رعایت شود.
علی رمضانی یکی دیگر از رهگذران معتقد است رعایت پروتکلهای بهداشتی تکریم همنوع است زیرا باید نسبت به همنوعان و جامعه احساس مسوولیت داشته باشیم.
وی گفت: مردم نسبت به جان خود و دیگران حساس باشند که این مساله جزو آموزههای دینی ما است و بیتفاوتی نسبت به آن عواقب بدی خواهد داشت.
میزان ابتلا به کرونا در خراسان جنوبی ۲ برابر میانگین کشوری است
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در تازهترین تحلیل آماری روند بیماری کووید ۱۹ در استان خراسان جنوبی گفت: نرخ بروز موارد جدید بیماری کرونا در سه هفته اخیر روزانه در کشور ۱۳.۲ نفر به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و در استان خراسان جنوبی بیش از ۳۰ نفر بوده که ۲ تا ۳ برابر میانگین کشوری است.
محمد دهقانی افزود: نرخ بروز تجمعی بیماری کرونا در استان خراسان جنوبی به میزان قابل توجهی از میانگین کشوری بالاتر رفته و میانگین کشور در این زمینه ۸۸۲ مورد به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است در حالی که در خراسان جنوبی یک هزار و ۲۴۷ نفر است.
وی گفت: نسبت مرگ و میر به ازای تعداد آزمایشهای انجام شده مثبت ۴.۳ فوتی و در کشور ۵.۵ درصد است همچنین میزان مرگ و میر علیتی در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت از میانگین کشوری بالاتر رفته و از یکشنبه هفته گذشته میانگین کشوری ۴۸.۳ فوتی و در استان خراسان جنوبی ۵۴.۲ نفر گزارش شده است.
دبیر ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا بیان کرد: میزان بروز و شیوع کرونا در هشت شهرستان خراسان جنوبی از میانگین کشوری بالاتر بوده که نشان دهنده شدت آلودگی در این استان است و نرخ بروز بیماری کرونا مرتب در حال تغییر است و از ابتدای آبان در استان وضعیت رو به رشدی داریم.
وی افزود: بالاترین نرخ بروز بیماری به ترتیب مربوط به شهرستانهای طبس، بشرویه، بیرجند، سرایان، قاینات، فردوس، زیرکوه، درمیان، سربیشه، خوسف و نهبندان است که تا رتبه هشتم (شهرستان درمیان) نرخ بروز و ابتلا بالاتر از میانگین کشوری است.
دهقانی اظهار داشت: بعد از شیوع بیماری ناشناخته کرونا که همه دنیا را درگیر کرد، از اوایل مهر امسال در پیک سوم بیماری هستیم که روند افزایشی واضح و مشخص دارد و در پیک اول و دوم جزو استانهایی بودیم که خیلی درگیر بیماری نشدیم و جزو رتبههای آخر درگیری بودیم و خیلی فشار بر سیستم بهداشت و درمان وارد نشد اما در پیک سوم استانهایی که در پیکهای قبلی آلودگی کمتری داشتند در راس قرار گرفتند و شدت بیماری به میزان قابل توجهی بالاتر است.
وی گفت: استانهای یزد، سمنان، همدان و خراسان جنوبی در پیک سوم در بالای جدول ابتلای کرونا قرار دارند و استانهای گیلان، مازندران، قم و سایر مناطق که در پیکهای نخست و دوم میزان ابتلا و آلودگی بالایی داشتند، اکنون در ردههای پایینتر قرار گرفتهاند.
وی تاکید کرد: این نشان میدهد جا و مکان برای این ویروس مهم نیست و استان خراسان جنوبی به شدت آلوده است و هیچ جای پاک و با آلودگی پایین در استان وجود ندارد که آمارها نشان دهنده همین موضوع است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: مشخصه ویروس کرونا این است که قدرت سرایت بالایی دارد، در صورتی که میگوییم ۸۰ تا ۸۵ درصد بیماران مبتلا فاقد علائم یا دارای علائم خفیف هستند اما هر قدر موارد ابتلا افزایش یابد به همان میزان ۱۵ تا ۲۰ درصد مبتلایان علائم شدیدتری دارند در نتیجه افراد دارای علائم حاد تنفسی، موارد بستری به ویژه در بخش آی سی یو و همچنین میزان مرگ و میر هم افزایش مییابد.
وی گفت: هرچه میزان ابتلا زیاد شود، میزان مرگ و میر نیز افزایش پیدا میکند همانطور که میزان آلودگی در استان افزایش پیدا کرده، تاخیر در مراجعه به بیمارستانها نیز از علل افزایش مرگ و میر است همچنین خراسان جنوبی جزو استانهای سالمند است و بیشترین میزان مرگ و میر در افراد سالمند اتفاق میافتد.
دهقانی گفت: در خراسان جنوبی نیز میزان بستری بیماران کرونایی به شدت افزایش پیدا کرد و آمار بیماران حاد تنفسی بستری در استان که به ۹۰ تا ۱۰۰ مورد رسیده بود، اکنون به ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر افزایش یافته و به حدود پنج تا ۶ برابر قبل رسیده است.
وی افزود: تعداد موارد مثبت کرونا بستری در بیمارستانهای استان به ۴۰ تا ۵۰ مورد رسیده بود که اکنون بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ بیمار بستری هستند همچنین در بخش مراقبتهای ویژه نیز بیماران بستری از ۶ تا ۱۰ نفر به ۵۰ بیمار افزایش یافته است.
وی درباره بازرسی از اماکن عمومی، اصناف و اعمال محدودیتها در بخشهای مختلف گفت: در خراسان جنوبی نیز مانند سراسر کشور با اعمال محدودیتهای اصناف برای گروههای شغلی دو، سه و چهار و عدم فعالیت آنها بعد از ساعت ۱۸، روزهای اول و دوم بخشی از شهرستانها وضعیت خوبی نداشتند و رعایت نمیکردند.
وی با تاکید بر ضمانت اجرایی مصوبات ستاد ملی و استانی کرونا افزود: از هفته آینده محدودیتهای بیشتری در کشور و استان اعمال خواهد شد که ضمانت اجرایی آن مشخص و به استانها ابلاغ میشود.
دهقانی گفت: دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نقش نظارت بر اجرای محدودیتها را برعهده دارد و بعد از آن مراجع قضایی، نیروی انتظامی و سایر دستگاهها باید وارد عمل شده و موضوع را جدی بگیرند.
وی بیان کرد: رعایت محدودیتها و ضمانت اجرایی آن مورد درخواست ما از همه شهروندان و مردم است که باید این موضوع را جدی بگیرند چرا که این مسیری است که همه دنیا میرود و ما نیز ناگزیر هستیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: با تعطیلی اصناف، این قشر حرفهای زیادی برای گفتن دارند و شرایط اقتصادی مردم شرایط خوبی نیست، صنوف وام، قرض و چک دارند که باید فکر اساسی برای آنها بشود تا از تعطیلیها آسیب نبینند و مردم نیز باید رعایت کنند.
وی درباره برخی کارمندان مشکوک به کرونا گفت: مکاتبهای به تمامی دستگاهها و ادارات ارسال شده است به این معنا که افرادی که تست آنها مثبت شد باید ۱۴ روز در منزل قرنطینه باشند و افرادی که دارای علائم مشکوک هستند مرخصی استعلاجی داشته باشند.
دهقانی افزود: برای آن دسته از کارکنانی که دارای علائم خفیف سرماخوردگی هستند که منجر به انجام تست نشده است و اکنون آن را بیماری کرونا میدانیم مگر اینکه خلاف آن ثابت شود، نیز نباید سختگیری شود و برای مرخصی استعلاجی از فرد گواهی پزشک متخصص یا سی تی اسکن درخواست نشود.
خراسان جنوبی که اوایل شهریور امسال با افزایش بیماران تنفسی در این استان به وضعیت هشدار بازگشته بود، بیش از ۲ ماه است که در خیز سوم بیماری جزو استانهای در وضعیت قرمز قرار دارد.
به گفته مسوولان استان برگزاری مراسم و تجمعات خانوادگی، ترددهای درون استانی، فرارسیدن فصل برداشت محصول و حضور گروهی مردم در مزارع و باغات در افزایش آمار بیماران نقش قابل توجهی داشته است.
استفاده از ماسک به عنوان مهمترین وسیله حفاظتی در برابر ویروس کرونا از ماههای گذشته در استان خراسان جنوبی و شهر بیرجند فراگیر شده اما برای کنترل بیماری لازم است رعایت فاصلهگذاری نیز در تمامی فعالیتهای کار و زندگی مورد توجه قرار گیرد.
شمار جانباختگان قطعی بیماری کووید۱۹ در کشور به ۴۱ هزار و ۹۷۹ نفر و مجموع بیماران کرونایی در کشور به ۷۷۵ هزار و ۱۲۱ نفر رسیده است.