روزنامه آفتاب یزد ۱۷ آذر به گفت و گو با مرتضی مکی تحلیلگر مسائل بینالملل پرداخت و نوشت: «عربستان همواره تلاش کرده خود را در نقش یک برادر بزرگتر در منطقه به ویژه برای کشورهای عربی مطرح کند و با توجه به نفوذ ایران در برخی از کشورهای عرب منطقه ریاض همواره تلاش کرده در جهت مقابله با ایران برآید. این امر به یک رقابت و نگرانی با قدمت میان تهران و ریاض تبدیل شده است.» این تحلیلگر مسائل بینالملل در ادامه بیان داشت: «در راستای این راهبرد عربستان اتکای بسیاری به واشنگتن داشته است به همین دلیل نیز همواره نگران بوده است که تغییر مثبتی میان رابطه ایران و ایالات متحده ضربهای به منافع آنها خواهد بود.»
مکی تصریح کرد: «دوران ترامپ دوره طلایی برای سعودیها بود و آنها توانستند با ائتلاف با امارات و اسرائیل پروژههای ایران هراسی خود را پیش ببرند و بیشترین ضربه نیز به روابط ایران و آمریکا خورد که اوج این سیاست جدید خروج آمریکا از توافق هستهای و اعمال تحریمهای شدید و جدید علیه تهران بود.» او تاکید کرد: «پیروزی بایدن به معنی تخریب همه پلهای گذشته میان این طرفها بود و برنامههایی را که ریاض دنبال میکند را با چالش مواجه میکند.»
مکی اظهار داشت: «البته نباید انتظار داشت که روابط دوجانبه ریاض و واشنگتن به شکل جدی آسیب ببیند به هرحال راهبرد کلی آمریکا حمایت از اسرائیل و عربستان در خاورمیانه است و این استراتژی با تاکتیکهای مختلفی پیگیری میشود. در این زمینه دموکراتها ضمن توجه به این راهبرد تلاش میکنند نوعی متوازنسازی در منطقه ایجاد کنند که توافق هستهای نمونهای از به کارگیری این روش بود. اما عربستانیها نمیخواهند از شدت کینه و دشمنی نسبت به ایران کاسته شود. آنها در طول چند دهه گذشته همواره در صف اول اقدامات علیه تهران بودهاند که از جمله میتوان به کمکهای آنها به صدام در طول هشت سال جنگ تحمیلی اشاره کرد. بنابراین طبیعی است که عربستان این روزها نگران شده و حتی دچار چندصدایی شود. البته جان کلام این صداها این است که آمریکا نباید عربستان و منافعش را نادیده بگیرد و به همین دلیل است که حتی این موضوع را مطرح میکنند که باید ریاض در گفتگوهای احتمالی آتی حضور داشته باشد.»