مهاباد- ایرنا- جمعی از دوستداران میراث فرهنگی مهاباد با حضور در محل اثر تاریخی "فقره‌قا" محوطه و دیوار نوشته‌های آن را پاکسازی کردند.

جمعی از دوستداران میراث فرهنگی مهاباد روز چهارشنبه با همکاری کارشناسان اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و شهرداری مهاباد دیوارنوشته‌های روی این اثر تاریخی را با استفاده از مواد شیمیایی مخصوص که آسیبی به اثر وارد نکند، پاک کردند و سپس محوطه آن را نیز از وجود زباله و سایر پسماندها پاکسازی کردند.

سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در چند هفته گذشته تعدادی از آثار تاریخی این شهرستان در قالب دیوارنویسی مورد هجمه افرادی ناشناس قرار گرفته و این افراد ناآگاه با اعمال ضد فرهنگی خود موجب تزلزل بنیان و کریه شدن دید منظری این آثار شدند.

عبید سرخابی افزود: برای حفاظت از آثار باستانی و پاکسازی اماکن تاریخی و همچنین تعامل نزدیک با مردم و نهادهای مدنی و فرهنگ‌سازی در این زمینه با همکاری تعدادی از کوهنوردان و علاقمندان به محیط زیست و میراث فرهنگی از جمله اعضای "ژیانەوەی ژینگەی" ضمن رعایت پروتکل‌های بهداشتی، اقدام به پاک کردن نوشته‌ها و پاکسازی محوطه باستانی فخریگاه کردند. 

وی حفظ و حراست از میراث فرهنگی را وظیفه همه افراد جامعه و یک وظیفه ملّی و همگانی عنوان کرد و گفت: در شهرستان مهاباد به واسطه وجود میراث فرهنگی غنی، حفاظت از آثار باستانی نیاز به توجه بیشتری دارد.

اثر تاریخی و دخمه سنگی "فقره‌قا" که با نام‌های "فخریکا، فقره‌گا و فقره‌گاه" نیز شناخته می‌شود، از جمله آثار تاریخی دوره مادها (هزاره اول قبل از میلاد) است و در ۱۵ کیلومتری شمال مهاباد و در جنوب روستای اگریقاش در حاشیه جاده مهاباد به میاندوآب روی صخره‌ای از جنس رسوبات آهکی قرار دارد.

ستون‌های جلوی این ایوان و داخل مقبره به مرور زمان از بین رفته و تنها پا ستون‌های و سرستون‌ها باقی مانده‌ و داخل مقبره نیز یک سالن به اندازه عرض ایوان وجود دارد که با ۲ پله جرزدار از هم جدا می‌شوند.

اطاق جلویی مخصوص انجام مراسم تدفین بوده و در اطاق بعدی سه قبر مستطیل شکل به چشم می‌خورد که یک قبر بزرگ به صورت افقی و دو قبر کوچک به شکل عمود بر ایوان در آن تراشیده شده است، عمق قبرهایی که در این گور دخمه در دل سنگ تراشیده شده‌، حدود ۵۰ سانتیمتر است.

کف اطاق مقبره سه قبر به عمق ۵۰ سانتی‌متر کنده شده است که قبر بزرگتر در سمت چپ و با ابعاد ۲۶۵ در ۱۴۰ سانتی‌متر عمود بر ورودی گور دخمه قرار گرفته است و در سمت راست آن 2 قبر دیگر در جهت ورودی گور دخمه و به ابعاد یکسان ۱۴۰ در ۹۰ سانتی‌متر کنده شده است.

این گور دخمه دارای 2 جفت ستون در مدخل و میان آن است که ستون‌ها استوانه کامل نبوده و قطر آنها در بالا کمتر از قسمت تحتانی است.

ارتفاع گوردخمه از لب ایوان تا پایین‌ترین قسمت تراشیده شده ۵۳۰ سانتیمتر و تا دامنه کوه نیز حدود ۱۰ متر است.

دخمه سنگی فقره‌قا که شمالی ترین گور دخمه منتسب به دوران ماد است به همراه گور دخمه شیرین و فرهاد واقع در شهر صحنه و دکان داود در نزدیکی "سرپل‌ذهاب" از جمله زیباترین گوردخمه‌های ایران به حساب می‌آیند.

دخمه سنگی فقره‌قا در سال ۱۳۱۶ توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره ۲۸۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

مهاباد در جنوب آذربایجان‌غربی و در فاصله ۱۱۶ کیلومتری مرکز استان واقع شده است.