تهران- ایرنا- تنش بین ترکیه و آلمان بر سر یک کشتی باری عازم سواحل لیبی، با انتشار گزارشی محرمانه از سوی اتحادیه اروپا در خصوص فعالیت‌های این کشتی متعلق به ترکیه ادامه دارد.

به گزارش ایرنا، در پی بازرسی یک کشتی متعلق به ترکیه در سواحل لیبی از سوی نظامیان آلمانی، مقامات آنکارا اعلام کردند این نظامیان به شکل غیرقانونی و بدون هیچ دلیلی وارد این کشتی کانتینری شده اند. خبرگزاری د.پ.آ. آلمان امروز (جمعه) از دستیابی خود به یک سند محرمانه اتحادیه اروپا خبر داد که نشان می دهد مأموریت نظامیان آلمان در راستای حفاظت از تحریم تسلیحاتی لیبی انجام گرفته است.

بر این اساس این کشتی از مدت ها پیش مظنون به حمل غیرقانونی اسلحه به کشور جنگ داخلی لیبی بوده است و تحت نظر قرار داشته است. این مطلب در سندمحرمانه ای که مفاد آن برای کارشناسان تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد نیز ارسال شده، مورد تاکید قرار گرفته است.

بازرسی از کشتی ترکیه توسط نیروهای مسلح آلمان یکشنبه گذشته به عنوان بخشی از عملیات اتحادیه اروپا (ایرینی) انجام شد و انتقادات شدید دولت در آنکارا را به دنبال داشت. ترکیه این عملیات را غیرقانونی ارزیابی و آلمان و اتحادیه اروپا را به استفاده غیرمجاز از زور متهم کرد.

با این حال تیم فرماندهی و کنترل ایرینی اظهار داشت که دلایل کافی وجود دارد که کشتی کنترل شده ممکن است تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه لیبی را نقض کند. به گفته وی سربازان آلمانی به روشی کاملاً حرفه ای پیش رفتند و کشتی را مطابق با رویه های توافق شده بین المللی و استاندارد ناتو بازرسی کردند.

هنوز مشخص نیست که آیا باری که کشتی مذکور حمل می کرده  است واقعاً سلاح یا کالاهای ممنوعه بوده است. در اثنای بازرسی نظامیان آلمانی مجبور شدند جستجوی کشتی را متوقف کنند زیرا ترکیه به عنوان کشور دارنده پرچم رسماً به این عملیات اعتراض کرد. طبق مقررات ایرینی، جستجوی کشتی ها در برابر مقاومت خدمه و کشور صاحب پرچم امکان پذیر نیست. یکی از دلایل این امر این است که نیروهای ویژه مورد نیاز چنین ماموریت های خطرناکی در دسترس نیستند.

سخنگوی فرماندهی عملیات ایرینی روز دوشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که بازرسی کشتی پس از آن لغو شده که ترکیه تایید خود برای بازرسی از آن را پس گرفت. پیشتر نشریه «اشپیگل» آلمان گزارش داده بود که یک کشتی باری ترکیه به اسم «روزالین» در حدود ۲۰۰ کیلومتری شمال بندر «بنغازی» در شرق لیبی متوقف شده، زیرا عملیات ایرینی نشانه‌هایی از قاچاق اسلحه به لیبی را در آن مشاهده کرده است.

وزارت دفاع ترکیه در پی بیانیه اتحادیه اروپا مبنی بر وجود دلایل منطقی برای بازرسی کشتی این کشور در آب های مدیترانه، در بیانیه ای تاکید کرد که به اقدام ناوچه آلمانی علیه کشتی ترکیه ای ، پاسخ لازم را خواهد داد.