پکن-ایرنا-درحالی که دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا به دنبال پیروزی در جنگ تجاری با چین است، پکن با امضای توافقنامه بزرگ اقتصادی آسیا و اقیانوسیه واشنگتن و متحدان وفادارش را غافلگیر کرد.

 به گزارش ایرنا، توافقنامه جامع مشارکتی راهبردی اقتصادی آسیا و اقیانوسیه موسوم به آر سی یی پی که در اواسط ماه جاری میلادی بین چین و طرف های دیگر به امضا رسید، درواقع گام بزرگ پیروزی بخش برای کشورهای منطقه دربرابر آمریکاست که پیش از این از توافقنامه تجارت فرامرزی تی پی پی خارج شده است.

این توافق جدید از آن نظر اهمیت دارد که هم توان و ظرفیت کشورها را برای همکاری با یکدیگر و مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا افزایش می دهد و هم باعث می شود تا ساختار اقتصادی کل منطقه دستخوش تحول قرار گیرد و این ضربه ای بر پیکره سیاست های نادرست و یکجانبه اقتصادی سال های اخیر آمریکا علیه کشورهای دیگر بخصوص چین است.

ترامپ از توافقنامه مشارکت بین اقیانوس آرام (TPP) ، که در سال ۲۰۱۸ توسط ۱۱ کشور به امضا رسید ، خارج شد. همان زمان معلوم شد که آمریکا شرایط بین المللی اقتصادی را به درستی درک نمی کند و اقداماتی انجام می دهد که سلب اعتماد کشورهای دیگر بخصوص کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا را به دنبال دارد. از آن موقع تاکنون چین و ژاپن و شماری دیگر از کشورهای آسیای جنوب شرقی و شرقی از این کار آمریکا انتقاد کرده و پشت کردن به این توافق را مورد سرزنش قرار داده اند. 

«لیانگ مانگ» از کارشناس موسسه مطالعات بین المللی معاصر در چین می گوید: وقتی صحبت جدی درباره لزوم ایجاد یک مشارکت اقتصادی گسترده منطقه ای مطرح شد ، مقامات آمریکایی با کنایه گفتند که این یک پروژه عقب مانده است و محکوم به شکست است.

او می افزاید: مهم نیست که واشنگتن با چه قدرتی بر طبل یکجانبه گرایی می کوبد و به تعهدات و توافقات بین المللی پشت می کند، مهم وضعیت واقعی است که چین بتدریج شکل می دهد. نوعی روابط اقتصادی بر اساس واقعیات موجود در منطقه آسیا و اقیانوسیه که برای همه برد- برد است و استفاده درست پکن از اصل غافلگیری علیه آمریکا را نشان می دهد.

به جرات می توان مدعی شد توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقه ای (RCEP) با توجه به تعداد کشورهایی که توافق نامه تجارت آزاد (FTA) امضا کرده اند ، بزرگترین توافق اقتصادی چند جانبه در جهان است. در واقع ، این گامی به سوی ایجاد یک بازار واحد آسیایی است ، جایی که ایالات متحده ، دیگر دارای نقش اصلی نیست و غیبتش برای ضررهای بیشتری به دنبال خواهد داشت. 

«چو جیانگ» کارشناس مسایل اقتصادی در پکن می گوید: با ایجاد یک مشارکت تجاری چند جانبه جدید ، آشکار شد که اکثر کشورهای جهان هنوز آزادی اقتصادی را انتخاب می کنند و ترجیح می دهند یک فضای اقتصادی واحد با شرایط برابر ایجاد کنند.

در همین ارتباط تارنمای سینا در چین می نویسد: در حال حاضر ، آسه آن را به حق می توان یکی از امیدوار کننده ترین بخش های این توافق دانست. بخصوص آنکه چین مایل به همکاری گسترده تر با کشورهای جنوب شرقی آسیا است.

افزون بر این نباید فراموش کرد که با گسترش همکاری های اقتصادی ، زمینه های تامین امنیت بیشتر برای کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا فراهم می شود. به این معنا که آنها با همکاری چین و طرف های دیگر از امنیت اقتصادی بالاتری برخوردار خواهند شد. 

تلویزیون چین در مطلبی مرتبط با توافق جامع مشارکتی اقتصادی امضا شده آورده است که کشورهای جنوب شرقی آسیا به خوبی از اصول سیاست تجاری چین آگاه هستند و مشاهده می کنند که پکن یک شریک تجاری قابل اعتماد نه تنها برای روسیه ، کشورهای آسیای میانه ، بلکه برای اروپا و آفریقا و دیگر نقاط جهان است.

تحلیلگران بر این باورند که نرخ بالای رشد اقتصادی چین یک امیدواری برای طرف های دیگر است که با پکن همکاری می کنند و این شامل کشورهای آسیا و اقیانوسیه و از جمله کشورهای جنوب شرق اسیا می شود.

از سوی دیگر از هم اکنون شماری از کشورهای این توافق به دنبال ایجاد یک واحد پول آسیایی مشترک هستند که دیگر مجبور به انجام معاملات با وابستگی به دلار آمریکا نباشند و چون آمریکا هم جزو این توافق نیست پس به نظر راه برای استفاده از ارز ملی چین یوان هموار تر می شود.

برای کشورهای عضو این توافق، حالا این مساله مشخص است که چین وارد یک توافقنامه تجاری چند جانبه شده و افزوده است که برای آزادسازی تجاری متعهد است درست در جایی که آمریکا با یکجانبه گرایی به دنبال ایجاد تنش در روابط تجاری و اقتصادی کشورها است و دست از جنگ های تجاری برنمی دارد و از بسیاری توافقات اقتصادی نیز عقب نشینی کرده است. 

سرویس خبری چین در یکی از تحلیل های مرتبط با این توافق آورده است: چین در حال ایجاد واقعیت جدید اقتصادی است که هیچ کشور بزرگ دیگری در جهان نتوانسته است در این منطقه انجام دهد. به دلیل سیاست های دولت ترامپ که هدف آن مهار فرآیندهای جهانی سازی ، کاهش نقش همکاری های بین کشوری و بین المللی و جلوگیری از اتحاد های تجاری بود، ،فضا برای مانور آمریکا به مراتب کمتر از گذشته و بی اعتمادی نسبت به آمریکا بیشتر از هر زمانی است. فعلا کفه ترازوها به نفع چین سنگینی می کند.