شیوع بیماری کرونا، از اسفند ماه سال ۹۸ تاکنون تداوم آموزش ها، سال تحصیلی و روند فعالیت معلمان، دانش آموزان و خانوادهها را از سالهای گذشته متفاوت کرده است. دانشآموزان در شرایط فعلی از بسیاری از فعالیتهای گذشته خود مانند بازی با همسالان، ورزش روزانه و حتی زنگ ورزش به دلیل قرنطینه خانگی و پیشگیری از ابتلا به کرونا منع شدهاند و بیشتر وقت خود را در سامانه شاد برای تحصیل یا انجام بازیهای کامپیوتری در فضای مجازی میگذرانند.
در واقع در شرایطی که تحرک دانشآموزان به حداقل ممکن رسیده است، این مساله علاوه بر کاهش نشاط، آنها را در معرض بروز انواع بیماریهای غیرواگیر از جمله چاقی و به دنبال آن دیابت، فشار خون و چربی قرار داده است.
بر اساس آخرین آمارهای مسوولان وزارت آموزش و پرورش از سنجش دانشآموزان، ۲۱.۲ درصد دانش آموزان و ۱۴ درصد نوآموزان دارای اضافه وزن و چاقی هستند. بنابراین به منظور حفظ سلامت دانش آموزان باید کنترل وزن در دوره پیش دبستانی از سوی آموزش و پرورش و همچنین خانوادهها مورد توجه قرار گیرد.
به دنبال این موضوع، وزارت آموزش و پرورش بسته محتوای علمی برای طرح کنترل وزن و چاقی دانش آموزان تدوین کرد و این پروژه را با یاری معلمان، دبیران، مدیران مدارس، مراقبان، دبیران تربیت بدنی و روسای مناطق و مدیران کل آموزش و پرورش استانها کلید زد.
بر اساس طرح کنترل وزن و چاقی دانشآموزان قرار است از ۳ آبان تا ۳۰ بهمن ماه برنامه هایی در زمینه راهنمایی، حمایت و مشاوره کنترل تغذیه و افزایش تحرک بدنی، برای دانش آموزان اجرایی شود. همچنین از دوم تا هشتم اسفند انجام امور مربوط به غربالگری و ارزیابی ثانویه دانش آموزان نیز برنامه ریزی شده است.
وزارت آموزش و پرورش در طرح کوچ با مشارکت معلمان، خانواده ها و دستگاه های عضو ائتلاف اجرای این طرح به ویژه وزارت بهداشت و رسانه ملی، ضمن کنترل وزن و BMI دانش آموزان، با مداخله و ارایه برنامه های لازم، دانش آموزان را در تناسب وزن و افزایش تحرک و شادابی یاری می کند.
با توجه به اهمیت سلامت دانشآموزان، محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش درباره طرح کوچ گفته است: آموزش غیرحضوری نباید مانع اجرای شایسته طرح کنترل چاقی دانشآموزان شود، از مسوولان اجرای این طرح می خواهم پیگیر وضعیت تمام دانشآموزان باشند تا همه آنها تحت پوشش قرار گیرند.
وی تاکید کرد: افراد مسوول باید دانشآموزان را هر هفته کنترل کنند، مسیری را در پیش داشتیم که در حال حاضر مسدود شده، اما اهداف تعطیل نشده است بنابراین باید تمام خلاقیت خود را به کار گیریم تا مسیر ناشناخته ما را از اهداف دور نکند.
حاجی میرزایی همچنین عنوان کرد: طرح کوچ برای کاهش وزن و چاقی دانش آموزان در نظر گرفته شده است، این طرح از طریق اصلاح سبک زندگی دانشآموزان کمک میکند تا تحرک بدنی آنها افزایش یابد و تغذیه آنها اصلاح شود تا در این شرایط دوری از مدرسه بتوانند با تحرک بیشتر و الگوی تغذیه مناسب از سلامتی خود مراقبت کنند.
Bmi دانش آموزان انجام شده است
مهرزاد حمیدی معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا درباره روند فعالیت طرح کوچ (طرح کنترل وزن و چاقی دانشآموزان) اظهار داشت: سنجش bmi اکثریت دانش آموزان انجام شده و اطلاعات بیش از ۱۲ میلیون هم در سامانه سناد به نام استان، منطقه و فرد ثبت شده است، یعنی اطلاعات وضعیت جسمانی بیش از ۱۲ میلیون دانشآموز نزد آموزش و پرورش وجود دارد.
به گزارش ایرنا، bmi همان شاخص توده بدنی فرمولی است که از نسبت قد و وزن، شخص چربی های بدن محاسبه می شود.
وی افزود: در حال حاضر روند فعالیت در مرحله مداخله و تشکیل تیم مشترک بین خانه و مدرسه اتفاق می افتند و اعلام شده که این طرح در هر کلاس با همکاری خانه، مدرسه و معلمان پیگیری شود.
معاون سلامت و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: انجام طرح کوچ توسط مراقبان سلامت و تربیت پیش میرود و در واقع کل سیستم آموزش و پرورش در روند انجام این طرح درگیر است.
حمیدی خاطرنشان کرد: طرح کوچ با نظارت معلمان، مدیران و مراقبان بهداشت پیش میرود و همچنین در کانال شاد مطالب آموزشی در کانال اختصاصی کوچ و همچنین تربیت بدنی ارائه میشود.
وی پیشتر نیز اعلام کرده بود: به کارگیری همه آموزههای انگیزشی، یادگیری، مدیریت تغییر، بازاریابی اجتماعی و آموزههای رهبری فرزندان در خانواده و فرزند پروری، رهبری در مدرسه برای ایجاد سبک زندگی ضروری است.
حمیدی افزود: همچنین این اقدامات باید بر آگاهی بخشی و تغییر دانش و بینش رفتار کوچ از سبک زندگی غیرفعال به سبک زندگی فعال و کوچ از تغذیه ناسالم به تغذیه سالم متمرکز باشد. بنابراین کمپین ملی در دستور کار است و در شرایط دشوار جامعه اجرای این طرح گزارش می شود.