به گزارش ایرنا، مادران باردار زیادی به انتظار نشستهاند تا فارغ از فرا رسیدن زمان مناسب زایمان، در تاریج نهم آذر ۹۹ وضع حمل کنند، زایمانی که میتواند تهدید کننده سلامت و مرگ مادر یا جنین باشد.
به گفته کارشناسان دوران جنینی تاثیر بسزایی در سلامتی و یا بیماری نوزادان نارس دارد؛ به طور مثال اگر نوزاد نارس و یا کمتر از ۳۷ هفته به دنیا بیاید دچار مشکلات اعضای بدن مانند مغز، قلب، کبد، کلیه ، روان ، کاهش میزان تولید خون و کمبود مواد معدنی از جمله کلسیم و آهن می شود.
براساس نظر متخصصان، تکامل مغزی و ریوی جنین در هفتههای آخر بارداری تکمیل میشود و تولد زود هنگام برابر است با مشکلات عارضههای قلبی، مغزی، ریوی و اختلال در یادگیری و امکان پیش فعالی و بر این اساس هیچ جهان امنی برای انسان در دوران جنینی بهتر و مناسب تر از رحم مادر نیست که برخی افراد با جلو انداختن یک زایمان باعث می شوند که سیستم بدن نوزادان آسیب ببیند.
در هر ثانیه حدود چهار هزار سلول عصبی در بدن جنین شکل می گیرد که اگر زودهنگام متولد شود به سلامتی او آسیب وارد خواهد شد.
بزرگترین شاخص مرگ و میر در کودکان مربوط به سال اول تولد بوده و حدود ۸۰ درصد مربوط به ماه اول تولد است؛ اغلب مرگ و میرهای دوره نوزادی مربوط به نارسی است که اگر جلوی آن را بگیریم در کل مرگ مادر و کودک کاهش می یابد.
تولد دیر هنگام جنین نیز برای تولد در یک تاریخ مشخص میتواند دردسرساز و عامل تهدید سلامت مادر و جنین باشد، اما چه میشود که با وجود خطرات، مادران اجازه چنین جنایت بزرگی را به خود و نوزادشان میدهند، کارشناسان معتقد هستند این عمل ریشه در فقر فرهنگی دارد و باید با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه از این فاجعه جلوگیری کرد.
براساس آخرین آمارها سالانه ۱۵ میلیون نوزاد نارس در جهان به دنیا می آیند که سهم کشورهای جهان سومی بیشتر از کشورهای پیشرفته جهان است.
طبق برخی گزارش ها ۱۱ سال قبل و در تاریخ ۸۸/۸/۸ برخی مادران در کشور اقدام به عمل جراحی سزارین زودهنگام برای تولد فرزندانشان در تاریخ رند کردند که هشدارهای قضایی و وزارت بهداشت را در پی داشت و امسال نیز تاریخ ۱۳۹۹.۰۹.۰۹ تاریخ در حال تکرار است و باید با متخلفان برخورد قاطع شود.
آگاهی بخشی راهکار مقابله با تصمیمهای نامعقول
یکی از کارشناسان مامایی که نخواست نامی از وی برده شود در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: آگاهی بخشی به جامعه نقشی مهم در جلوگیری از پافشاری والدین برای تولد نوزاد زودهنگام و یا دیرهنگام دارد و پزشکان به هیچ وجه اجباری برای زایمان در تاریخ های خاص چون ۹۹/۹/۹ ندارند.
وی ادامه داد: اختیار هر فرد دست خودش است و خودش تصمیم میگیرد و تنها با آگاهی بخشی میتوان در تصمیم گیری فرد مداخله کرد.
وی تصریح کرد: شکایتها و پیگیریهای قانونی از طریق نظام پزشکی انجام میشود و به صورت مستقیم نمیتوان اعمال قانون کرد.
این کارشناس مامایی خاطرنشان کرد: با صحبت درباره ضررهای تولد نوزاد نارس نباید مادرانی که فرزندانش در بخش مراقب ویژه به دلیل تولد زود هنگام بستری هستند را نگران کرد، اما باید به مادرانی که از روی خواست و اراده خود درخواست تولد زودهنگام نوزاد دارند هشدار داد.
تولد زود یا دیرهنگام تهدید کننده سلامت نوزاد و مادر
متخصص زنان و زایمان ببمارستان شفا سمنان با اشاره به برنامه ریزی تاریخ تولد ۹۹/۹/۹ از سوی برخی افراد گفت: تولد زود یا دیر هنگام تهدیدی برای سلامت نوزاد و مادر است که حتی میتواند منجر به مرگ شود.
گوهر جورابلو در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: برخی خانواده در مطب پزشکان و بیمارستانها با توجه به شیوع کرونا صف کشیدهاند که تاریخ زایمانشان ۹۹/۹/۹ باشد و غافل از اینکه اصرار نامعقول میتواند به قیمت مرگ یا یک عمر پشیمانی تمام شود.
وی بیان کرد: نوزادان امروز نسل آینده هستند و دستکاری در تاریخ تولد بازی با سلامت نوزاد و یک فاجعه بزرگ است.
وی یادآور شد: نوزاد کامل و طبیعی باید بالای ۳۷ هفته یا ۴۰ هفتگی در فضای رحم زندگی کند و اگر زودتر از ۳۷ هفته به دنیا بیایید نارس است؛ حتی اگر یک روز بیشتر در رحم مادر بماند برای رشد مغز حیاتی است ؛ چرا که سلول های خاکستری مغز از ماه هفتم شروع به رشد می کنند.
جورابلو گفت: هر قدر جنین بیشتر در رحم مادر بماند تکامل عصبی وی کامل تر و سالم تر است و پس از تولد با مشکلات ریوی مواجه نخواهد شد؛ نوزادی که به هر علت زود به دنیا می آید اولین مشکل او به لحاظ ریوی این است که در آینده با مشکل آسم و آلرژی مواجه خواهد شد.
وی داد: زمان مناسب زایمان سزارین ۳۹ هفته کامل تا ۴۰ هفتگی است و در تولد دیگر هنگام، نوزاد در خطر ایست قلبی و عوارض دیگر قرار دارد.
جورابلو تصریح کرد: تکامل مغزی و ریوی جنین قبل از ۳۹ هفته در حال تکمیل است و تولد زودهنگام فاجعه است.
جورابلو تصریح کرد: مادرانی که اصرار به سزارین برای تولد نوزادشان در تاریخ رند دارند باید بدانند سزارین یک عمل جراحی بزرگ با عوارضی مانند خطر عفونت و بیهوشی همراه است.
وی اضافه کرد: زایمان طبیعی زودهنگام نیز به دلیل تزریق داروهای تخصصی میتواند برای مادر عوارض و خطرات زیادی مانند خطر خونریزی رحمی را به همراه داشته باشد و همچنین سلامت نوزاد را تهدید کند.
این پزشک متخصص زنان و زایمان اظهار داشت: تزریق داروهای تخصصی در هنگام زایمان زودهنگام به روش طبیعی میتواند موجب افت ضربان قلب نوزاد شود.
وی تاکید کرد: پزشکان و مادران نباید اجازه دهند سلامت نوزاد فدای تاریخ تولد رند شود.
وی خاطرنشان کرد: تولد نوزاد نارس میتواند منجر به مرگ یا بستری در مراقبتهای ویژه(ان آی سی یو) شود.
جورابلو یادآور شد: نوزاد نارس به دلیل کامل نشدن روند تکامل ریوی معمولا دچار مشکل تنفسی میشود و هفت تا ۱۰ روز باید در بخش مراقبتهای ویژه بستری شود.
این متخصص زنان و زایمان بیان کرد: مشکل گوارشی، افت قند خون و در نتیجه تشنج، سلامت نوزادان نارس را تهدید میکند.
جورابلو افزود: نوزادان نارس درد را بیشتر از سایر نوزادان متوجه می شوند؛ حتی تعویض پوشک و تغییر وضعیت خوابیدن برای این گونه نوزادان دردناک است. یکی دیگر از آسیب های نوزاد نارس پایین آمدن میزان یادگیری در دوران کودکی و مدرسه است که خانواده ها باید این موضوع را جدی بگیرند.
وی یادآور شد: نوزاد نارس در کلاس درس نسبت به هم سن و سالان خود در یادگیری مشکل خواهد داشت.
وی اضافه کرد: تولد دیر هنگام نوزاد نیز خطرات جدی را به همراه دارد و به طور مثال آب و مایعات دور جنین در زایمان دیرهنگام کم میشود که با کاهش مایعات، بند ناف تحت فشار قرار میگیرد و نهایتا میتواند منجر به ایست قلبی در نوزاد شود.
این پزشک متخصص زنان و زایمان گفت: در زایمان دیر هنگام ممکن است جنین در شکم مادر مدفوع کند که این عمل به ریهاش آسیب میزند.
جورابلو با اشاره به ضررهای زایمان زود هنگام یا دیر هنگام به بهانه تاریخ تولد رند، تصریح کرد: در خطر انداختن سلامت مادر و نوزاد به دلیل تاریخ خاص، نشان از فقر فرهنگی است و ضرورت دارد پزشکان و اصحاب رسانه با تلاش بیش از پیش در آگاهی بخشی به جامعه از بروز فاجعه جلوگیری کنند.
سالانه ۱۵ میلیون نوزاد نارس در جهان به دنیا می آیند که سهم کشورهای جهان سومی بیشتر از کشورهای پیشرفته جهان است.
برخی مادران ایرانی برای تولد فرزندان خود در تاریخ های رند مانند ۹۹/۹/۹ اقدام به تولد زودهنگام می کنند که در زمینه مخاطرات آن کارشناسان هشدار می دهند.
جامعهشناسان ریشه بیتوجهی به سلامت برای تاریخ تولد رند چه میدانند؟
مدرس دانشگاه در رشته جامعه شناسی و پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: بیتوجهی به سلامت نوزاد و مادر و صرفا توجه به تاریخ تولد رند و به اصطلاح لاکچری ریشه در فقر فرهنگی، فقر آگاهی و مشکلات شخصیتی فرد دارد.
حمیدمستخدمین حسینی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: افراد بی توجه به سلامت مادر و نوزاد و تاکید به تاریخ تولد رند در واقع به دنبال خودنمایی هستند تا تمایز خود را به جامعه نشان دهند.
وی ادامه داد: برخی افراد به دنبال نشان دادن تمایز خود در موقعیتهای مختلف مانند اجتماعی و فرهنگی هستند و با ایجاد این تمایزها به دنبال تایید اجتماعی هستند.
وی بیان کرد: تمایز و تفاوت همیشه بد نیست حتی گاهی سازنده هم است به طور مثال فردی که در عرصه تحصیل با تلاش و کوشش و درسخواندن به دنبال برتری است و در واقع تفاوت و تمایز سالم تلقی میشود.
مستخدمین حسینی تصریح کرد: افرادی که برای دست یافتن به تمایز و تفاوت تا جایی پیش میروند که سلامت خود و دیگران را به خطر میاندازند، در واقع تازه به دوران رسیده هستند که میخواهند با ابرازهای مختلف حتی به قیمت جان دیده شوند.
وی یادآور شد: افراد به دنبال تمایز اما به روش ناسالم که سلامت خود و دیگران را تهدید میکنند افراد دارای شخصیت اجتماعی بادکنکی(توخالی) هستند.
مدرس دانشگاه در رشته جامعه شناسی و پژوهشگر مسائل اجتماعی خاطرنشان کرد: تمایز تا زمانی خوب است که تهدیده کننده سلامت و موجب تخاصم اجتماعی و هنجار شکنی نباشد، اما وقتی که تمایز موجب آسیب شود قطعا یک امر مورد انتقاد و محکوم است.
تاکید به تمایزهای نامعقول مسئله اجتماعی تلقی میشود
مدرس دانشگاه در رشته جامعه شناسی و پژوهشگر مسائل اجتماعی با اشاره به گفته پزشکان مبنی بر تولد زود یا دیر هنگام نوزاد به خاطر تاریخ تولد رند و لاکچری تهدید سلامت است افزود: وقتی تمایز به این مرحله میرسد دیگر یک آسیب جدی و مساله اجتماعی تلقی میشود که با تهدید سلامت نوزادان تهدیدی برای آینده کشور نیز محسوب میشود.
وی با بیان اینکه سلامت جسم و روح لازمه تفکر و پویایی است، افزود: کودکان آینده سازان جامعه هستند و باید از کودکی برای سلامت آنان سرمایهگذاری شود نه اینکه سلامتشان به خاطر فقر آگاهی به خطر بیفتد.
مستخدمین حسینی تاکید کرد: رفتار لاکچری و رفتارهای تمایزی میتواند جامعه را با پدیده دلالی و واسطهگری مواجه کند، به طور مثال وقتی فردی حاضر به پرداخت یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال فقط برای سزارین در تاریخ رند ۹۹/۹/۹ میشود چه معنایی جز حضور دلال دارد.
وی تاکید کرد: این سوء رفتار یک زنگ خطر است و برای اصلاح این رفتارها باید آموزش، آگاهی بخشی و فرهنگسازی بیش از پیش جدی گرفته شود.
مدرس دانشگاه در رشته جامعه شناسی و پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: رفتارهای ناسالم تمایزی وقتی تبدیل به رفتار جمعی میشود با نصیحت عوض نمیشود چرا که بر مبنای ساختار و جابهجایی ارزشها شکل گرفته و باید برای رفع این چالش آگاهی بخشی جدی گرفته شود.
کودکان آینده سازان جامعه هستند و سلامت آیندهسازان یک راهبرد مهم تلقی میشود که تضمین کننده پویایی کشور است و این قشر بی دفاع نباید مورد هدف خلاءهای برخی افراد شود و توجه و کمک به رسانه برای آگاهی بخشی بیش از پیش به جامعه نقشی مهم در اصلاح فرهنگهای غلط و تهدید کننده سلامت دارد.