به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا، میخاییل اولیانوف در گفت و گو با شبکه تلویزیونی روسیه ۲۴ درباره هفدهمین نشست مشترک برجام که روز گذشته در وین برگزار شد، با اشاره به حضور خود در این نشست وبیناری گفت: در این نشست، مقدمات برای نشست وزیران برجام که قرار است روز ۲۱ ماه دسامبر (۱ دی ماه) برگزار شود، فراهم شد.
وی با اشاره به اینکه نشست دیروز محرمانه بود، افزود: اما از آن می توان نتیجه گیری هایی کرد. اولا اینکه همه شرکت کنندگان در برجام شامل روسیه، چین، انگلیس، آلمان، فرانسه و ایران خواهان حفظ آن و بازگشت به اجرای آن در حالت عادی و به وضع پیش از دولت ترامپ هستند.
اولیانوف گفت: برای نخستین بار در چند سال گذشته فرصت یافتیم تا برجام را به حالت عادی بازگردانیم تا منافع ایران در آن تضمین شود. همه خواهان افزایش تلاش های دیپلماتیک برای دستیابی به اهداف هستند.
وی ادامه داد: وضعیت از این قرار است که امکان برای پیشرفت کم و اندک است. روز ۲۰ ماه ژانویه دولت جدید در کاخ سفید روی کار می آید. در آمریکا ماهها برای تنظیم استراتژی سیاست خارجی زمان می برد و چندین ماه برای تشکیل تیم مربوطه زمان لازم است.
نماینده دائم روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: در مورد مساله ایران زمان و فرصت کافی وجود ندارد زیرا در ماه ژوئن در این کشور انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود و بهتر خواهد بود تا پیش از این رویداد به پیشرفت واقعی (در برجام) دست یافت.
سیگنال های در مورد بازگشت آمریکا به برجام
اولیانوف خاطرنشان کرد که سیگنال های در مورد امکان بازگشت آمریکا به برجام در دوره جو بایدن رئیس جمهوری منتخب این کشور از رسانه ها بدست می آید. قضیه از این قرار است که یک ماه به آغاز دوره ریاست جمهوری بایدن زمان مانده است و در این مدت فقط از سخنان وی و اعضای تیمش می توان قضاوت کرد.
وی افزود: آنها می گویند که برای عادی سازی وضع اجرای برجام تلاش می کنند.
مقام روس گفت: ایرانی ها همواره تاکید کرده اند که گام های آنها برای کاهش تعهدات داوطلبانه در برجام در پاسخ به عهدشکنی اروپایی ها از اجرای تعهدات خود و تامین منافع اقتصادی ایران و خروج آمریکا از برجام بوده است.
وی ادامه داد: مقامهای ایرانی همواره گفته اند که برای اجرای کامل برجام و آنچه که در سال ۲۰۱۵ توافق شده است آمادگی دارند و این آمادگی انها تایید شده که بسیار مهم است.
ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز کرد.
بر این اساس، ایران ۱۵ دیماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیهای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است در صورت بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرف های این توافق بین المللی، گام های برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.