به گزارش ایرنا 'لی كه چیانگ' نخست وزیر چین در سفر هفته گذشته خود به سنگاپور در حاشیه اجلاس سران 'آ.سه.آن' اعلام كرد مذاكرات برای نهایی كردن این توافق آغاز شده است.
چین و كشورهای دیگر آسیایی ماه ها است درباره این توافق گفت و گو می كنند و پكن به دنبال آن است كه با خارج شدن آمریكا از توافق فرامرزی 'ترانس پاسیفیك' كشورهای جهان و بخصوص آسیایی ها را در چارچوب این توافق جدید جای دهد و باعث شود تا یك «اتحاد اقتصادی علیه واشنگتن» شكل بگیرد كه قدرتی فراتر از فشارهای آمریكا داشته باشد و در جنگ تجاری با آمریكا بتواند دست برتر باشد.
توافق جامع مشاركتی اقتصادی منطقه ای كه 'آر سی یی پی' نیز نامیده می شود، به احتمال قوی در سال 2019 میلادی نهایی خواهد شد و طرف های ذی ربط آن را امضا خواهند كرد.
در سنگاپور نیز برای دومین بار رهبران كشورهای شركت كننده نشست مربوط به این توافق را برگزار كردند و قرار شد تا مذاكرات نهایی شده و در سال آینده میلادی این توافقنامه به امضا برسد.
نزدیك به شش سال است كه چین و كشورهای اتحادیه آسیای جنوب شرقی (آ.سه.آن) می كوشند با همكاری جوانب ذی ربط این مجموعه اقتصادی یكپارچه را شكل دهند كه نیمی از جمعیت جهان را در بر می گیرد.
چین و كشورهای دیگر بر این باور هستند كه آمریكا با یكجانبه گرایی تمامی ساختارهای تجاری و اقتصادی دنیا از جمله سازمان تجارت جهانی را به مخاطره انداخته است و لازم است در این شرایط كشورها با ایجاد چنین ساختاری از خود در برابر خواسته های نابجای آمریكا حفاظت كنند.
مذاكرات كشورهای آسیایی برای حصول توافق جامع اقتصادی مشاركتی منطقه ای موسوم به 'آر سی یی پی' سال 2017 میلادی و در ماه فوریه در ژاپن انجام شد و پنج روز ادامه یافت.
این موضوع درست زمانی اتفاق افتاد كه دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا خروج كشورش از پیمان ترانس پاسیفیك (تی.پی.پی) را اعلام كرد و نشان داد كه دولت وی پایبندی به توافقات بین المللی ندارد.
'هو یی شان' استاد رشته اقتصاد دانشگاه پكن در این مورد خاطر نشان كرد توافقنامه 'آر سی یی پی' در مقایسه با 'تی پی پی' واقعی تر و باثبات تر است.
وی افزود: یكی از ویژگی های دیگر آن این است كه این توافقنامه متعلق به خود آسیا است و این نیز باعث می شود كه همه آن را فرصت مهمی برای تحقق یكپارچگی اقتصادی آسیای شرقی تلقی كنند.
او با اشاره به اینكه این توافقنامه، یك توافقنامه واقعی به رهبری خود آسیا است تاكید كرد این توافقنامه توسط اتحادیه 'آ.سه.آن' مطرح شده و اكنون نیز تحت رهبری این اتحادیه است.
'هو' تصریح كرد می توان گفت كه این توافقنامه متعلق به آسیایی ها است و فرصت بسیار مهمی برای تحقق یكپارچگی اقتصاد آسیا و برای همبستگی كشورهای آسیایی، پیشبرد تجارت آزاد، یكپارچگی اقتصادی و تحقق شكوفایی مشترك است كشورهای آسیایی باید این فرصت را مغتنم بشمارند.
آمریكا البته جزو پیمان راهبردی منطقه ای اقتصادی جامع (آر سی یی پی) كه اصلی ترین بازیگر آن چین است نیست و پكن در حال ترغیب كشورهای منطقه به امضای این توافقنامه بجای 'تی پی پی' است.
چین می كوشد تا پیمان جامع اقتصادی مشاركتی منطقه ای میان این كشور و 10 كشور اتحادیه آسیای جنوب شرقی (آ.سه.آن) و كشورهای استرالیا، نیوزیلند، هند، ژاپن و كره جنوبی امضا شود.
از زمانی كه ترامپ پس از به قدرت رسیدن اعلام كرد از 'تی پی پی' خارج می شود، چین تلاش ها برای امضای یك معاهده جدید را شدت بخشید و در سنگاپور مباحث جدی تری در ارتباط با آن مطرح نمود تا زمینه نهایی شدن توافق آماده شود.
چینی ها كه عضوی از پیمان 12 كشوری 'تی پی پی' نبودند همواره تاكید كرده اند كه بیرون نگهداشتن این كشور از توافقات بزرگ تجاری برای دیگران برد ـ برد نخواهد بود.
'وانگ جونگ' محقق مركز بین المللی تبادلات اقتصادی چین هم در این باره گفت: در شرایط پیچیده اقتصادی كنونی، همكاری بین كشورهای آسیایی اهمیت بسیاری دارد.
وی افزود: اكنون اقتصاد جهان با ركود روبرو شده است حتی كشورهایی كه در گذشته خواستار تجارت آزاد بودند، رشد منفی داشته و در طلب حمایت تجاری هستند در چنین صورتی، تقویت همكاری منطقه ای و شكل گیری یك بازار یكپارچه در آسیا بسیار ضروری است.'
او تاكید كرد كه این توافقنامه در كنار طرح راه ابریشم نوین چین می تواند سازو كار بسیار مناسبی برای توسعه پایدار كل قاره آسیا باشد و لازم است دیگر كشورها نیز از آن حمایت كنند.
'تی پی پی' در صورتی كه آمریكا از آن خارج نمی شد توافقنامه تجاری بسیار مهم فرامرزی بود اما با بیرون رفتن این كشور از آن و دلسرد شدن كشورهای دیگر، بعید است بتواند بار دیگر جان بگیرد و در این میان توافقنامه 'آر سی یی پی' چین بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است.
از سوی دیگر كشورهای مرتبط با پیمان جدید از اینكه این معاهده دارای استانداردهای سهل تر و قوانین آسانتری برای تجارت است، خرسند هستند كشورهای یاد شده در حال گفت و گو درباره جزییات این توافق هستند كه شامل مسایل مرتبط با خدمات، سرمایه گذاری، حق مالكیت معنوی و تجارت الكترونیكی است.
آساق**231**1904**
پكن-ایرنا- پس از آنكه چین در زمینه تجاری با آمریكا سرشاخ شد و منافعش را در خطر دید بیش از هر زمان دیگری به فكر افتاد «توافق تجاری جامع مشاركتی اقتصادی» را نهایی كند توافقی كه حالا بحث های جدی تری روی آن شروع شده است و می تواند اتحادی قوی علیه واشنگتن شكل دهد.