بیرجند - ایرنا - سومین روز اجرای طرح جامع و جدید محدودیت‌های کرونایی در حالی سپری می‌شود که با همراهی مردم و اصناف خراسان جنوبی و کاهش محسوس ترددها، نشانه‌های خوبی از کنترل ویروس کرونا پدیدار شده است.

به گزارش ایرنا خراسان جنوبی سومین روز از محدودیت‌های ابلاغی ستاد ملی کرونا را طوری آغاز کرد که همراهی مردمی را به دنبال داشت و در بیشتر حوزه‌ها براساس آمار حوزه‌های نظارتی این عملکرد رضایتبخش است.

در طرحی که از اول آذرماه آغاز شد همه مشاغل به جز مشاغل خیلی ضروری (گروه یک) که به تامین روزانه مایحتاج و مسایل امنیت و سلامت مردم مربوط می‌شود، در شهرهای قرمز به مدت ۲ هفته تعطیل خواهند بود که گروه‌های شغلی ۲، سه و چهار را شامل می‌شود. 

همچنین مشاغل سطح سه و چهار در شهرهای سطح نارنجی تعطیل هستند و در شهرهای دارای وضعیت زرد در سطح شغلی ۴ محدودیت ایجاد خواهد شد.

هرچند قرارگیری برخی صنوف همچون ابزارفروشان، مصالح فروشان و تعمیرگاه‌های خودرو در گروه یک، مورد نقد برخی از مسوولان اتاق اصناف قرار گرفته است اما صنوفی که در گروه‌های ۲، سه و چهار قرار دارند همراهی لازم را با اعمال محدودیت‌ها دارند.

این مسوول در اتاق اصناف معتقد است با توجه به دورکاری دوسوم یا یک سوم کارمندان دستگاه‌ها، فعالیت این صنوف سبب افزایش مراجعه می‌شود و به خودی خود آمار کرونا را افزایش می‌دهد.

با بررسی میدانی یکی از خیابان‌هایی که در مرکز خراسان جنوبی متعلق به تعمیرکاران خودرو است کاملا این دغدغه مشهود بود به طوری که برای برخی از تعمیرگاه‌ها متقاضیان صف کشیده بودند که باید مورد توجه بیشتر مسوولان قرار گیرد.

اما بقیه خیابان‌های شهر بیانگر رعایت اصناف است و احترام به حقوق همنوع و شهروندی را در ذهن تداعی می‌کند.

تردد در محورهای مواصلاتی استان هم به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته که در این‌باره یکی از ماموران راهنمایی و رانندگی معتقد است که ترددها بیشتر مربوط به خودروهای عمومی و پلاک‌های بومی است و عبور پلاک‌های غیربومی به شدت کاهش یافته است.

ماموری که خواست نامش ذکر نشود اظهار داشت: نیروی انتظامی و راهنمایی و رانندگی طبق وظیفه قوانین ابلاغی را در ورودی و خروجی‌های استان اعمال می‌کنند و هیچگونه اهمالی در این زمینه نمی‌شود.

نظارت بر نحوه صحیح رعایت اصناف از دیگر دغدغه‌ها است که خوشبختانه تیم‌های بازرسی با جدیت وارد عمل شده‌اند و با سیر در خیابان‌ها می‌توان نحوه فعالیت آنها را مشاهده کرد.

نظارت صحیح تیم‌های بازرسی در کنار همراهی مردم می‌تواند جولان ویروس کرونا را در خراسان جنوبی کاهش دهد اما این مهم نیازمند عزم جدی است.

بازرسی از ۱۳ هزار و ۵۸۴ واحد صنفی در خراسان جنوبی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: با توجه به اهمیت نظارت صنوف از ابتدای طرح محدودیت‌ها ۱۳ هزار و ۵۸۴ واحد صنفی استان مورد بازرسی قرار گرفتند.

 عباس جرجانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در راستای اجرای محدودیت‌های گروه‌های شغلی ۲، سه و چهار در شهرستان‌های استان ۴۹ تیم بازرسی متشکل از بازرسان اتاق اصناف، اتحادیه‌های صنفی، پلیس نظارت بر اماکن عمومی و بازرسان این سازمان فعال هستند و این روند ادامه دارد.

وی گفت: طی ۲ روز گذشته از ابتدای طرح فقط  پنج واحد صنفی به علت فعالیت در سطح استان پلمب شده است که این همراهی مسوولانه جای قدردانی دارد.

جرجانی اظهار داشت: سامانه تلفنی ۱۲۴ معاونت بازرسی این سازمان آماده دریافت گزارش‌ها و شکایات مردم در این خصوص است.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۵ درصد اصناف این دوره از محدودیت‌ها را رعایت کردند تصریح کرد: جامعه بزرگ اصناف استان با تعامل، همراهی و همکاری ارزشمند خود با دست‌اندرکاران نظام سلامت، کمک شایانی به کنترل بیماری کرونا می‌کنند، بی‌تردید بدون همراهی این قشر عظیم مهار ویروس کرونا میسر نمی‌شود.

وی گفت: امیدوارم هرچه زودتر با مهار کامل ویروس کرونا شاهد سلامتی همه مردم و شادابی اصناف و بازاریان و یکایک کسبه خدمتگزار و مردم کشورمان باشیم.

سکوت شب و هیاهوی روز

محدودیت‌ها در شب به خوبی رعایت می‌شود و بعد از ساعت ۲۱ کمتر خودرویی را در خیابان‌ها می‌بینی اما این روند در روز کاملا متفاوت شده به طوری که در برخی خیابان‌های مرکز استان شاهد ترافیک هستیم که برخی صاحبنظران دلیل آن را عدم نظارت بر دورکاری کارمندان می‌دانند.

مدیر کمیته اطلاع رسانی ستاد استانی مدیریت کرونا گفت: رعایت مباحثی که در ستاد ملی و استانی کرونا مصوب می‌شود باید در دستورکار همه دستگاه‌ها و کارمندان آنها قرار گیرد، نباید دورکاری به افزایش تجمعات تبدیل شود.

ناصر نبی زاده افزود: متاسفانه چهار شهرستان استان نارنجی و بقیه قرمز هستند که در حالت بحرانی قرار داریم و در بحث همه‌گیری جزو پنج استان اول کشور هستیم.

وی با بیان اینکه در آمار فوتی‌های هفته گذشته جزو سه استان اولیه بالاترین میزان تلفات را داشتیم تاکید کرد: این مهم وظیفه همه ما را مضاعف می‌کند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی اظهار داشت: اطلاع رسانی و تاکید بر اهمیت سلامت مردم باید مورد توجه تمامی دست اندرکاران این حوزه قرار گیرد تا از مسافرت‌ها و تجمع‌های خانوادگی پرهیز شود.

وی تصریح کرد: آغاز طرح شهید سلیمانی بین سپاه پاسداران و دانشگاه علوم پزشکی یکی از محورهایی است که می‌تواند مفید واقع شود اما در کنار اینگونه طرح‌ها و پویش‌ها همراهی مردم اهمیت دارد.

وی گفت: برآوردها بر اساس گزارش فرمانداران نشان از رعایت مردم و اصناف در رابطه با محدودیت‌های جدید است و ۹۰ درصد اصناف رعایت کردند که نشانگر همراهی مردم بر این محدودیت‌ها است اما این مهم باید همه جانبه باشد که در برخی جاها شاهد کانون‌های تجمع نباشیم.

تقدیر از همراهی مردم

استاندار خراسان جنوبی هم از همراهی مردم از آغاز دور جدید محدودیت ها تقدیر کرد و گفت: اگر همراهی‌ها به همین روال ادامه یابد، به زودی شاهد قطع زنجیره شیوع بیماری و نیز افزایش روزافزون آمار مبتلایان و فوتی‌ها در استان خواهیم بود.

حمید ملانوری اظهار داشت: حداقل سه یا چهار هفته زمان لازم است تا نتیجه این طرح و همراهی مردم نمود پیدا کند. 

وی تصریح کرد: انتظار این است که بعد از این ۲ هفته نیز به رعایت پروتکل‌های بهداشتی اهتمام ورزیم و به‌ویژه از برگزاری دورهمی‌ها خودداری کنیم. 

وی تاکید کرد: اگرچه ناچاریم این روزها از عزیزان‌مان فاصله بگیریم اما با گذر از این دوران سخت، انشاالله دوباره در عین سلامتی دور هم جمع خواهیم شد. 

ملانوری به پاس همراهی تحسین برانگیز مردم با ضوابط اعلام شده و پایبندی کامل به مصوبات ستاد ملی و استانی کرونا در این محدودیت‌های ۲ هفته‌ای که از اول آذر شروع شد، از حوزه‌های نظارتی خواست؛ مراعات شرایط مردم را داشته باشند. 

وی افزود: از فرمانداری‌ها همچنین فرماندهی نیروی انتظامی و عزیزان بسیج که در طرح جدید محدودیت‌های تردد کمک کار عوامل نیروی انتظامی هستند، می‌خواهم مساعدت و همراهی لازم را با مردم فهیم و با فرهنگ استان داشته باشند تا خللی در فعالیت‌های بخش‌های فعال استان که ممنوعیتی برای فعالیت‌شان نیست، پیش نیاید.

استاندار خراسان جنوبی تاکید کرد: همراهی و تعامل همه حوزه‌ها، لازمه اجرای کامل طرح و نتیجه دهی مطلوب‌تر آن است.

طرح جامع مدیریت هوشمند محدودیت‌ها متناسب با وضعیت و روند بیماری کووید ۱۹ در شهرهای کشور از روز شنبه (اول آذر ماه) اجرا شد و در این طرح، وضعیت شهرهای کل کشور به سه دسته زرد، نارنجی و قرمز و حوزه‌ها و فعالیت‌ها در همه این شهرها در پنج بخش ادارات، تجاری، خدماتی و بازرگانی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی، ترددها تقسیم شده است.

براساس نخستین اطلاعیه کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا، وضعیت سه گانه و نوع محدودیت‌های مرتبط، متناسب با «روند بیماری در هر شهر» تعیین و اعمال می‌شود.

براساس این طرح همه مشاغل به جز مشاغل خیلی ضروری (گروه یک) که به تامین روزانه مایحتاج و مسائل امنیت و سلامت مردم مربوط می‌شود، در شهرهای قرمز به مدت ۲ هفته تعطیل خواهند بود که گروه‌های شغلی ۲، ۳ و ۴ را شامل می‌شود. 

همچنین مشاغل سطح ۳ و ۴ در شهرهای سطح نارنجی تعطیل هستند و در شهرهای دارای وضعیت زرد در سطح شغلی ۴ محدودیت ایجاد خواهد شد.

محدودیت‌های اعلام شده فقط مربوط به مشاغل نیست بلکه آموزش، مدارس، دانشگاه‌ها و مراسم فرهنگی و مذهبی را هم شامل می‌شود به طوری که در تمامی سطوح هشدار، محدودیت‌ها از جمله آموزش‌های غیرحضوری مدارس و دانشگاه‌ها، مراسم مذهبی و فرهنگی به مدت دو هفته اعمال خواهد شد.

براساس این محدودیت‌ها یک سوم کارکنان در مناطق سطح هشدار ۳ (قرمز)، یک دوم کارکنان در مناطق سطح هشدار ۲ (نارنجی) و دوسوم کارکنان در مناطق سطح هشدار یک (زرد) باید در محل کار حاضر شوند.

محدودیت تردد نیز در نظر گرفته شده است که در مناطق قرمز و نارنجی خودروها با پلاک بومی این شهرستان‌ها نمی‌توانند از شهر خود خارج یا وارد یک شهر دیگر شوند، همچنین پلاک‌های غیربومی نمی‌توانند وارد این مناطق شوند. ورود و تردد خودروها در شهرهای قرمز یک میلیون تومان و در شهرهای نارنجی ۵۰۰ هزار تومان جریمه دارد.

همچنین تردد درون شهری از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح از اول آذر ممنوع است اما افراد شاغل در مشاغل ضروری در ساعت ۲۱ مجاز به تردد هستند و بقیه افراد برای کاهش این بیماری خطرناک باید در خانه بمانند و از رفتن به تجمعات و مهمانی‌های خانوادگی پرهیز کنند.

براساس آخرین وضعیت استان خراسان جنوبی از نظر رنگ‌بندی شهرستان‌ها که ۳۰ آبان اعلام شد، هفت شهرستان این در وضعیت قرمز و چهار شهرستان در وضعیت نارنجی هستند.

شهرستان‌های بیرجند، بشرویه، سرایان، طبس، فردوس، قاینات و نهبندان در وضعیت قرمز (خیلی پرخطر) هستند، شهرستان‌های خوسف، درمیان، زیرکوه و سربیشه در وضعیت نارنجی (پرخطر) قرار دارند و هیچ یک از ۱۱ شهرستان این استان در وضعیت زرد (خطر متوسط) نیستند.