رحیم شهرتی فر روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: اشعاری که رییس جمهوری ترکیه در جشن پیروزی جمهوری آذربایجان در باکو خواند، در ادبیات ایران به عنوان «اشعار حسرت» شناخته میشود و علت آن هم جدایی بخش هایی از شمال رود ارس از کشورمان طبق قرارداد ترکمنچای در سال ۱۸۲۸ میلادی است.
وی افزود: البته قبل از آن هم در عهدنامه گلستان قسمتهایی از ایران جدا شده بود و بعد از انعقاد این قرارداد، ایرانیان با حسرت به شمال ارس می نگریستند و این سرزمینها را جزو سرزمین های مادری خود می دانستند و همیشه آرزوی ایرانیان پیوستن سرزمین های جداشده به سرزمین اصلی بودند.
شهرتی فر با بیان اینکه هم اکنون سه جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان تشکیل شده و عضو سازمان ملل محسوب میشوند، گفت: ایران جزو اولین کشورهایی بود که استقلال و موجودیت سیاسی سه کشور را به رسمیت شناخت و دولت جمهوری آذربایجان هم همیشه این حمایتها را ارج نهاده و از دولت و ملت ایران تشکر کرده است.
وی خاطرنشان کرد: رجب طیب اردوغان قدری مغرورانه و جسورانه در جشن شرکت کرد و بدون آگاهی از پیشینه یک شعر، آن را به زبان آورد و اگرچه آقای ظریف در توییترشان اعتراضی به این امر داشتند، اما به وزارت خارجه ایران هم این انتقاد وارد است که در مناقشه اخیر جمهوری آذربایجان و ارمنستان که حق با جمهوری آذربایجان بود و ارمنستان اشغالگر شناخته می شد، سیاست خارجی ایران فعالانه وارد عمل نشد و در تحولات اخیر غایب بزرگ محسوب میشود.
شهرتی فر با اشاره به اینکه استراتژی ترکیه از سال ۱۹۰۰ میلادی دایر بر تصرف دائمی و پایدار در قفقاز است و این امر جزو سیاست ژئوپلتیک ترکیه است، اظهار کرد: بین ایران و جمهوری آذربایجان هم پیشینه تاریخی، فرهنگی، دینی و مناسبات مذهبی وجود دارد، بنابر این ما نباید خودمان دچار انفعال و کمکاری میشدیم؛ درست است که جمهوری اسلامی همیشه در موضع گیری هایش از جمهوری آذربایجان دفاع کرده است، اما باید فعالانه وارد این ماجرا می شد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به تازگی شعری را درباره رودخانه ارس در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان خواند که مضمون مداخله جویانه در امور کشورمان داشت.
این اقدام رئیس جمهوری ترکیه، با واکنش تند مردم آذربایجان شرقی به ویژه در فضای مجازی مواجه شد.