تهران - ایرنا - رییس شورای حکام مرکز بین‌المللی قنات گفت: بدنبال تلاش مرکز بین المللی قنات و سازه‌های تاریخی آبی و با همکاری وزارت میراث فرهنگی، تعداد ۱۱ قنات ایران به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.

به‌گزارش روز چهارشنبه پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو، "قاسم تقی‌زاده خامسی" در نهمین اجلاس شورای حکام مرکز بین المللی قنات اعلام کرد: قنات یکی از مظاهر سیستم‌های پایدار و سیستم‌های دوستدار محیط زیست محسوب می‌شود و پدران ما با ابداع قنات از دو هزار و هفتصد سال پیش تاکنون، تمدنی را به نام تمدن کاریزی پایه‌ریزی کرده‌اند.

وی، با بیان اینکه توجه به قنات و سازه‌های تاریخی آبی خبر از آینده‌ای روشنی برای این پدیده‌های ارزشمند می‌دهد، گفت: آینده‌ای که در آن، انسان‌ها در مورد رابطه خود با طبیعت بازاندیشی کرده و از منابع طبیعی به گونه‌ای خردمندانه‌تر بهره‌برداری خواهند کرد.

معاون وزیر نیرو خاطرنشان کرد: پس از تاسیس مرکز بین المللی قنات، توجه و علاقه نسبت به این‌گونه فناوری‌های کهن و پایدار افزایش یافته و این مهم مرهون حمایت و پشتیبانی برنامه‌ بین الدول آب‌شناسی یونسکو از بدو تاسیس مرکز تاکنون است.

تقی‌زاده خامسی گفت: بدنبال مرکز بین المللی قنات و سازه‌های تاریخی آبی و با همکاری وزارت میراث فرهنگی سرانجام ۱۱ قنات ایران به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید و این اتفاق خوب می‌تواند نقطه‌ی عطفی برای فعالیت‌های این مرکز و همچنین سرنوشت قنات‌های کشور باشد.

وی اضافه کرد: اکنون که با ثبت قنات‌های ایران، چشم جهان به کشورمان دوخته شده که لازم است توجه بیشتر و مؤثرتری به این فناوری کهن و زیست‌بوم سازگار منطقه داشته باشیم.

این مقام مسوول اضافه کرد: مرکز بین المللی قنات می‌تواند نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا کند و همه‌ شرکت‌کنندگان از اهمیت قنات در استحصال پایدار منابع آب زیرزمینی آگاهی دارند و می‌دانند که چگونه قنات‌ها توانسته‌اند در طول تاریخ، امکان رشد و بالندگی تمدن‌های بشری در فلات خشک ایران را فراهم کند.

معاون آب و آبفای وزیر نیرو اضافه کرد: تمدنی که توانست با بهره ‌برداری از آبهای زیرزمینی در مناطق خشک و نیمه خشک ریشه بگستراند و همزیستی مسالمت آمیزی را با طبیعت رقم بزند.

وی توضیح داد: قنات از جنبه‌های مختلف علمی یعنی از دیدگاه فنی و مهندسی، جامعه شناسی، معماری، باستان‌شناسی، مدیریت، تاریخی، حقوقی و فرهنگی قابل بررسی است.

به گفته تقی زاده خامسی، قنات گنجینه‌ گران‌بهایی از علوم مختلف را در سینه دارد که امیدوارم فعالیت‌های این مرکز بتواند ارزش فنی و فرهنگی آنها را به خوبی به نمایش بگذارد.

وی افزود: مرکز بین‌المللی قنات تلاش کرده است تا رویکرد عمومی و سیاست کلی خود را بر اساس اولویت‌های یونسکو، فضای بین‌المللی و نیازهای ملی تنظیم و تدوین نماید، ضمن اینکه از سال ۲۰۱۷، وزن بیشتری به علوم اجتماعی آب، موضوع های هیدرو-اجتماعی، فرهنگ و اخلاق آب داده شده و ایران نیز در کنار جامعه‌ی بین‌المللی به این واقعیت مهم پی برده‌ که مسأله‌ی مدیریت منابع آب، در بستر اجتماعی آن تفهیم می شود.

تقی زاده خامسی گفت: این مرکز با توجه به دانشی که در مورد نظام‌های بومی مدیریت آب گرد آورده است،‌ می‌تواند در حل مسائل هیدرو-اجتماعی  مشارکت کند و یافته‌های خود را نه تنها در اختیار وزارت نیرو قرار دهد، بلکه به دیگر کشورها نیز منتقل کند.

وی افزود: در همین زمینه مرکز بین المللی قنات در نظر دارد تا گروه پژوهشی جدیدی تحت عنوان "علوم تاریخی و اجتماعی آب" به ساختار تشکیلاتی خود اضافه کند و در همین خصوص نشریه‌ای به صورت دوره‌ای منتشر کند.

وی با بیان این که دولت جمهوری اسلامی ایران همواره با نظر مساعد نسبت به این‌گونه فعالیت‌ها برخورد کرده و به طور خاص از مرکز قنات از طریق وزارت نیرو حمایت کرده است،  اظهار کرد: این دولت در حال حاضر نیز تلاش می‌کند تا بودجه‌ای را به فعالیت‌های مطالعاتی و همچنین امور جاری این مرکز اختصاص دهد.
به گزارش ایرنا، نهمین جلسه شورای حکام مرکز بین المللی قنات به منظور پایش فعالیت‎ها و تصویب برنامه‌های آتی این مرکز  برگزار شده است.

مجموعه قناتهای کشور ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو در نشست استانبول در تاریخ ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ میلادی به ثبت جهانی یونسکو رسید. این مجموعه جهانی به عنوان بیستمین اثر جهانی کشور ایران شناخته می‌ شود.

 طبق آمار، تعداد قنات‌های فعال ۳۶ هزار و ۳۰۰ رشته بوده و مجموع طول کوره‌های قنات ۲۱ هزار و ۷۸۰۰ کیلومتر و مجموع طول میله‌های قنات ۱۵۸ هزار و ۲۶۸ کیلومتر تخمین زده شده است.

قنات زارچ با قدمت بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ سال و با ۷۱ کیلومتر طول به عنوان یکی از بلندترین قنات‌های ایران شناخته می‌شود. عمیق‌ترین مادر چاه نیز در شهرستان گناباد با نام قنات قصبه قرار دارد که تاریخ حفر آن به دوره هخامنشی می‌رسد.