۱۷ آبان ۱۳۹۴، ۱۸:۲۷
کد خبر: 81830243
T T
۰ نفر
استاندار: حفر چاههاي عميق يكهزار رشته قنات يزد را خشك كرده است

يزد - ايرنا - استاندار يزد گفت: بدليل برداشت هاي بي رويه و حفر چاههاي عميق يكهزار رشته از سه هزار و 700 رشته قنات اين استان خشك شده است.

به گزارش ايرنا ، سيدمحمد ميرمحمدي روز يكشنبه در مراسم افتتاح كارگاه بين المللي آموزش تكامل فناوري قنات و ساير سازه هاي آبي وابسته افزود: تمدنهاي بشر از آب سرچشمه گرفته و زندگي جمعي با بهره گيري از آب شكل مي گيرد .
وي اظهار كرد : در مناطق كويري هم كه دسترسي به آب سخت تر است زندگي جمعي از كنار چشمه ها شروع شده و در تحقيق درباره منشا چشمه ها به فناوري قنات رسيده اند كه بيشتر در استانهايي همچون يزد ، قم، خراسان و كرمان در ايران مشاهده مي شود.
استاندار يزد اضافه كرد: از اين رو فناوري قنات به عنوان سامانه اي پايدار با توجه به شرايط طبيعي خود را تنظيم و بر اساس ميزان آبدهي آن نوع و ميزان كشت تعريف مي شود و در نتيجه با اين سامانه بشر خود را با طبيعت سازگار كرده است.
وي خاطرنشان كرد: برداشت بي رويه آب نه تنها قنات ها را خشك كرده بلكه حيات ، آباداني، اشتغال و فناوري پايدار را نابود كرده و سامانه آلوده كننده را جايگزين سامانه پايدار و سازگار با طبيعت كرده است.
وي با اشاره به لزوم عبرت و تجربه گيري از قنات اضافه كرد: هر چند كه فناوري در حوزه حفر قنات سرعت عمل را بيشتر و كارها را ساده كرده اما همچنان پيچيدگي هاي آن وجود دارد و نيازمند شناخت مسير و كار است .
استاندار يزد تاكيد كرد: شايسته است دستاوردهاي ارزشمند حوزه قنات را شناخت و زمينه حفظ و استفاده مطلوب از آن را فراهم كرد چون قنات منشاء تمدن ، هويت، فرهنگ و نحوه زندگي اجداد ماست و بايد بررسي شود كه اين حوزه چه دستاوردهايي براي ما داشته و ما چگونه از آنها استفاده كرده ايم و براي آيندگان از آن چه ارمغاني به جا مي گذاريم .
نماينده موسسه بين المللي آب (IWA) نيز در اين همايش با ارائه گزارشي گفت: سعي مي كنيم در اين كارگاه كه نخستين دوره آن دو سال قبل در مراكش برگزار شد نكاتي درباره چالشهاي جهاني و آب ، تنوع اقليمي جهان و آب ، پساب در تمدنهاي باستاني بيان و بررسي كنيم.
آندريا آنگلاكيس افزود: در آينده دو ميليارد نفر به جمعيت جهان اضافه مي شود كه 80 درصد آنان در شهرها و در كشورهاي در حال توسعه ساكن مي شوند كه متاسفانه دو سوم آنها از كم آبي و بي آبي رنج خواهند برد.
وي اضافه كرد : در حال حاضر بيشترين مصرف آب دنيا در بخش كشاورزي است و هرچه مي گذرد نياز به آب در توليد انرژي بويژه در حوزه برق بيشتر مي شود.
نماينده موسسه بين المللي آب در باره تاريخچه اين موسسه نيز گفت: هم اكنون با 15هزار عضو در 130كشور شامل دانشگاهيان ، مشاوران و مصرف كنندگان صنايع و بخش هاي فعال همچون جوانان و زنان فعال ارتباط داريم كه در قالب 60گروه ويژه و چند كارگروه فعاليت دارند.
كارگاه بين المللي تكامل قنات و فناوري هاي آبي وابسته با حضور كارشناسان 10 كشور جهان ، معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا ، نمايندگان وزارت جهاد كشاورزي و سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري و استادان و دانشجويان اين حوزه از امروز در يزد آغاز شد و تا روز سه شنبه 19 آبان ادامه خواهد داشت.
ايران با 37 هزار رشته قنات فعال، بيشترين تعداد قنات را در مقايسه با ساير كشورهاي صاحب قنات در دل خود جاي داده است كه اين قنات ها سالانه هفت ميليارد متر مكعب آب زير زميني را بدون مصرف انرژي الكتريكي و يا سوخت فسيلي براي مصارف كشاورزي در اختيار بخش كشاورزي قرار مي دهند.
قدمت حفر قنات و انتقال آب از دل و عمق خاك به روي زمين به حدود سه هزار سال قبل بازمي گردد و در استان يزد نيز كه به شهر قنات ، قنوت و قناعت شهرت دارد تاكنون پنج قنات در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده كه از اين ميان، قنات هاي زارچ و حسن آباد در شرف ثبت در فهرست جهاني يونسكو قرار دارند.
قنات زارچ با 83 كيلومتر به عنوان طولاني ترين قنات ايران و قنات 700 ساله حسن آباد مشير در شرف ثبت جهاني قرار دارند.
مركز بين المللي قنات و سازه هاي تاريخي آبي، يك مؤسسه تحقيقات آب وابسته به يونسكو است كه فعاليت هاي خود را با نظارت اين سازمان انجام مي دهد.
موافقت نامه ايجاد اين مركز از سوي مدير كل يونسكو و وزير وقت نيرو ايران در تاريخ ششم فروردين ماه 1384 به امضا رسيد و اين مركز گروه دو يونسكو، فعاليت هاي خود را عملا' در سال 1385 آغاز كرد.
پيرو اين موافقت نامه، سازمان اصلي مركز در مجتمع ادارات شهر يزد بنا شد؛ اين ساختمان با مساحت دو هزار متر مربع در مركز شهر يزد واقع شده و از يك سقف گنبد مانند و يك ساختمان هشت ضلعي با يك حوض سنتي در وسط آن برخوردار است كه براي بازديدكنندگان يادآور پاياب قنات هاست. ك/3
1968/8068/1772
۰ نفر